Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
META SREDNJE I MALE KOMPANIJE

Kibernetički kriminal: Prosječna Ransomware otkupnina porasla na više od 100.000 USD

Foto: Pixabay
1/2
19.08.2021.
u 16:36

Pandemijsko doba ubrzalo je digitalnu transformaciju u poslovnom svijetu. No, osim što se više biznisa obavi online, porasla je i opasnost od kibernetičkog kriminala.  

Cyber napadima izloženi su i građani i kompanije svih profila. Prema novom izvještaju češke kompanije Zebra Systems ove godine posebno su ugrožena mala i srednje velika poduzeća. Naime, manje tvrtke često niti nemaju zaposlene kibernetičke stručnjake.  

Zebra Systems ističe detaljnu studiju poznate švicarsko-singapurske kompanije Acronis, specijaliziranu za područje kibernetičke zaštite.

Izvješće otkriva kako je tijekom prve polovice 2021. u čak 4 od 5 organizacija iskusilo napad na sustav kibernetičke sigurnosti, što je posljedica ranjivosti u njihovom ekosustavu dobavljača trećih strana. U istom je razdoblju prosječna ransomware otkupnina porasla za 33%, odnosno, na više od 100.000 USD. Ovi iznosi ogromna su financijska šteta za bilo koju tvrtku, a za većinu malih i srednjih poduzeća mogu značiti i kraj poslovanja.  

Phishing napadi sve su brojniji. Koristeći tehnike društvenog inženjeringa kako bi privukli neoprezne korisnike da kliknu na maliciozne privitke ili poveznice, količina phishing e-poruka porasla je za 62% u drugom tromjesečju u usporedbi s prvim tromjesečjem 2021. Taj porast posebno zabrinjava, jer se 94% zlonamjernog softvera isporučuje putem e-pošte. U istom razdoblju, Acronis je blokirao više od 393.000 phishing i malicioznih URL poveznica za svoje klijente, sprečavajući napadače da pristupe vrijednim podacima i ubace zlonamjerni softver u klijentski sustav”, ističe se u istraživanju Acronisa.  

Otkrivaju da je ove godine za čak 70 posto poraslo i curenje poslovnih podataka. A posebno su na meti zaposlenici koji rade od kuće.  

Nebojša Stankić, regionalni menadžer Zebra Systemsa za Južnu i Istočnu Europu, ističe tri najveće prijetnje za male i srednje velike tvrtke u Hrvatskoj i regiji u 2021:  

Foto: Zebra Systems

“Ransomware napadi  I dalje predstavljaju vodeću prijetnju, uz napomenu da je ransomware Maze zaslužan za gotovo polovicu svih poznatih slučajeva u 2020. Kibernetički kriminalci nisu zadovoljni samo naplatom otkupnine za dešifriranje zaraženih podataka, već kradu osobne, a ponekad i neugodne podatke prije no što ih kriptiraju – potom prijete kako će javno objaviti ukradene datoteke ako žrtva ne plati. E-pošta je i dalje bitan komunikacijski alat za poslovanje, pa je stoga i hakeri vide kao vašu ranjivost - više od 90 posto zlonamjernog softvera pogađa mreže putem e-pošte”, upozorava Stankić iz zagrebačkog zastupništva tvrtke Zebra Systems koja ima sjedište u češkoj Ostavi.  

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije