Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Cyberpolicija

Istodobne policijske racije u 14 zemalja na servere The Pirate Baya

The Pirate Bay
Arhiva VL
07.09.2010.
u 19:38

Dakako, isključena računala nisu isključila servis s informacijama o razmjeni datoteka pa se vjeruje da je to zapravo bio napad na Wikileaks.

Policije u 14 zemalja izvele su koordiniranu raciju na internetske poslužitelje. Od ranog jutra u zemljama gdje je policijska aktivnost javna stvar objavljeno je da se akcija planira dvije godine i da je to udar na "piratsku piramidu", ilegalnu razmjenu softvera te glazbenih i filmskih datoteka. Izrijekom su spomenute napadnute lokacije u Nizozemskoj, Belgiji, Norveškoj, Velikoj Britaniji, Češkoj, Mađarskoj i Švedskoj. U Švedskoj je objavljeno i da je racija izvedena u Stockholmu, Malmöu, Eskilstuni, Solni i sveučilište u Umeåi, a posebno se spominje sedam lokacija tvrtke koja udomljuje internetske sadržaje PRQ.

 - U devet ujutro ovdje je bilo pet policajaca - objasnio je portalu TorrentFreak Mikael Viberg, administrator PRQ-a. Ponijeli su bilješke s adresama poslužitelja. Ugasili su i zaplijenili računala.

Četiri su osobe u Švedskoj uhićene i privedene na obavijesne razgovore. Zanimljivo je da poslužitelji PRQ-a ne udomljuju stranice The Pirate Baya, ali udomljuju dio kapaciteta Wikileaksa.

Švedski javni tužitelj Frederick Ingblad švedskom je Expressenu izjavio da je ta operacija isključivo vezana iz borbu protiv nezakonite razmjene digitalnih sadržaja, a ne, kako su se pojavile sumnje, protiv Wikileaksa, portala za objavljivanje dokumenata koje vlade i tvrtke žele sakriti od javnosti.

Sumnje da je to prikriveni napad na Wikileaks potkrepljuje činjenica da portal The Pirate Bay uz manje povremene teškoće i dalje radi. Američke su vlasti pritisnule vlade mnogih zemalja u namjeri da se ušutka Wikileaks, koji je posebno objavljivanjem videa hladnokrvnoga umorstva Reutersova kamermana i dnevnika jedinica u Afganistanu razljutio Pentagon koji je odbio cenzurirati neobjavljeni ostatak "afganistanskih dnevnika" jer se protivi njihovu objavljivanju i u cenzuriranu obliku.

Zanimljivo je da nema vijesti o policijskom upadu u švedski parlament, gdje je u zastupničkim prostorijama Piratske stranke postavljen još jedan poslužitelj za The Pirate Bay.

Komentara 10

AP
apolonijo
21:33 07.09.2010.

kad se konstruktivno pretvori u destruktivno dolazi do kompromisa !?

Avatar commentator
commentator
21:41 07.09.2010.

Ma kakve pirate bay bay, nego wikileaks im smeta (amerikancima, a sluge moraju poslušat.) Smeta im istina, jer nemožeš manipulirat dok je istina dostupna. Štakori vole mrak.

OB
-obrisani-
20:46 07.09.2010.

E baš zbog ovakvih \"akcija\" pirati će nastaviti i biti nezaustavljivi! Još više i još bolje!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije