Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISPROBALI SMO

iPhone 15 Plus: Ugodan iskorak dosad zaboravljenog modela

storyeditor/2023-10-13/20231009_170535.jpg
18.10.2023.
u 12:15

Model iPhone 15 Plus obično je zaboravljeno dijete u iPhone serijama, između najpovoljnijeg kompaktnog iPhone 15 i moćnijih i skupljih Pro i Max verzija koji obično imaju najviše izmjena i poboljšanja

Svake godine Apple iznova osvaja svijet novim modelima iPhone mobitela. Kraljevi marketinga iz Cupertina često se uspiju provući na tržištu i s manjim izmjenama i uvođenjem nekih novosti koje su već neko vrijeme u upotrebi na Android smartfonima. A onda su gotovo uvijek najviše u fokusu najmoćniji modeli, ovoga puta iPhone 15 Pro i pogotovo iPhone Pro Max koji ovog puta potpisuje i još moćniju kameru od Pro modela (jači zoom). Ali ne smijemo zaboraviti ni druga povoljnija dva modela iPhone 15 te iPhone 15 Plus kojem ću se posvetiti u ovom tekstu.a

Model iPhone 15 Plus obično je zaboravljeno dijete u iPhone serijama, između najpovoljnijeg kompaktnog iPhone 15 i moćnijih i skupljih Pro i Max verzija koji obično imaju najviše izmjena i poboljšanja. Ali ovaj put je baš on zaslužio da ga istaknemo jer je ove godine Apple ipak uspio isporučiti kompletniji i konkurentniji proizvod na Plus liniji.

Dobili smo bolju glavnu kameru, jako dobro trajanje baterije, svjetlije ekrane te ugodniji i praktičniji dizajn. Tu je dakako i USB-C utor koji je već odavno standard na Android mobitelima, a sada je konačno došao i na sve modele iPhonea. Također, ovog puta i iPhone 15 i iPhone 15 Plus imaju "Dynamic Island" značajku za pregled kratkih obavijesti.

Dakako, nije sve samo super, ima tu i nedostataka, nekih većih i nekih manjih. Prvo, moram istaknuti da je, iako dosta povoljniji od najjačih novih iPhoneovih modela, i iPhone 15 Plus i dalje skup uređaj. U Hrvatskoj se cijene kreću od 1229,99 eura za model od 128 GB prostora za pohranu pa do 1369,99 eura za model s 256 GB, dok onaj s najviše kapaciteta (512 GB), stoji čak 1649,99 eura. Uglavnom, ako su vam bitnije "high-end" specifikacije, isplativije bi vam moglo biti kupiti lanjski Pro model...

Dodatno, treba zamjeriti Appleu što nije poboljšana stopa osvježavanja zaslona, ostala je na 60 Hz što je svakako razočaravajuće. Neće možda svaki korisnik to toliko primijetiti, ali čak i srednji modeli na Androidu odavno su prešli barem na 90 Hz, a mnogi već i u tom segmentu imaju danas već standardnih 120 Hz.

S obzirom na to da ni inače na Plus modelima nema baš toliko promjena svake godine, ove godine se Apple ipak više posvetio i ovom modelu. Sada imamo praktičniji i ljepši dizajn. Zaslon ima zaobljene kuteve i rubove i sve djeluje dosta ergonomičnije nego lanjski model. Na pozadini je mat staklo što je obično bilo rezervirano za skuplje Pro i Max modele. iPhone 15 Plus ima kvalitetne značajke izdržljivosti (Ceramic Shield) i certifikat IP68 otpornosti na vodu i prašinu (može podnijeti do 30 minuta u vodi do 6 metara). U odnosu na Pro modele ovdje nema novog "Action mode" gumba kojim se mogu programirati prečaci do željenih aplikacija i postavki.

Najkraće rečeno, iPhone 15 Plus samo je veća verzija osnovnog modela iPhone 15 (veličine praktički kao iPhone 15 Pro Max). Ima gotovo iste specifikacije, ali Plus ima jaču bateriju koja traje dosta dugo i sigurno će vas odvesti u drugi dan korištenja. A iPhone obično baš i nije bio hvaljen u tom segmentu. Zaslona Super Retina XDR OLED ima dijagonalu od 6,7 inča (rezolucija 2796x1290 piksela). Dobar je napredak što je zaslon sada dosta svjetliji, nego lani – od 1000 do maksimalnih 2000 nita (na otvorenom).

Performanse su i na ovom modelu jako dobre, iako ovdje nema najjačeg novog 3-nanometarskog čipseta koji je ostao rezerviran samo za Pro i Max modele. iPhone 15 Plus tako preuzima lanjski Appleov top čipset 4-nanometarski A16 Bionic SoC-om, isti onaj kakav je lani stigao na iPhone 14 Pro. Baterijom sam bio dosta zadovoljan, obično bi mi potrajali dulje od jednog dana. Nakon oko 22 sata ostalo mi je oko 30 posto baterije što mi je za iPhoneov model ugodno iznenađenje, a iscurila mi je oko 12.30 sati sljedećeg dana. Za punjenje mu i dalje treba više vremena nego većini Android mobitela. Za 15 minuta napunilo mi se 17 posto baterije, za pola sata 56 posto baterije, za sat vremena 87 posto, a za 100 posto potrebno je čak cca 90 minuta.

Jasno, najvažnije su ipak kamere, a iako ovo ni blizu nije najmoćniji iPhoneov model, i 'njegove su kamere odlične. To se najviše odnosi na glavni fotosenzor od 48 MP koji omogućuje fotografije supervisoke razlučivosti. Omogućuje novu 2x telefoto opciju koja korisnicima daje ukupno tri razine optičkog zumiranja — kao da imate treću kameru. Što je važno jer ovdje nema trećeg specijaliziranog telefoto objektiva u sklopu stražnjih kamera.

GALERIJA Fotografije snimljene mobitelom iPhone 15 Plus

storyeditor/2023-10-13/20231009_170535.jpg
1/27

Uglavnom, stražnja kamera po danjem svjetlu snima tako kvalitetne kadrove s puno oštrih detalja da fotografiju možete "zumirati" na računalu, odnosno izrezati neki detalj s fotografije i dobiti novu fotografiju, i dalje vrlo kvalitetnu kao da ste je zumirali posebnim, kvalitetnim telefoto objektivom. Iako se ove kamere ne mogu mjeriti s onima na Pro i Max modelima, kamere na Plus modelu poboljšane su u odnosu na lanjski model u gotovo svim svakodnevnim fotografijama koje ćete snimati. Najočigledniji je navedeni primjer s puno više uhvaćenih jasnih detalja.

Također, konačno je i iPhone dobio bolje mogućnosti portretnih fotografija i igranje s razinom zamućivanja pozadine. Pa tako sada i na iPhoneu 15 Plus možete i nakon fotografiranja prilagoditi fotografiju i od nje napraviti portretnu s "bluranom" pozadinom, a možete i birati koliko želite zamutiti pozadinu. Ultraširokokutni objektiv ostao je isti kao lani (12 MP; f/2.4). Može uhvatiti puno toga u kadar, ali i ostaviti poneki mutni detalj na fotografiji. No uhvatit će vjerne boje, preciznu ekspoziciju i općenito ipak zadržati dosta oštrine.

Foto: Danijel Lijović

Sa selfie kamerom pak bio sam jako zadovoljan. Ovdje oštrine ne nedostaje čak i kada zumirate fotografije.

Noćne fotografije su malo bolje nego na lanjskom Plus modelu. Ispadaju dovoljno oštre u većini slučajeva, čak i selfie kadrovi, ako se ne pomičete. Ali dakako to nije razina Pro modela iPhonea. Već sam istaknuo da Plus nema posebnu telefoto leću pa ne možete ne znam kako kvalitetno zumirati ni danju, a to se onda još više odnosi na situacije po noći. Snimanje videa je pak i ovdje u najmanju ruku vrlo dobro, podržana je Appleova značajka "cinematic", a i zvuk se dobro čuje bez distorzija.

Foto: Danijel Lijović

U zaključku mogu reći da sam se ugodno iznenadio Plus modelom jer je ipak imao više poboljšanja u odnosu na prethodnika. Teško mi je reći kome bih sve preporučio ovaj model jer po cijeni mu je konkurencija lanjski iPhone 14 Pro. Ali, ako ne tražite sve top-specifikacije koje najbolji iPhoneovi modeli nude, iPhone 15 Plus možda zadobije vaše povjerenje.

PLUSEVI:
bolji ergonomski dizajn
svjetliji i živopisniji zaslon
bolje kamere
dulje trajanje baterije
konačno USB-C
Dynamic island
MagSafe bežično punjenje

MINUSI
Ostao na 60Hz stopi osvježavanja ekrana
nema najnoviji čipset kao Pro i Max verzija
nema telefoto kamere
možda vam je isplativije kupiti lanjski Pro model

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije