Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISPROBALI SMO VIVE

Impresivan test virtualne stvarnosti: HTC-ov VR headset konkurira Oculus Riftu

vive
Foto: Danijel Lijović
1/3
06.09.2015.
u 12:30

Večernji list dobio je priliku na IFA sajmu u Berlinu isprobati HTC-ov VR uređaj

Utakmica za najbolji headset za virtualnu stvarnost postaje sve zanimljivija. Nakon što je već prije nekoliko godina Oculus Rift oživio nadu kvalitetnog iskustva virtualne stvarnost, sada sve više jakih igrača tech svijeta ulazi na to tržište i razvija svoje uređaje. Sony ima Morpheus, Samsung Gear VR, a Microsoft HoloLens, HTC se pak udružio s gaming kompanijom Valve i proizvod je već pred puštanjem na tržište, kako najavljuju do kraja ove godine. Na IFA sajmu u Berlinu Večernji list dobio je priliku isprobati Vive VR u 20-minutnoj demonstraciji.

Pokušat ćemo vam prenijeti naš dojam i iskustvo dok smo ronili podvodnim svijetom, igrali igricu strategije, kuhali u virtualnoj kuhinji, te imali bliski susret s Googleovim robotom Atlasom. 

Oprema se sastoji od elegantnih crnih glomaznih naočala, koje pomalo podsjećaju na Oculus Rift, te dva kontrolera uz pomoć kojih možete upravljati i dirati predmete u virtualnoj stvarnosti. Headset ima i slušalice. Vive ima dva ekrana rezolucije 1080x1200 piksela. Rezolucija je dovoljno kvalitetna da vaše oko ne vidi piksele nego realističnu sliku i zapravo brzo zaboravite da imate tu opremu na glavi i posve uživljeni u prizor kojem svjedočite. Srce sustava je čak 70 senzora u naočalama i kontrolerima koji prate sve pokrete. Pritom vas snimaju dvije bežične infracrvene kamere u kutevima prostorije. 

Matrix osjećaj

Naći se uronjen u podvodni svijet dok jata riba plivaju oko vas, a preko potopljenog broda u vašem smjeru krstari veliki kit nadnaravno je i iznimno uzbudljivo iskustvo. Osjećate se kao da ste u našli usred filma Matrix, potpuno ste uronjeni u realistične slike nekog drugog svijeta. Da se zapravo nalazite u maloj praznoj prostoriji okruženoj crnim platnima podsjeća vas tek laserski zid oko vas koji obilježava stvarne rubove prostorije u kojoj se nalazite kako se ne biste kretajući kroz virtualnu stvarnost zabili u rub stvarne sobe. 

Demonstrator bi povremeno ispitivao jesam li OK, a kasnije je istaknuo da se neki malo i preplaše jer su prizori vrlo realistični.

- Jedna djevojka je odmah povikala da skidamo naočale. Naime, nije znala plivati i kad se oko nje pokazala morska dubina to joj je bilo previše nelagodno - objasnio je. 

 

Nakon nekoliko minuta "ronjenja" demonstracija mijenja izgled i kreće primjer korištenja ove tehnologije u gamingu. Odjednom ste usred animirane bitke vojne strateške igrice. "Teleportirani" usred zida dvorca dok je neprijateljska vojska napadala svim sredstvima.

Gaming industrija iščekuje

Potom je demo nastavljen u malo vedrijem tonu – u virtualnoj kuhinji, a zadatak je pripremiti jelo. Očito da i za virtualnu kuhinju treba umijeća i vježbanja kao i u stvarnosti jer mi baš i nije najbolje išlo sjeckanje. Ali, sam zato uspio napraviti nered i porušiti okolne lonce i daske. Kao da sam u pravoj kuhinji.

Posljednji dio demonstracije bio je ujedno najimpresivniji i potencijalno najopasniji za one malo strašljivije. Susret s umjetnom inteligencijom i Googleovim robotom Atlasom. Zadatak je popraviti robota u određenom vremenu, a scene su poput onih u Star Treku kada La Forge u Holodecku popravlja neki uređaj listajućim pokretima ruke i prstiju. Demo ima i humorističnu crtu jer vas Atlas stalno podbada i kritizira zbog sporosti i nesposobnosti, a pravi doživljaj nastane kada vrijeme istekne i počnu se raspadati zidovi prostorije, a zatim i pod... 

Ukupni dojam doista je impresivan. HTC bi mogao zaprijetiti Oculus Riftu, a sigurno će mu pomoći i raniji izlazak na tržište. 

HTC zasad nije objavio koliko će Vive stajati. Za Oculus Rift cijena je najavljena u rasponu od 200 do 500 dolara. 

Ako kupci prigrle VR headsetove, morat će si u svom domu naći i dovoljno prostora za nesmetano igranje. HTC preporuča dimenzije 4,5 x 4,5 metra

>>Ovo je droid kojeg tražite: BB-8 iz Star Warsa izašao na tržište

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije