Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LAŽNE GLASINE

Huawei demantirao navode da je pod kontrolom kineske vlade

huawei
Foto: ALY SONG/REUTERS/PIXSELL
1/3
30.10.2019.
u 16:04

Huawei nikad nije primio beneficirane ili jeftinije zajmove od kineskih banaka, a potrebno je naglasiti i podatak kako 80 % Huaweijevog financiranja, zajmova i kredita dolazi upravo od nekineskih banaka

Huawei je reagirao na neutemeljene navode koje je službenik američkog State Departmenta izrekao tijekom 5. Europskog foruma za kibernetičku sigurnost koji se održao u poljskim Katowicama. 

Robert Strayer, zamjenik američkog tajnika za kibernetičku i informacijsku sigurnost, iznio je tijekom spomenute panel rasprave potpune neistine o Huaweiju koje je Abraham Liu, Glavni predstavnik Huaweija pred europskim instituicjama odlučno demantirao: 

“Vidljiv je kontinuirani napor američke administracije za širenjem lažnih glasina o Huaweiju. Međutim, Europa će sama donositi odluke o uvođenju 5G mreže, pa tako i o Huaweiju. Mi pozdravljamo i poštujemo svaku europsku odluku o zaštiti kibernetičke sigurnosti. Huawei je ključan partner europske tehnološke budućnosti”, kazao je Liu. 

Kako navode iz Huaweija, komapniju ne kontrolira kineska vlada te " nikad nije primio beneficirane ili jeftinije zajmove od kineskih banaka, a potrebno je naglasiti i podatak kako 80 % Huaweijevog financiranja, zajmova i kredita dolazi upravo od nekineskih banaka".

Također demantiraju kako kineski Zakon o nacionalnoj obavještajnoj službi nalaže Huaweiju da mora surađivati s državom.

"Spomenuti zakon zapravo sadrži samo svojevrsne zaštitne mjere za organizacije koje djeluju u suprotnosti s pravnim poretkom, interesima i načelima države. Uostalom, taj zakon nema legitimitet izvan Kine dok slične zakone imaju gotovo sve države svijeta. Huawei je vrlo pažljiv i ustrajan u tome da poštuje apsolutno svaki zakon države u kojoj posluje", navode u priopćenju.

Ključne riječi

Komentara 2

BA
barbaizamerike
16:35 30.10.2019.

U svakom kineskom mobitelu ima 15 kuneza 8 ih radi za drzavu a 7 za firmu

Avatar nekakav
nekakav
11:20 04.11.2019.

a ima li ijedna američka firma koja ne radi po američkom zakonu? i u slučaju opasnosti za nacionalne interese i sigurnost mora dati državi sve na uvid? huawei ima samo jedan problem, predobar je u 5g tehnologiji, gdje ameri kasne više od 20 mjeseci. službene brojke. plus da za 5g tehnologiju svijet treba početi kinezima plaćati i autorska prava, industrijski..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije