Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 97
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pojačanje

Hrvatski "vatrorobot" za gašenje požara u ekstremnim uvjetima

vatrorobot
Borna Filić/PIXSELL
29.03.2012.
u 19:30

Vozilom se upravlja čak i s daljine do 1500 m, idealno je za neprohodna područja ili rad u ekstremnim uvjetima kao što su radijacija ili opasni plinovi

Zagrebačka tvrtka Dok-Ing postala je prvi svjetski proizvođač vatrogasnog robota! Riječ je o vozilu na daljinski pogon za gašenje velikih požara poput onih u rafinerijama, industrijama ili skladištima, gdje je zbog zračenja, isparavanja ili opasnosti od eksplozije život vatrogasaca ugrožen.

– Postoje slična, preinačena vojna vozila, ali nijedno posebno za gašenje – kaže Ana Majetić, direktorica Dok-Ingove tvrtke kćeri Vatrotehnologija.

Hrvatsko vozilo osim što gasi vodom i pjenom ima i hvataljke koje mogu podići i dvije tone tereta pri uklanjanju opasnih objekata. Robot s ralicom može gurati 10 tona tereta pa čišćenjem osigurava prolaz vatrogascima i strojevima. I sve bez ugrožavanja operatera, koji njime upravlja s udaljenosti od 1500 metara!

“Vatrorobot” krasi sustav s pet kamera za kontrolu pokreta, a ima i kamere koje vide kroz gusti dim. Stroj je debi imao u Rusiji, gaseći požar u skladištima streljiva, pa se priprema i proizvodnja 400 komada, od kojih će se dio i sklapati u Rusiji. Cijena je jednog vozila od 700 do 900 tisuća eura, ovisno o opremi, a vijek trajanja gotovo je neograničen, kažu u Dok-Ingu.

Pogodan je i za nuklearne elektrane, pa Dok-Ing pregovara i s NE Krško, a želio je lani slati svoja vozila u Japan.

– Htjeli smo s dva vozila pomoći hladiti reaktor nuklearke Fukushima, zamolili smo za posredovanje tadašnjeg ministra Domagoja Miloševića. No, jesmo li mu bili smiješni ili nešto treće, ne znamo, ali nikada nije japanskom veleposlanstvu ponudio našu pomoć. I dalje smo zainteresirani za Fukushimu, radi testiranja rada u uvjetima radijacije – kaže Vjekoslav Majetić, vlasnik Dok-Inga.

Robot će do kraja godine biti na probi kod zagrebačkih vatrogasaca. Podaci dobiveni korištenjem vozila Dok-Ingu će poslužiti za tehničko usavršavanje i prebacivanje vozila s dizela na električni pogon. Zagrebački vatrogasci, koji se sjećaju loših iskustava s požarom u spalionici otpada Puto, kojoj zbog otrovnih plinova nisu mogli prići, odlično su prihvatili “robotsko” pojačanje.

Ključne riječi

Komentara 23

OB
-obrisani-
19:54 29.03.2012.

Hvalim te Boze sto sam kooooonacno dozivio i nesto pozitivno iz moje Hrvatske.

IV
Ivekivek
19:58 29.03.2012.

E kad ih sada naša administracija dohvati sa svojim uvjetima za proizvodnju specijalnih vozila...džabe im svega truda....

SU
sula
19:48 29.03.2012.

svaka vam čast, ideja genijalna, a tako upotrebljiva...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije