Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Grade novo čudo u Italiji: Testirali vlak koji levitira, moći će juriti i 200 km/h

Zeleros
Foto: Danijel Lijović
1/5
16.03.2024.
u 07:53

Talijanska kompanija IronLev prvi je puta testirala tehnologiju magnetske levitacije na tradicionalnoj željezničkoj infrastrukturi, tvrdeći da je otkrila rješenje koje ne zahtijeva skupu prilagodbu pruga. Kompanija je snimku testa prikazala na sajmu LetExpo2024 u regiji Veneto. Snimka prikazuje prototip vlaka teškog jednu tonu koji putuje brzinom od 70 kilometara na sat na pruzi u zaleđu Venecije.

Tehnologija magnetske levitacije stvara zračni jastuk koji fizički odvaja vozilo od staze, smanjujući trenje, buku i vibracije, a time i potrošnju energije i troškove održavanja vlaka i infrastrukture. Kina je koristi već gotovo dva desetljeća, ali u ograničenom opsegu. Brojne zemlje žele razviti mreže za vlakove bazirane na tehnologiji magnetske levitacije, ali njezino usvajanje koče visoki troškovi i potreba izgradnje nove pružne infrastrukture.

"Ispitivanje IronLeva predstavlja prvi i jedini slučaj primjene magnetske levitacije na postojećoj pruzi, bez preinaka i integracije pomoćnih elemenata", rekao je direktor Instituta za mehaničku inteligenciju na Scuola Superiore Sant' Ane u Pisi Massimo Bergamasco,. U dosadašnjim testovima magnetsko polje stvaralo se uz podršku ad-hoc infrastrukture, koja se često sastoji od zavojnica izrađenih od vodičkih materijala i uključuje znatno veće troškove nego tradicionalne željezničke pruge.

"Neki naši konkurenti proveli su testove na tračnicama koje su posebno prilagođene vozilima baziranim na tehnologiji magnetske levitacijom. Mi smo pokazali da naše vozilo može levitirati na postojećim tračnicama", rekao je Reutersu predsjednik IronLeva Adriano Girotto. "To bjelodano znači da je upotreba naše tehnologije jednostavna", dodao je Girotto.

Cilj je IronLeva za nekoliko godina razviti probno vozilo koje će biti teško do 20 tona i moći će razviti brzinu do 200 kilometara na sat, rekao je. Tehnologija se već koristi u praksi, u pomicanju teških prozora i dizala i prijevozu tereta u industrijskim pogonima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije