Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MOBITELI Google Android – OS za smartphone uređaje

Googleov mobitel konkurira iPhoneu

google-txt.jpg
import
11.11.2007.
u 15:39

Već mjesecima internetom kruže fotografije GPhonea – Googleova mobitela kojim bi ta, ulagačima trenutačno najatraktivnija tehnološka kompanija, konkurirala uspjehu Appleova iPhonea. Nakon što su u Googleu potvrdili da rade na “nečem velikom za mobitele”, i u Linku smo pisali o tome. No ono što je Google predstavio ovog tjedna nadmašilo je i naša i svačija druga očekivanja: neće izaći jedan GPhone već – cijela serija Googleovih mobitela.

Proizvodit će ih – između ostalih – Samsung, Motorola i LG (a to su tri od pet najvećih svjetskih proizvođača mobitela!), kao i HTC, vodeći proizvođač Windows Mobile uređaja. Za njih će čipove raditi Qualcomm i Intel, petnaestak (!) proizvođača softvera najavilo je svoje aplikacije, usluge i middleware, a cijelu priču snažno će podržati i nekolicina velikih mobilnih operatera, među kojima su i T-Mobile (koji nije uspio osigurati ekskluzivni ugovor za iPhone u SAD-u) te uvjerljivo najveći mobilni operater na svijetu, China Mobile (koji, za usporedbu, ima gotovo triput više korisnika nego Vodafone).

Uloga Googlea u svemu tome izrada je besplatnog operacijskog sustava za mobitele, nazvanog Android, koji će biti svojevrstan Linux za mobilne telefone – premda bi usporedba s Windowsima bila primjerenija, s obzirom na to da Google očito želi u svijetu mobitela preuzeti ulogu kakvu na PC-u ima Microsoftov sustav. Cilj je da smartphonei postanu jeftiniji (cijena OS-a, poput Symbiana, Windows Mobilea, BlackBerry, Palm ili Mac OS-a nije mala stavka u ukupnoj cijeni “pametnog” telefona), ali i dostupniji (zahvaljujući podršci operatera), svestraniji i moćniji (zahvaljujući širokoj podršci proizvođača softvera). 

Ipak, objava kao da donosi više pitanja nego odgovora. Mnogo toga još nije jasno. Primjerice, uloga operatera: hoćemo li napokon dobiti mobilni 'flat rate’ po prihvatljivim cijenama? Koja je uloga Intela, koji priprema sličnu platformu (MID)? Zašto se hardverska platforma temelji na ARM čipu? Koliko će nas Google zasipati oglasima? Ako Google radi na Androidu već mjesecima, zašto će se prvi uređaji pojaviti tek sljedećeg ljeta?

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije