Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREGLED 2007. Događaji koji su obilježili proteklu godinu

Godina u znaku iPhonea

iphone2-txt.jpg
import
30.12.2007.
u 11:47

Moramo li izdvojiti jedan uređaj, događaj ili uslugu koja je obilježila ovu godinu, onda je to nedvojbeno iPhone. Kada je u siječnju Steve Jobs predstavio prvi Appleov mobitel, danima se pričalo samo o tome.

O onome što je slijedilo iza toga vjerojatno će se uskoro učiti na svim boljim visokim školama za marketing: Apple je majstorski podgrijavao famu oko iPhonea, koja nikako ne jenjava.

O iPhoneu svi znaju sve (osim točnog datuma dolaska u Hrvatsku: trenutačno se šuška o ožujku 2008.); on je postao nova mjerna jedinica za mobitele prema kojoj se mjere svi ostali mobiteli, pa i mobilne usluge. iPhone je promijenio i odnos snaga: uvjete na tržištu više ne diktiraju mobilni operateri već proizvođači mobitela.

Glavu je digla i Nokia: pokrenula je servis za prodaju glazbe i igara, u čemu su je operateri spriječili pred deset godina.

U siječnju je predstavljen još jedan komad hardvera koji je obilježio godinu: Intelov procesor Core 2 Quad. Od tada više nije važno koliko je procesor brz već – koliko ima jezgara. Sljedeća generacija tih procesora donijela je najveći napredak tehnologije proizvodnje otkako je PC-a i praktički izbacila AMD iz utrke (točnije rečeno, izbacio se sam, višekratnim kašnjenjem vlastitih četverojezgrenih procesora).

Intel sada sam može diktirati uvjete i postavljati pravila u svijetu hardvera. Kako će u tome uspjeti, saznat ćemo sljedeće godine kada izađe nova generacija prijenosnih računala koju je Intel osmislio bez svojeg dugogodišnjeg partnera Microsofta.

Microsoftov novi operacijski sustav Windows Vista također je izašao u siječnju, uz još više medijske pompe, ali manje odziva nego pred pet godina kada je izašao Windows XP. Prve reakcije bile su povoljne; i u Linku smo objavili vrlo blagonaklonu recenziju, no nakon boljeg upoznavanja uslijedilo je razočaranje.

Vista se dobro prodala, zahvaljujući inerciji i golemoj propagandnoj mašineriji, ali trenutačno su brojniji oni koji misle da Vista označava početak kraja Microsoftove nedodirljivosti od onih koji Vistu ocjenjuju kao umjeren promašaj.

Osim tih triju događaja, glavni trendovi u ovoj godini nastavak su onih iz prošle. Sve jeftinija prijenosna računala ubrzano zamjenjuju stolna, a LCD monitori i televizori klasične ekrane s katodnom cijevi.

Broadband veze, u prvom redu DSL, postale su najčešći oblik spajanja na internet, a novi val interesa za mrežu svih mreža potaknuo je razvoj društvenih mreža kao što su Facebook i MySpace, te ostalih web 2.0 usluga.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije