Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PORAZ FAVORITA

Dramatična gejming završnica: FaZe Nike Kovača izgubio u finalu IEM svjetskog prvenstva

IEM Katowice Svjetsko prvenstvo u Counter Strikeu
Foto: Danijel Lijović
1/13
05.03.2018.
u 00:32

Ni velika podrška s tribina nije pomogla favoriziranoj momčadi da osvoje naslov na ESL turniru u Katowicama

Cijeli niz preokreta i prava drama obilježila je finale gejming turnira u Counter Strikeu. Veliki eSport turnir Intel Extreme Masters Svjetsko prvenstvo održan je u poljskim Katowicama, a u finalu je švedski tim Fnatic pobijedio vodeću momčad lige američki FaZe sa 3:2 u dramatičnom finalu koje je potrajalo gotovo 7 sati!

U timu Faze Clan sudjeluju neki od najrenomiranijih igrača u videoigri Counter Strike: Global Offensive koja je najviše i privukla publiku na turniru u Katowicama, gdje već godinama igraju najbolje svjetske eSport momčadi u videograma poput CS-a, League of Legends, Dota2, Starcraft2... 

U FaZeu je i Nikola NiKo Kovač, mladih igrač iz BiH, koji slovi za jednog od najboljih igrača na svijetu, a posebno je zabilježen njegov lanjski slavni transfer za pola milijuna dolara iz tima mousesport u FaZe Clan. 

FaZe je finale otvorio vrlo uvjerljivo, u prvoj dionici (mapa Cache) nakon početnih 0:2 preuzeli su vodstvo i potpuno dominirali do kraja runde. Jednako uvjerljivo krenuli su i na drugoj mapi (Inferno), ali nakon vodstva 7:2 i 13:9, tim Fnatic (inače pobjednik turnira prije dvije godine), počeo se vraćati. Mapa se odlučivala u produžecima i nakon duge drame Fnatic je slavio sa 22:20 i doveo finale na početak.

Na trećoj mapi (Overpass) Fnatic je nastavio momentum iz prethodne dionice i krenuo s vodstvom 6:0. Ali, tada  se na krilima raspoloženog GuardiaNa, FaZe počeo vraćati pa i preuzeti vodstvo 7:6, ali to je bilo sve što su uspjeli učiniti. NiKo Kovač je u tim trenucima igrao slabije, što se osjetilo na učinku cijele momčadi i Fnatic je poveo 2:1 u finalu, što je značilo da su samo 1 bod do konačne pobjede. 

Ipak, na 4. mapi, FaZe je krenuo agresivnije i odmah počeo sijati kaos u Fnaticovim redovima pa su poveli s čak 8:1, a potom i 11:3. U tim trenucima je NiKo vodio svoju momčad s najviše "killova" (20) u finalu, te kao najkorisniji igrač turnira. 

No, drama je bila daleko od završetka. Tim Fnatic je ostao uporan i malo pomalo se vraćao u igru, odlično su igrali u teškim situacijama kada su morali igrati obrambeno i samo s pištoljima i prednost FaZea se smanjila na 13:11, nakon što su Fnaticovci osvojili 7 rundi zaredom! Tek tada su FaZeovci uspjeli prekinuti taj opasni niz i povesti 14:11 što je bila i prekretnica za rješavanje 4. mape - sljedeće dvije runde su GuardiaN i NiKo odveli na FaZeovu stranu i izjednačili na 2:2. I to na vrlo uzbudljiv način, naime, u zadnjoj rundi 4. mape Fnatic je uspio izbaciti iz igre svih 5 članova FaZea, ali ne prije nego je NiKo bacio bombu na zadnjeg njihovog igrača Lekr0-a!

FaZe Clan je bolje otvorio i odlučuju mapu (Train) i poveli su sa 5:1 u rundama.

Zapravo su većinu mape imali prednost i bili bliže pobjedi, ali bi i Fnatic brzo uzvraćao, a kod 11:10 su i preuzeli vodstvo pa povećali na 13:10 u vrlo tijesnim borbama. No, sad je bio red na Fnatic da se bore sa slabijim oružjem pa je Faze Clan uspio brzo smanjiti na 11:13, trebalo je biti i 12:13, ali je tada Fnaticovac flusha uspio sam u podređenoj situaciji 'skinuti' cijelu preostalu brojniju FaZeovu postavu što je bilo veliko vodstvo 14:11, dvije runde do pobjede. Odmah je uslijedila nova napeta situacija i na veliko zadovoljstvo publike ubrzo smo opet imali izjednačenje 14:14. FaZe je čak imao i meč loptu kod 15:14, ali dvojica igrača nisu uspjela nadjačati jedinog preostalog u suparničkom timu pa se otišlo u produžetke. 

I tamo je bio kraj za FaZe Clan, koji i inače nemaju dobar skor u produžecima (0-3 prije finala). Do samog kraja je bila drama, a zahvaljujući izuzetno raspoloženom Šveđaninu Robinu Rönnquist - flushi Fnatic je došao do pobjede sa 19:17 u posljednjoj mapi.

Komentara 1

ME
Menjik
07:43 05.03.2018.

jel to neko natjecanje za homoseksualce? ili pak mislite na gaming, a izražavate se na balkanski način?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije