Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Umjetna inteligencija

Elita Silicijske doline uložit će milijardu dolara u strojeve koji misle

Elon Musk  Tehno guru koji pokreće niz inicijativa i ovdje se istaknuo kao pokretač i idejni tvorac
Foto: Reuters/PIXSELL
15.12.2015.
u 13:00

U tvrtki Open A.I. najstrože je zabranjeno udovoljavanje dioničarima u smislu izrade projekata koji bi im mogli donijeti zaradu

Elita Silicijske doline obvezala se da će milijardu dolara uložiti u istraživanje umjetne inteligencije. Njihov čin trebao bi osigurati da istraživanja budu neopterećena komercijalnim zakonima i ostvarivanjem profita te da budu isključivo vođena idejom da služe društvenim potrebama i napretku čovječanstva.

Neprofitna tvrtka

Stoga su osnovali neprofitnu istraživačku tvrtku koju su nazvali Open A.I. Znanstvenici koji će u njoj raditi trebali bi biti potpuno neovisni. A ono što je potpuno zabranjeno jest udovoljavanje dioničarima u smislu izrade projekata koji će moći donijeti zaradu. Kao jedan od glasovitijih suosnivača pojavio se Elon Musk.

"Naš je cilj unaprijediti digitalnu inteligenciju tako da ona pridonosi boljitku čovječanstva kao cjeline, bez tereta da generiranja financijskog povrata", stoji u objavi na web-stranici Open A.I., koju su osmislili Greg Brockman i Ilya Sutskever.

Greg Brockman u novoosnovanoj neprofitnoj tvrtki bit će zadužen za upravljanje tehnološkim procesima odnosno bit će na mjestu CTO-a, dok će Sutskever biti direktor Open A.I.-a. On je inače znanstvenik u Googleu, tvrtki koja je iskazala nepodijeljen interes za razvoj umjetne inteligencije u posljednjih nekoliko godina te zaposlila velika imena poput Raya Kurzweila i Geoffreya Hintona da rade upravo na strojnom učenju.

Financijsku podršku dali su Facebook – 3,13%, Google i IBM –1,62%, a potonji je nedavno donirao dijelove svog bivšeg softvera kroz open source licenciju, što omogućuje tehnologiju koja će se slobodno koristiti, dijeliti i mijenjati. Podupiratelj su i Tesla Motors Elona Muska – 4,43%, Y Combinator predsjednika Sama Altmana, LinkedIn suosnivača Reida Hoffmana – 0,64%, kapitalist Peter Thiel i Jessica Livingston, partneri Y Combinatora.

Ideja za Open A.I. iskristalizirala u ljeto prošle godine kao rezultat razgovora između Muska i Altmana o budućnosti umjetne inteligencije.

Utrka za inovacijama

Elon Musk upozorio je da je budućnost Zemlje u opasnosti ako razvoj umjetne inteligencije krene krivim putem i na pogrešan način.

Proboji u istraživanju umjetne inteligencije u posljednjih nekoliko godina doveli su do renesanse na tom polju. Natjecanje između tehnoloških divova u inovacijama u umjetnoj inteligenciji i talentima koje zapošljavaju postalo je u posljednje vrijeme sve intenzivnije. No ovoga puta riječ je o projektu koji u svojoj biti ne uključuje komercijalizaciju, bar ne zasad.

>> Umjetna inteligencija jača od čovjeka

>> Umjetna inteligencija - trebamo li se bojati?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije