Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
elitni tim

Eli je u dva mjeseca u Silicijskoj dolini naučio više nego na faksu

Eli Mohamad (1)
Foto: Privatni album
1/11
29.10.2012.
u 15:50

Od 4000 kandidata odabire se tek njih 80, a program stoji 30.000 dolara

Zamislite najpriznatije umove današnjice, fizičare, astrofizičare, liječnike, tehnološke inovatore i sve one koji vode najuspješnije svjetske tvrtke na jednom mjestu i koji pritom žele dijeliti znanje jer im je zajednička misija nova tehnološka dostignuća usmjeriti u pozitivnu i bolju budućnost te riješiti goruće svjetske probleme i izazove čovječanstva poput siromaštva, bolesti, sigurnosti, obrazovanja, energije, svemira... Upravo takva znanstveno-poduzetnička elita okupila se na sveučilištu Singularity  (SU) u središtu Silicijske doline u Sjedinjenim Državama.

Impresivan životopis

A Eli Mohamad jedini je Hrvat koji je uspio i školovao se na tom jedinstvenom i prestižnom sveučilištu od njegova osnivanja 2007. Odabran je od 4000 kandidata  da ove godine, među 80 studenata, najperspektivnijih mladih lidera iz 37 zemalja, pohađa desetotjedni ljetni program, uči i druži se s najuspješnijim umovima današnjice.

– Imam sreću da sam zaposlen u progresivnoj tvrtki čiji vlasnici razumiju važnost praćenja tehnoloških trendova i inovacija te edukacije. Inače, tko bi mi dopustio da s posla izostanem tri mjeseca? – kazuje Eli Mohamad, tridesettrogodišnji Puljanin, magistar znanosti i u tehnologiji i inovativnom menadžmentu. Trenutačno je, osim što je konzultant u hrvatskom Sense Consultingu, također kao projektni menadžer član grupe Team Stellar međunarodnog tima koji se natječe za Google Lunar X Prize, nagradu vrijednu 30 milijuna dolara za onoga tko uspije sletjeti na Mjesec i robotskim roverom prijeći 500 metara te poslati HD sliku natrag na Zemlju.

– U timu su većinom aeronautički inženjeri, a menadžment čine Hrvati – kaže nam Eli. 

Školovanje na Singularityju smatra iznimnim iskustvom.

– Naučio sam više negoli u četiri godine fakulteta i u godini na magisteriju u Ujedinjenom Kraljevstvu. Usto sam stekao velik krug prijatelja i znanaca koji su sada upoznati i s mojim radom i sposobnostima, što je neprocjenjivo – naglašava Eli Mohamad.

‘Studentski’ dani podijeljeni su tematski po tehnološkim cjelinama: umjetna inteligencija i robotika, nanotehnologija, ICT, biotehnologija i medicina, politika, pravo i etika, energija, ekološki sustavi, svemirske tehnologije, financije, ekonomija i poduzetništvo.

Slušao je predavanja, posjećivao radionice i tvrtke, odlazio na večere s čelnicima tvrtki... Tako je učio od Ralpha Merklea, programera prvog kripto-ključa, Dana Barryja, astronauta koji ima svoju tvrtku za razvoj robota, Marca Goodmana, konzultanta za cyber-kriminal u NATO-u i Interpolu, Daniela Krafta, profesora na Stanfordu, izumitelja, doktora medicine, Brada Templetona, vlasnika prve .com kompanije i konzultanta Googleova projekta autonomnih automobila bez vozača, Erica Riesa, autoriteta u području kreiranja startup tvrtki...

Posjetili su mnoge divove Silicijske doline – Google, HP, Teslu Motors, Nokiju, Genentech, Autodesk.... Bili su i u strogo čuvanim prostorijama NASA-ina istraživačkog parka, učili su ih izrađivati robotske sustave od dijelova u garaži. Uvečer su se družili s vrhunskim menadžerima poput Larryja Pagea, osnivača Googlea, Philipa Rosedalea, kreatora virtualnog svijeta Second Life. Odlazili su na networking događaje u poznate akceleratore i inkubatore: Y-Combinator, Start-X Stanford, Blackbox, Sandbox, Healthrock, 500 Startupsa...

Filozofija Silicijske doline

– Zadnja četiri tjedna podijelili smo se u timove i zasukali rukave. Imali smo jedan cilj: stvoriti temelj tvrtke koja će primjenom tehnologije u deset godina pomoći barem milijardi ljudi. Iako zvuči kao suludo malo vremena, imali smo pristup svim alatima, institucijama i stručnjacima koji su nam trebali. Moj je projekt bio u sektoru analitike velikih količina podataka u financijskim institucijama kako bi banke i kreditne zadruge mogle donositi odluke koje pomažu društvu. Iz toga se rodio i klasičan startup iz Silicijske doline – Jumiya – kazuje Eli Mohamad te posebno ističe zasluge mentora Petera Kellnera, investitora i suosnivača fonda Endeavor Global, koji mu je postao i prijatelj.

– On je doslovno s nama sjedio dok smo radili na projektu i pomagao nam da od ideje stvorimo uspješnu tvrtku. Mogao je umjesto toga vrijeme trošiti na superuspješne investicije u Kini, Brazilu..., ali primijenio je filozofiju Silicijske doline koja kaže: Ako ti se osnivački tim sviđa, nemoj im samo dati novac nego im pomozi kao mentor, jer samo tako mogu uspjeti.

Komentara 5

Avatar Proleter
Proleter
16:06 29.10.2012.

Kolega iz srednje škole. Baš mi drago.

JA
jajan
16:21 29.10.2012.

....nagradu vrijednu 30 milijuna dolara za onoga tko uspije sletjeti na Mjesec.... Taj se više neće vratiti na Zemlju, dakle, nagradu si može zatać za škafander

OB
-obrisani-
16:33 29.10.2012.

baš čudno, da je tamo naučio više! što tam ne predaju i djeluju likovi "intelektualci" kao naši vrsni ekonomisti, pravnici....mislim da bi hrvatski političari-profesori vrlo brzo i tamo učinili da je znanje bezvrijedno...ili bi i californija pocrvenjela?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije