Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BOGATI PROGRAM

Deveti Bug Future Show u online izdanju okupio više od pet tisuća pratitelja

Zagreb: Bug Future Show, okrugli stol: Kristalna kugla legendi hrvatskog ICT-ja - život u 5G eri
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/3
03.02.2022.
u 16:15

Poruka BFS 2022 je da tehnologije mogu proširiti vlastite dosege te se uz nju mogu ostvariti vizije i izbrisati, bar donekle, razlike među ljudima, naglasio je o Petric

Deveta tehnološka manifestacija Bug Future Show (BFS) u organizaciji magazina Bug u četvrtak je u online izdanju okupila više od pet tisuća prijavljenih pratitelja, predstavivši nove tehnološke, ICT i slične trendove te uređaje, kao i prve rezultate IT industrije za prošlu godinu, koji su za oko 15 posto bolji nego 2020.

"S obzirom na epidemiološku situaciju, ove smo godine BFS odlučili organizirati samo online, a prijavljeno je više od pet tisuća pratitelja iz Hrvatske i šire. Uživo je bilo lakše organizacijski i produkcijski izvesti cijeli program, ali zadovoljni smo da je publika prepoznala BFS i prijavilo ih se više nego na dosadašnjim izdanjima", istaknuli su za Hinu direktor programa BFS-a Dragan Petric i voditelj tog projekta te glavni urednik Buga Miro Rosandić.

Dodaju da i ove godine bogatim programom nastoje obraditi sve aktualne teme iz svijeta tehnologije, ICT-a, ali i zabave i sporta, koji se također sve više oslanjaju na tehnološke mogućnosti u razvoju, u čemu ih od prvog BFS-a prati i Hrvatski telekom (HT) kao glavni pokrovitelj.

Poruka BFS 2022 je da tehnologije mogu proširiti vlastite dosege te se uz nju mogu ostvariti vizije i izbrisati, bar donekle, razlike među ljudima, naglasio je o Petric.

Nespremnost za budućnost

Među više od 30 predavača i panelista iz raznih sektora, uvodno predavanje održao je profesor s FER-a, poznat i kao "otac hrvatskog interneta" Predrag Pale, koji je upozorio na problem određene nespremnosti ljudi, biznisa, sustava obrazovanja, zdravstva i drugog za budućnost, posebice zbog vrlo brzog razvoja tehnologije koja isto tako brzo mijenja svijet, ponašanje i poslovanje.

Smatra da je moguće da će ljude, pa i tamo gdje treba ljudski mozak, zamijeniti sofisticirani roboti, što se već vidi po svijetu u automobilskoj industriji, s primjenom umjetne inteligencije i drugim, a sve tehnološke mogućnosti i korištenje još više dolaze do izražaja u pandemiji.

Predstavnici IT sektora na panelu pod nazivom "Mala zemlja za veliki uspjeh-jesmo li stvarno globalni IT igrači?", naglasili su da se IT sektor, unatoč svim izazovima i pandemiji, u Hrvatskoj i dalje pozitivno razvija, pri čemu je predsjednica udruge CISEx Tajana Barančič istaknula kako je, prema analizi, 60 jačih domaćih IT tvrtki za 2021. zabilježilo rast - oko 15 posto u prihodima, 29 posto u izvozu i 23 posto u zapošljavanju.

Smatra i da će službeni podaci za ukupni IT sektor u Hrvatskoj pokazati slične postotke rasta, čime još nisu prešli rast iz 2018. i 2019., a brine ih i puno manje potrebnih kadrova za IT na tržištu rada nego je sektoru potrebno.

Neki od predstavnika IT-ja rekli su da nisu ni osjetili koronakrizu, a Saša Kramar iz Spana je rekao kako imaju i veću stopu rasta izvoza od prosjeka.

Komentirajući priče o potrebi osnivanja ministarstva IT-a, Kramar je ocijenio da zbog toga ničije poslovanje neće procvjetati, ali bi, kada bi se time netko ozbilno bavio, moglo koristiti.

Ipak, kako su najčešće isticali predstavnici IT-tvrtki, svima je najvažniji posao te i ove i u idućim godinama pronaći nove kadrove, kojih se samo u 2022. traži "na tisuće", a sve ih je teže naći.

U nastavku BFS 2022. publici se obratio i Ivica Kostelić, koji je objasnio kako mu je domaći softver pomogao u predviđanju i savladavanju izazova pri lanjskom jedrenju po Atlantiku, kao i drugima iz svijeta koji su se u to upustili, čime su se domaćim 'softverašima' otvorili i novi poslovi, dok su Petric i Bojan Muščet iz HT-a predstavili i nove tehnološke trendove s nedavnog svjetskog sajma CES u Las Vegasu.

U suradnji s Algebrom i njezinim članom uprave Hrvojem Balenom pratitelji BFS-a su mogli čuti dosta i o temi stranih studenata u Hrvatskoj, jer tehnologija povezuje ljude i učenje čini ne samo zabavnijim nego i mobilnijim, što bi za Hrvatsku trebalo značiti i više jer u njoj živi sve manje stanovnika i sve više mjesta na fakultetima ostaje nepopunjeno. 

Sve je više onih koji bi Hrvatsku htjeli odabrati kao zemlju u koju se žele doseliti, započeti studij, steći diplomu i ostati raditi, a Balen je uz ostao tematizirao što bi sve trebalo učiniti da se Hrvatska otvori za bar 15 tisuća novih studenata godišnje.

>> VIDEO Ilegalni deponij ispod nadvožnjaka između Svete Klare i Buzina: Sve je prepuno madraca, namještaja...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije