Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BOLJA OD CONCORDEA

Vraća se supersonična putnička letjelica, ali s jednom velikom razlikom

Concorde
Foto: Thinkstock
25.07.2017.
u 14:26

NASA je uspješno testirala supersoničnu letjelicu i vjeruju kako bi je mogli pretvoriti u komercijalnog zračnog prijevoznika

NASA-ini znanstvenici ulažu sve napore kako bi omogućili putovanje brže od brzine zvuka, a koje je bilo moguće popularnim Concordeom koji je 2003. godine prestao letjeti. 

No, ovoga puta jedna stvar bit će potpuno drugačija. Letjelica koja će letjeti supersoničnom brzinom trebala bi biti puno tiša, a iz Londona do New Yorka stiglo bi se za samo tri sata. 

Svemirska agencija uspješno je testirala supersoničnu letjelicu i vjeruju kako bi je mogli pretvoriti u komercijalnog zračnog prijevoznika. 

Nova tehnologija minimalizira probijanje zvučnog zida što je bila jedna od najvećih zamjerki Concordea. 

Novi zrakoplov ne bi trebao biti glasniji od 65 decibela, dok je Concorde radio na više od 90 decibela. 

– Sada smo došli do razine koja bi za javnost bila vjerojatno puno prihvatljivija – rekao je  Peter Iosifidis, jedan od dizajnera NASA-inog testnog modela koji je puno manji od onoga kojeg tek planiraju izgraditi. Ta bi letjelica trebala biti dovršena do početka 2022. godine. 

Komentara 30

ST
stefj
17:20 25.07.2017.

Concorde je imao samo jedan problem, a to je da nije made in USA. Razina buke bila je niža od npr. Boeinga 707, usporediva sa 737, nešto malo veća od Boeinga 747. No to nije smetalo Amerikance da izmisle buku, zabrane slijetanje u New York i slično... Čista namjerna destrukcija konkurencije. Nisu mogli napraviti ništa slično, pa je trebalo uništiti onog kojem je to uspjelo... Vidite koliko je trebalo Amerima da naprave nešto slično. Da se Concordeu dozvolilo da se normalno razvija, imali bi već komercijalno primijenjeno ovo što Ameri tek danas ponosno pokazuju i to pred 15 godina...

CI
Cinciculjak
14:53 25.07.2017.

Da nije brzina zvuka?

Avatar emigrant
emigrant
14:51 25.07.2017.

Jel' ima netko za prodati rabljeni Concorde. Da pobjegnem brzinom većom od brzine svjetlosti. Koliko ima do one zvijezde s nekoliko planeta sličnih Zemlji?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije