Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 89
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
velika britanija

Britanski student dobio 8 mjeseci zbog hakiranja Facebooka

'23.07.2010., Hvar -  Facebook je toliko popularan da na velikom ekranu turisticke zajednice grada Hvara turisti ne gledaju i ne uce o gradu Hvaru nego idu na svoje Facebook profile kako bi ostali u k
'Dalibor Urukalovic/PIXSELL'
17.02.2012.
u 23:45

Glenn Mangham (26) od Facebooka je ukrao informacije i spremio ih na disk, no na njima nije namjeravao zaraditi.

Glenn Mangham, 26-godišnji student iz Yorka u Velikoj Britaniji, kažnjen je s osam mjeseci zatvora zbog hakiranja Facebookove stranice, prenosi BBC. Mangham je i sam priznao da se "ubacio" u stranicu popularne društvene mreže između travnja i svibnja 2011. godine iz svoje spavaće sobe u Yorkshireu.

Riječ je o najopsežnijem slučaju hakiranja društvene mreže koji je ikad došao do britanskog suda. Sutkinja je prilikom izricanja presude rekla kako su potezi britanskog studenta mogli biti potpuno katastrofalni za Facebook, koji je potrošio 200 tisuća funti kako bi sanirao posljedice Manghamova poteza, a slučajem su se morali pozabaviti i FBI i britanski istražitelji.

Tužitelj Sandip Patel otkrio je kako je Mangham nakon hakiranja ukrao "neprocjenjivo" intelektualno vlasništvo, koje je ukrao i spremio na eksterni tvrdi disk. Facebook je otkrio upad tijekom provjere sustava.

Manghamov je odvjetnik Tom Ventham svojega klijenta opisao kao etičnog hakera s visokim moralnim vrijednostima, što se očituje i u tome što ga je Yahoo nagradio nakon što im je Mangham ukazao na neke njihove slabosti. Međutim, sutkinja Alistair McCreath odlučila je kako su njegovi potezi u ovom slučaju imali "prave posljedice i vrlo ozbiljne potencijalne posljedice" za Facebook. Iako je priznala kako Mangham prikupljene informacije nije htio dijeliti, niti je na svemu tome htio zaraditi, ovo nije bilo bezopasno eksperimentiranje.

- Vi i drugi koji su u iskušenju da postupe kao vi moraju shvatiti koliko je ovo ozbiljno - rekla je sutkinja.

Komentara 1

Avatar Panon VU
Panon VU
08:15 18.02.2012.

Yahoo, Google i slični svake godine organiziraju različite \"hacking conteste\" globalnog karaktera. Oni su svjesni da i uz najbolju zaštitu uvijek postoji mogućnost probijanja sigurnosnih rupa, bez obzira na sudjelovanje stotina programera u \"peglanju\" koda... Facebook ide drugom logikom. Zbogog toga što su na krpanje rupe nastale greškom vlastitih programera morali potrošiti 200 tis. funti (koju bi ionako morali zakrpati, a hacker im je pomogao u uočavanju), Zukerberg pokreće proces protiv malo educiranijeg korisnika, čak i bez obzira što je hackerovo postupanje u skladu s etičkim kodeksima, on nije zloupotrijebio kod. Koja je poruka? Gomila love koja se uvećava pred Zuckerbergovim očima kula je od karata uz ovakav odnos prema korisnicima servisa Facebook; tisuće programera dolaze do vrhunskih poslova upravo zahvaljujući referencama u poznavanju/rušenju sustava zaštite. Tisuće takvih žude za ovakvom demostracijom moći milijardera, da bi ujedinjeni krenuli u probijanje zaštita, ali više ne s etičkim načelima ovakvog mladog programera, već sa željom da Zuckiju dokažu kako se može izgubiti i par milijardi, a ne samo 200 tisuća funti...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije