Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 73
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jedva čekamo

Avionima bismo ponovo mogli letjeti nadzvučnim brzinama

avion
PR FOTO
14.12.2016.
u 08:00

Znate li da se danas leti sporije nego prije 2003. Naime, tada su obustavljeni letovi slavnih ali i kontroverznih nadzvučnih zrakoplova Concorde Air Francea i British Airwaysa. Visoki troškovi, propusti u održavanju i niz katastrofalnih nesreća umirovili su taj najbrži transport koji je bio dostupan građanima.

To bi se konačno moglo promijeniti u sljedećem desetljeću. Predstavljen je najbrži civilni zrakoplov dosad napravljen – nadzvučni mlažnjak dvosjed XB-1. Dizajnirala ga je startup kompanija Boom Technology i prozvala ga prvim neovisno razvijenim nadzvučnim zrakoplovom. Prvi let planira se izvesti sljedeće godine, a XB-1 bi trebao biti začetak nove generacije komercijalnih nadzvučnih zrakoplova. U razvoju je i prava putnička verzija koja bi imala mjesta za 45 do 55 putnika.

Svaki bi putnik imao svoje komforno sjedalo s prozorom i prostorom za odlaganje prtljage. Dakle, sjedala bi bila pojedinačna, a ne spojena po dva ili više u nizu. Let od Londona do New Yorka namjeravaju skratiti na samo 3 sata i 15 minuta, što je i više nego upola kraće od sadašnjih linija. Cijena povratne karte za tu liniju bila bi 5000 američkih dolara.     

Ključne riječi

Komentara 2

IS
IstinoČimbenik
15:34 23.07.2017.

"niz katastrofalnih nesreća " - molim autoricu teksta, neka navede taj NIZ, jer poznata je samo jedna u Parizu. Koje su to ostale, molimo Vas informirajte nas!

ST
stefj
16:39 23.07.2017.

Dotična gospođa je pripravnica? Koji je to niz nesreća? Jel može bar info od kuda je prepisa tekst?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije