Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZRAČNI PROMET Bisignani, šef IATA-e, najavio crne dane u ovoj godini

Avioindustrija gubi 4,7 milijardi dolara

04.05.2009.
u 18:11

Zrakoplovnu industriju u ovoj godini očekuju crni dani. Procjenjuje se da će gubici te industrije 2009. godine doseći čak 4,7 milijardi dolara, a tu će crnu statistiku poduprijeti i negativan utjecaj moguće pandemije svinjske gripe. Giovanni Bisignani, glavni direktor IATA-e, svjetske udruge civilnih avioprijevoznika, u svojem je redovitom tromjesečnom obraćanju direktorima zrakoplovnih tvrtki priopćio da je stanje u globalnoj avioindustriji vrlo teško.

U ožujku je putnički promet pao 11,1 posto, a prijevoz robe manji je 21,4 posto. Predviđa se da će avioindustrija uštedjeti 52 milijarde dolara ostane li cijena nafte 50 dolara po barelu, ali čak ni to neće biti dovoljno da se poboljša sadašnja teška situacija, objasnio je Bisignani.

Istaknuo je kako je dobra vijest to što će emisija štetnih plinova ove godine pasti na 7,8 posto, no loša je vijest to što je pad od šest posto uvjetovan manjim brojem letova, a samo 1,8 posto posljedica je strategije upravljanja klimatskim promjenama, uporabe suvremene tehnologije i infrastrukture. Bisignani je istaknuo kako zabrinjava i BDP u Europi kojem prijeti pad od 1,9 posto, što je znak najveće recesije od 1930. godine.

Zato se u Europi ove godine očekuje pad putničkog prometa od 5,7 posto, pad prometa robe od 13 posto te pad prihoda od 12 posto, što je 62 milijarde dolara manja zarada. Bisignani u svom obraćanju uvjerava da je unatoč svemu sigurnost u zračnom prometu i dalje na visokoj razini.

Sve članice IATA-e uspješno su pak prošle sigurnosne provjere. I hrvatska nacionalna aviokompanija Croatia Airlines dijeli sudbinu svjetskih igrača. Prošlu je godinu završila s gubitkom od 89 milijuna kuna zbog visoke cijene goriva. Ipak, prvi su pokazatelji utješni jer je CA, unatoč trendu pada, do kraja veljače ove godine imala dva posto više prevezenih putnika.

Želite prijaviti greške?