SVEČANOST NA KLISU

Milanović otkrio zašto je u zadnji tren promijenio planove i odustao od puta u Jasenovac

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Milanović i Plenković zajedno na Svečanoj akademiji povodom 31. obljetnice 4. gardijske brigade
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Milanović i Plenković zajedno na Svečanoj akademiji povodom 31. obljetnice 4. gardijske brigade
Foto: Slavica Vuković
Foto: Slavica Vuković
Foto: Slavica Vuković
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Milanović i Plenković zajedno na Svečanoj akademiji povodom 31. obljetnice 4. gardijske brigade
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Milanović i Plenković zajedno na Svečanoj akademiji povodom 31. obljetnice 4. gardijske brigade
28.04.2022.
u 19:40
Na svečanoj Akademiji prisustvuje i predsjednik Zoran Milanović koji je ranije danas sudjelovao i na svečanoj prisezi i dodjeli beretki pripadnicima 3. mehanizirane bojne 'Pauci'
Pogledaj originalni članak

U povodu obilježavanja 31. obljetnice osnutka 4. gardijske brigade 'Pauci' održana je Svečana akademija na Tvrđavi Klis. 

Premijer Andrej Plenković je oko 18 sati položio vijenac te zapalio svijeću ispred spomen-kapele Vojarne Sveti križ na Dračevcu, a u Splitu je dao i izjave za medije gdje je predstavio HDZ-ovog kandidata za kotarske izbore Zorana Đogaša. 

Na svečanoj Akademiji prisustvovao je i predsjednik Zoran Milanović koji je ranije danas sudjelovao i na svečanoj prisezi i dodjeli beretki pripadnicima 3. mehanizirane bojne 'Pauci'. Prvo je na Tvrđavu stigao predsjednik Milanović, a potom i premijer Plenković, a dvojac se pri susretu nije niti pozdravio, iako su sjedili jedan do drugog.

- Svi potpisnici onog sramotnog pisma o pomilovanju nisu dobrodošli među veterane 4. gardijske brigade, kazao je na početku svog govora Borislav Lapenda, predsjednik Udruge 4. GB.

Podsjetimo, sredinom travnja je Anto Nobilo, odvjetnik Josipa Perkovića i Zdravka Mustača koji su 2016. godine osuđeni u Münchenu na doživotni zatvor za pomaganje u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića, najavio kako priprema zahtjev kojim će od predsjednika države Zorana Milanovića tražiti njihovo pomilovanje. Taj su zahtjev potpisala šestorica generala - Ante Gotovina, Ivan Čermak, Davor Domazet Lošo, Pavao Miljavac, umirovljeni general Ljubo Ćesić Rojs.

Govor na svečanosti je održao i premijer Andrej Plenković

- Slušajući govore, evociram ono što je najsvjetlije u hrvatskoj povijesti - junaštvo heroja Domovinskog rata, hrabrost hrvatskih branitelja, vojnika i policajaca. Spominjemo se vremena kada je stvorena suvremena hrvatska država, čiji je temelj Domovinski rat i gdje su hrvatski branitelji odigrali ključnu ulogu kako bismo danas mogli uživati u demokraciji i slobodi. To se sve odvilo u samo 30 godina. U tih 30-ak godina, bojišta koja su pružili branitelji pripadnici 4. gardijske brigade ostala su upamćena kao povijesni uspjesi hrvatske vojske. Od 7.300 hrvatskih branitelja koji su bili pripadnici ove brigade, od njih su ostale samo ove snimke. Ostale su godine mladosti u ratu u kojem je Hrvatska pobijedila pod vodstvom dr. Franje Tuđmana. Upravo to zajedništvo obvezuje i nas danas - kazao je Plenković. 

- Čuo sam i poruku predsjednika Udruge. Vi ste temelj hrvatske države, i upravo to je dio naše politike - dodao je. 

- Možda ima i ponekih situacija koje nisu idealno riješene, ali ćemo i njih riješiti. Ova brutalna agresija na Ukrajinu je signal koliko je krhak sigurnosni poredak u svijetu. Upravo zato hrvatska vojska mora biti snažna. Mi tu nismo oklijevali - donijeli smo odluku koju ranije vlade nisu imale snage ili volje učiniti. Nabavili smo borbene zrakoplove koji će letjeti upravo iznad ove Tvrđave, koja je simbol hrvatske državnosti i s koje nam puca pogled na Split, obalu i otoke  - kazao je. 

Potom je govor održao i predsjednik Zoran Milanović

- Danas sam slušao prisegu pripadnika 3. mehanizirane bojne 'Pauci' i ona je simbolička. Ova simbolička prisega koju je netko pisao srcem, a stoji da će te biti odani cijelom hrvatskom narodu. To govorim da pomognite i vi braći u BiH jer to je jedini način. Oni bez nas ne mogu ništa, ako im sada ne pomognemo, druge prilike neće biti. Ako netko misli da sam dramatičan, neka misli tako, ali ovo je vrijeme u kojem se pokazuje tko smo i što smo. Sad smo kompletni, tu ćemo dovući i vas, rekao sam u Livnu, ali sami oni to ne mogu. Još jednom hvala, stotinu hvala nije dovoljno onima koji su se borili i pali. Ne budemo li se borili za svoje interese, nitko neće - kazao je. 

- Živjela Hrvatska, živjela hrvatska Dalmacija, Domovini vjerni - dodao je. 

Na pitanje novinara nakon akademije zašto je danas promijenio protokol te odustao od putovanja u Jasenovac kako bi navečer mogao nazočiti svečanosti na kliškoj tvrđavi, Milanović je kratko uzvratio: "U Jasenovcu sam bio prije pet dana."

>> VIDEO Milanović: 'Zekanović je šetao hrvatskim Saborom s narkotikom. Mislim, da sam ja bio tamo možda bi se poslužio...'

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 55

LL
lijepa_li si
20:02 28.04.2022.

rasturila je 4 splitska sve maštarije velikosrpske politike. porazila domaće pobunjenike i zločinačku armiju s zvijezdom na šljemu. hvala im!

KP
Karlovacko pivo
19:26 28.04.2022.

Štaje autoru ovog člaka brišeš sve što se tebi nesviđa

KP
Karlovacko pivo
19:54 28.04.2022.

Poštovani uredniče hvala za žuti karton iako je trebao biti broj 1 a ne 5 ali piši ti šta tebi odgovara