Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
07.02.2012. u 12:00

Od kolovoza do siječnja stopa nezaposlenosti u Sjedinjenim Državama pala je sa 9,1 na 8,3 posto

Možete li zamislit što znači u samo jednom mjesecu otvoriti 243.000 potpuno novih radnih mjesta? iz hrvatske perspektive sve to izgleda kao potpuna znanstvena fantastika. No to se dogodilo u siječnju u Sjedinjenim Državama, a ekonomski analitičari su bez ikakva kalkuliranja kazali kako je činjenica da peti mjesec uzastopce pada stopa nezaposlenosti, savršen pokazatelj da je američko gospodarstvo počelo izlaziti iz krize i da se naveliko otisnulo prema oporavku. Iznimno je dovitljiva usporedba koju je prije nekoliko dana koristio New York Times koji piše: “Prednji kotači zrakoplova podigli su se s piste i sada Amerikanci čekaju da vide kada će se odlijepiti i zadnji i kad će američko gospodarstvo ponovno poletjeti!” Od kolovoza, kada je stopa nezaposlenosti u SAD-u bila 9,1 posto, trendovi su se obrnuli i na kraju siječnja ta stopa je pala na 8,3 posto, i sada je na najnižoj razini od 2009., odnosno od trenutka kada je Obama ušao u Bijelu kuću.

Zanimljivo je promotriti i brojke iz prošlih mjeseci – u studenome stvoreno je 157.000, a u prosincu 203.000 novih radnim mjesta. Najviše zapošljava privatni sektor i to u području proizvodnje, graditeljstva, usluga i turizma. S druge stane, iz mjeseca u mjesec najviše otkaza daje država, odnosno javni sektor pa su tako sve veće i veće uštede proračunskog novca. Brojke pokazuju da se sve manje otpuštenih prijavljuje na burze kako bi primali naknadu. Zanimljiv je i podatak da su nova radna mjesta zaista futuristička i da te nove tvrtke traže ljude s kvalifikacijama za 21. stoljeće, što govori o tome da je kvalitetna izobrazba već temelj novog zapošljavanja, a to će u budućnosti biti još i više.

Iako brojni drugi pokazatelji još nisu dobri, (poput osobne potrošnje ili cijena nekretnina), moglo bi se reći da točno tri godine nakon ulaska u Bijelu kuću neki Obamini potezi počinju funkcionirati. Ne mogu se ne sjetiti noći izborne pobjede u čikaškom parku i trenutka kada je tada već izabrani predsjednik Obama zamuklom mnoštvu kazao kako vjerojatno prave rezultate oporavka neće vidjeti do kraja njegova prvog mandata te da će za oporavak Amerike trebati možda i više od dva predsjednička mandata.

Dakle mogli bismo reći da se Amerika počela polako izvlačiti iz gliba, Europa još ne zna kako staviti pod kontrolu Grčku i kako se odlijepiti od kamenog dna na koje je tresnula. MMF i Svjetska banka ovih su dana upozorili Peking da će njihov gospodarski rast biti teško ugrožen i da bi zajedno s još nekim zemljama u razvoju mogla upasti u krizu, koja će biti gora od one iz 2008. godine. Naime, procjene govore da bi se kineski gospodarski rast mogao prepoloviti ako Kina pomogne Europi da se izvuče, osobito one financijske i kreditne. Ove institucije izračunale su da bi stimulativni paket iz Pekinga adresiran na Bruxelles trebao biti težak pedesetak milijardi eura. Europa je kinesko tržište i kada njoj procuri nos i počne kihati, Kina bi mogla dobiti gripu. Stav Kine dosad je bio da ne žele imati ništa s krizom u Europi i u eurozoni te da ne kane ni na koji način pomagati Europi. No kako je ekonomija odavno postala globalna stvar, čini se da će i Kina morati ući u nekakav sustav globalne solidarnosti kako i sama ne bi nastradala.

Kada pogledamo primjer SAD-a, jasno nam je da u ovom trenutku američko gospodarstvo treba sav novac koji može dobiti kako bi se zaista odlijepilo od zemlje. Stoga nije čudno da američke kreditne agencije ruše rejtinge europskih zemalja kojima presudnu pomoć treba dati Kina kako bi svi zajedno ipak spriječili da kriza postane duboka i globalna.

Kada se iz hrvatskog kuta pogleda američki primjer, može zaključiti kako je naša Vlada uzela dobar smjer zato jer i nama treba novih radnih mjesta, manja i jeftinija državna uprava... No također nam taj primjer može poslužiti da shvatimo kako za oporavak treba vremena, strpljenja i odricanja.

Ključne riječi

Komentara 27

Avatar nekakav
nekakav
13:09 07.02.2012.

sam oenka amerikanci ruše rejtinge eu zemalja... ne možeš biti prijatelj s nekime tko te reže, uništava. puknut će i to prijateljstvo. američko gospodarstvo... kakva su to radna mjesta otvorena? u kakvom sektoru, proizvodnji, uslugama, ili vojska? ako kina prestane biti glavni kupac, kolki je onda usa rast, i kakva je budućnost toga? kina i izvozi, jako puno. kolko se amerika zadužila zadnjih 5 godina? a europa? to su bitne stvari ,ne ove igre brojkama...

Avatar seneka
seneka
13:21 07.02.2012.

Dok američki avijon rula po pisti i pitanje dana kad će se dignuti zadnji kotači,hrvatski zrakoplov je u močvri do krila,treba ga otkopati,dopeljati na pistu,naliti benzina,promjeniti bušne gume,nači pilota koji je voljan upravljati tom podrtinom,i onda probati zaarnasovati.Ako su riknili motori,evo ti još troška,akumulatori prazni(munjini),pa daj narod naptistu da ga pogura na guranac. A imamo želju letjeti,to nam nitko pametan nemere osporiti.

OP
opančar
12:46 08.02.2012.

spasili ih kinezi jer su kupili dionica američkih u vrijednosti 5000 mijardi dolara.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?