Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
štedljivi uređaji

U EU zabranjene perilice lošije od A i hladnjaci 
od A+ razreda

'25.01.2009.,Zagreb - Skorpikova, ducan bijele tehnike Ekos, frizideri,  Photo: Goran Stanzl/Vecernji list'
Goran Stanzl/Pixsell
18.02.2013.
u 17:54

Nove oznake: U čak 39% hrvatskih trgovina bijelom tehnikom uređaje nisu dobro označili

Od 1. siječnja 2013. primjenjuje se u Europi i Hrvatskoj nadopuna pravilnika za energetsko označivanje pa će i klimatizacijski uređaji proizvedeni od tog datuma morati imati nove oznake. Energetski razredi za klima-uređaje trenutačno su od A do G, a svake će se dvije godine uvoditi novi energetski razred A+, do A+++ u 2019. godini. Istodobno će se ukidati donji razredi dok zadnji ne bude D.

S obzirom na specifičnost klima-uređaja, odnosno u skladu s klimatskim uvjetima u kojima će se uređaji instalirati, isti klimatizacijski uređaj imat će iste energetske razrede za hlađenje, ali različite razrede za grijanje pa će, primjerice, uređaj koji se instalira u Rusiji imati različiti energetski razred za grijanje od onog u Španjolskoj.

Obvezno za sve zemlje

Nove energetske oznake za kućanske uređaje primjenjuju se za sve proizvode proizvedene od prosinca 2011. godine, a europskom projektu Come On Labels cilj je informirati građane o njima, unaprijediti energetsku učinkovitost domova i zaštitu okoliša podizanjem razine znanja i svijesti šire javnosti o energetskom označavanju kućanskih uređaja i uštedama koje mogu ostvariti upotrebom energetski učinkovitijih uređaja u svojim domovima. Zasad su nove oznake obvezne za perilice posuđa, perilice rublja, hladnjake i zamrzivače te televizore, odnedavno za klima-uređaje, a postupno će uslijediti i za sušilice rublja, električne pećnice, rasvjetna tijela, grijače vode i bojlere.

Kućanstva troše 25 posto ukupnih potreba za energijom u EU, a struja korištena za uređaje u kućanstvu bilježi najveći rast potrošnje. Prema preporuci Europske komisije, energetsko označavanje kućanskih uređaja povećava svijest potrošača o stvarnoj potrošnji energije kućanskih uređaja kroz vidljive i jasne oznake na prodajnom mjestu.

– Nove oznake pružaju bolji uvid u isplativost kupnje određenog tipa proizvoda jer sadrže univerzalan jezik i grafičke prikaze te su iste za cijelu EU, a pokrivena je i internetska prodaja. Nove su oznake obavezne za sve, nisu potrebne nacionalne provedbe zakona – rekli su u tvrtki Elma Kurtalj koja projekt Come On Labels provodi u Hrvatskoj, jedinoj zemlji u kojoj se provodi, a da nije članica Unije.

Provjera koju su napravili pokazala je da su uređaji ispravno označeni u 61% trgovina, djelomično u 24%, a neoznačeni u 15%.

Na tržištu Europske unije zabranjena je proizvodnja perilica za rublje i za posuđe lošijih od A razreda te hladnjak i kombinacije lošijih od A+ razreda.

Državne subvencije

U nekim zemljama država subvencionira kupnju energetski učinkovitijih uređaja. Primjerice u Njemačkoj i Danskoj pri kupnji A+++ uređaja kupcima država vraća 25% cijene (na Malti 20%), a proizvođači im daju dodatnih 20% popusta na uređaje. U Poljskoj i SAD-u postoje beskamatni namjenski krediti za kupnju energetski učinkovitijih uređaja. U Engleskoj kupci biraju između popusta pri kupnji ili povrata dijela iznosa, a Nizozemska ima fiksne iznose koje građani dobiju za kupnju energetski učinkovitijih uređaja – kupe li A+++ sušilicu rublja, dobiju 250 eura povrata. Portugal čak osigurava 50% plaćenog iznosa te su određenu količinu energetski učinkovitih rasvjetnih tijela dijelili besplatno građanima. U Grčkoj je taj iznosi 35%.

U Hrvatskoj, trenutačno, ne postoje slični državni poticaji.

Ključne riječi

Komentara 8

KA
Kakma
18:52 18.02.2013.

Upravo kod hladnjaka je ogromna usteda.Bacijo sam ispravni Jugohladnjak i kupio novi sa A++.Vec nako 1 godine se isplatio,toliko je staro Jugo-smece trosilo struje.To je istina.

SA
sargu123
18:04 18.02.2013.

Papir (naljepnica) svašta podnosi i na njega se može napisati bilo što.

LI
liliZG
11:33 19.02.2013.

sad će to sve kod nas završiti....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije