Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 143
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
jeste li znali?

Evo što se zapravo događa vašem tijelu ako slučajno progutate žvakaću gumu

Shuterstock
26.04.2024.
u 10:30

Iako općenito bezopasna kada se proguta, zabilježen je slučaj jednog dječaka koji je namjerno pojeo žvakaću gumu i blokirao oko 25 posto svog želuca i gastrointestinalnog trakta.

Mnoge su u djetinjstvu plašili da ako progutaju žvakaću gumu, ona će ostati u vašem tijelu godinama. Te su priče išle toliko daleko da se čak smatralo da ako progutate više žvakaćih guma, moglo bi doći do začepljenja probavnog sustava i smrti. Ali, danas je poznato da je sve to bilo obično pretjerivanje, piše LADBible

Vaše tijelo ne može razgraditi i probaviti bazu žvakaće gume, ali to u osnovi znači da će ona izaći iz vašeg tijela zajedno s gotovo svakom drugom stvari koju progutate, a nije stavljena u funkciju negdje u vama.

VEZANI ČLANCI: 

Iako ne možete probaviti bazu žvakaće gume, možete apsorbirati zaslađivače prisutne u njoj kroz čin žvakanja. Ovo je način na koji proizvodi poput nikotinske žvakaće gume pomažu ljudima da prestanu pušiti.

Bilo je vrlo rijetkih slučajeva u kojima je gutanje previše žvakaće gume uzrokovalo zdravstvene probleme, ali to je iznimno rijetka pojava, pa sve dok ju ne gutate namjerno, povremena kuglica gume koja vam pada u jednjak ne bi trebala biti previše velika zapreka.

VEZANI ČLANCI: 

Iako općenito bezopasna kada se proguta, zabilježen je slučaj jednog dječaka koji je namjerno pojeo žvakaću gumu i blokirao oko 25 posto svog želuca i gastrointestinalnog trakta. Počeo se žaliti na bolove u trbuhu i proljev, a tada su mu liječnici otkrili veliku masu žvakaće gume u želucu.

Liječnici su naposljetku odlučili ukloniti žvakaću gumu postavljanjem metalne cjevčice niz djetetovo grlo kako bi je izvukli, pri čemu je bilo potrebno 'nekoliko prolaza' da se ukloni cijeli dio. Na kraju dana dječak se požalio da ga boli grlo i otišao kući, što je bolje nego da vam se probavni sustav začepi. Iako vas neće ubiti ako s vremena na vrijeme progutate komadić žvakaće gume, vjerojatno je za zdravlje ako to ne učinite.

Krpelji napadaju: Evo kako se možete zaštititi od ovog malog, ali opasnog nametnika

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije