Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NA TRGU BANA JOSIPA JELAČIĆA

Počeo je ovogodišnji Festival jednakih mogućnosti: saznajte kako se orijentirati pomoću bijelog štapa i kako je to kretati se pomoću invalidskih kolica

Zagreb: Gradonačelnik Tomašević otvorio 22. Festival jednakih mogućnosti (22. F=M)
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/6
21.05.2024.
u 14:56

Prolazite li ovih dana glavnim zagrebačkim trgom, vidjet ćete bogat glazbeno-scenski, likovni, filmski, edukacijsko-rekreacijski i sportski program koji okuplja preko 900 izvođača iz zemlje i inozemstva, od kojih oko 600 osoba s invaliditetom. U tijeku je 22. Festival jednakih mogućnosti.

Tradicionalna je to manifestacija koja pozitivno utječe na svijest o invaliditetu i širi poruku o izjednačavanju mogućnosti, prava i obveza osoba s invaliditetom s ostalim građanima. Svrha je Festivala predstaviti stvaralačke sposobnosti osoba s invaliditetom, koje poput svih umjetnika, postižu visoku umjetničku vrijednost. 


Festival jednakih mogućnosti počeo je danas, a otvorio ga je gradonačelnik Tomislav Tomašević


-    Oni, ne samo da zaslužuju biti ravnopravni, nego zaslužuju jednake mogućnosti i doista zaslužuju da se vide svi ovi programi koje su pripremili za nas u sljedeća tri dana. Ponosan sam da smo udvostručili proračun u ovoj godini za osobe s invaliditetom i da je Zagreb, od svih gradova u Europskoj uniji, ove godine dobio prvo mjesto, zlatnu medalju, upravo zbog programa za osobe s invaliditetom i proglašen je europskom prijestolnicom inkluzivnosti i raznolikosti. - rekao je Tomašević za HRT. 


U organizaciji Društva tjelesnih invalida u Zagrebu, tijekom tri dana od 10 do 22 sata očekuje se mnoštvo umjetničkih, ali i sportskih sadržaja poput turnirskih natjecanja u sjedećoj odbojci, boćanja, tenisa i ulične košarke u invalidskim kolicima.


Tako će posjetitelji moći uživati u dramskim, plesnim i glazbenim točkama, vidjeti Urbanu skupnu izložbu likovnih radova i pogledati dokumentarne filmove s tematikom života i rada osoba s invaliditetom. 


U program su uvrštene i takozvane „Igre mobilnosti“ u kojima mogu sudjelovati građani. U simuliranom oštećenju na improviziranom poligonu, mogu iskusiti kako se kretati s pomoću invalidskih kolica ili kako se orijentirati u prostoru uz pomoć bijelog štapa. 


Detaljan raspored aktivnosti možete pronaći na mrežnoj stranici Festivala.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije