Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lutaju po kvartovima

Divlje životinje izazivaju paniku u Zagrebu, stručnjaci savjetuju kako se ponašati

lisica
Goran Kovačić/Pixsell
21.05.2024.
u 11:00

Napadi vrana također su učestali, osobito u Knežiji. Dva napada dogodila su se nedavno. Zoologinja Ema Stanić iz Zoološkog vrta u Zagrebu savjetuje da u slučaju napada treba ostati smiren i ne širiti paniku, ne bježati od vrana i ne gledati ih u oči ako se zalete.

Zagrebom i dalje hodaju divlje životinje. Iako stručnjaci kažu da nema razloga za brigu, uznemiruju građane. Iako su se već naviknuli na prisutnost divljih svinja, sve češći susreti s lisicama i napadi agresivnih vrana stvaraju dodatne probleme, prenosi dnevnik.hr

– Nisam vidjela, ali sam čula od susjeda da su ih vidjeli, prolazili su po Branimirovoj –  rekla je Dragica, koja je primijetila divlje životinje tek prije mjesec dana, dodajući da se to prije nije događalo.

Pokraj kuće Drage Gujić nalazi se napušteno dvorište u kojem gotovo svake noći čuje divlje svinje. 

– Čula sam roktanje i sad, a tko drugi rokće? Po Dubravi hodaju, to je katastrofa, ali meni ne mogu ući u kuću, ja sam se zagradila – izjavila je Gujić za Dnevnik.

POVEZANI ČLANCI:

Stručnjaci objašnjavaju da divlje životinje silaze s Medvednice u grad jer ljudi zadiru u njihovo stanište pa dolaze u potrazi za hranom.

– Lisica koja se našla kod Bukovca, primjerice, povući će se u šumu čim njezini mladi porastu. Dakle, divljač neće trajno ostati u urbanom području – rekla je Ivana Kosijer, tajnica Lovačkog saveza Grada Zagreba.  

Napadi vrana također su učestali, osobito u Knežiji. Dva napada dogodila su se nedavno. Zoologinja Ema Stanić iz Zoološkog vrta u Zagrebu savjetuje da u slučaju napada treba ostati smiren i ne širiti paniku, ne bježati od vrana i ne gledati ih u oči ako se zalete. Ako se primijeti poletarac na tlu, može se nazvati infocentar Dumovec koji će premjestiti mladunče jer ga roditelji brane od potencijalne opasnosti, napomenula je.

Kako buja vegetacija u gradu, očekuje se još veća prisutnost divljih životinja u urbanim područjima.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Tomislav_Šubić
Tomislav_Šubić
17:46 22.05.2024.

Ajmo reći istinu: Divlje životinje dolaze u grad, jer po ulicama ima sve više smeća. A smeća ima više nego ikad, jer nesposobna gradska vlast ne zna organizirati njegov odvoz.

AC
ActaCroatica
11:33 21.05.2024.

Možda rokću ovi koji vole "zelenu tranziciju", oni vole zeleno i zelenilo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije