Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EPPO PROŠIRIO ISTRAGU OKO GEODEZIJE

Uhićen i bivši pomoćnik ministra, bivši dekan porekao da mu je dao mito

Zagreb: Policija dovodi osumnjičene na saslušanje u Ured europskog tužitelja
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/4
02.05.2024.
u 19:07

Đapo i Pribičević su bili uhićeni i lani u studenom s još 27 osoba te su se sumnjičili za subvencijsku prevaru i zloporabu javne nabave tešku oko dva milijuna eura, pri čemu je proračun EU oštećen za 1,7 milijuna eura. Osim toga, u inicijalnoj istrazi EPPO ih sumnjiči i za pranje novca.

Proširenje istrage u slučaju Geodezija, zbog kojeg je premijer Andrej Plenković, prije nekoliko mjeseci ušao u otvoreni sukob s Laurom Kövesi, šeficom Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO), vjerojatno će doliti vatru na ionako vruću postizbornu scenu. Jer iako premijer Plenković osporava nadležnost EPPO-a u slučaju Geodezija, tvrdeći da ako je neka šteta pričinjena, onda je pričinjena hrvatskom, a ne EU proračunu, zbog čega je USKOK prije koji mjesec tražio da im EPPO dostavi svu dokumentaciju iz tog spisa, EPPO nastavlja sa spomenutom istragom. I to kako. Po njihovom nalogu u četvrtak su uhićene tri osobe: ponovo Almin Đapo, bivši dekan tog fakulteta i Boško Pribičević, bivši profesor tog fakulteta, te Davor Trupković, koji je bio desna ruka ministrice Nine Obuljen Koržinek.

Marijana Tomić, braniteljica Davora Trupkovića kazala je da je njezin klijent nakon što je uhićen, ispitan na EPPOu. Iznio je obranu a nakon njega bi trebali bi biti ispitani i Đapo te Pribičević. Neslužbeno se doznaje da će danas tijekom dana Trupković dati ostavku na funkcije koje obnaša u Ministarstvu kulture i medija. Tim činom će otpasti opasnost od ponavljanja djela ako EPPO bude tražio određivanje istražnog zatvora po toj osnovi.

Đapo i Pribičević su bili uhićeni i lani u studenom s još 27 osoba te su se sumnjičili za subvencijsku prevaru i zloporabu javne nabave tešku oko dva milijuna eura, pri čemu je proračun EU oštećen za 1,7 milijuna eura. Osim toga, u inicijalnoj istrazi EPPO ih sumnjiči i za pranje novca. Nakon uhićenja lani u studenom njih su dvojica jedno vrijeme bili u istražnom zatvoru u Remetincu, nakon čega su im je istražni zatvor zamijenjen mjerama opreza te su pušteni da se u nastavku istrage brane sa slobode. No u četvrtak su, po nalogu EPPO-a, ponovo uhićeni, a s njima uhićen je Trupković, bivši pomoćnik ministra u Ministarstvu kulture i medija, sada Glavni konzervator u Upravi za zaštitu kulturne baštine. EPPO ih sumnjiči za korupciju i tijekom četvrtaka su trebali biti ispitani na tužiteljstvu, nakon čega će se odlučiti hoće li se tražiti određivanje istražnog zatvora za njih.

Nadalje, EPPO navodi da je riječ o proširenju istrage u slučaju Geodezija te da se Trupković sumnjiči da je nakon potresa koji je 22. ožujka 2020., područje Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije pogodio potres koji je uzrokovao velika oštećenja na zgradama kulturne baštine, kao tadašnji pomoćnik ministra kulture i medija bio imenovan čelnikom tima za pregled i identifikaciju zgrada oštećenih potresom, što je uključivalo trodimenzionalno dokumentiranje oštećenja.

Koristeći opisanu situaciju i svoj službeni položaj, Trupković je, kako se sumnja, s Đapom dogovorio da će se poduzeti sve potrebne radnje kako bi Ministarstvo kulture i medija na poslovima popisa i procjene šteta na nepokretnim kulturnim dobrima prouzročenim potresom, angažiralo Geodetski fakultet. Trupković je za osiguranje tog posla, kako se sumnja, trebao dobiti novčanu nagradu i druge poklone. EPPO navodi i da je Trupković, dužnosnik u Ministarstvu kulture i medija, znao da Geodetski fakultet nema dovoljno osposobljenog kadra ni opreme za obavljanje takvih poslova, te da bi za njihovo obavljanje angažirala tvrtka kojom su stvarno upravljali Đapo i Pribičević. 

- Postoji osnovana sumnja da je u dogovoru s bivšim pomoćnikom ministra Geodetski fakultet Ministarstvu kulture i medija dostavljao izvješća po znatno višoj cijeni od cijene po kojoj bi iste radove obavile tvrtke s potrebnim kadrovima i opremom. Istraga je pokazala i da je bivši pomoćnik ministra bez ikakve odgovarajuće kontrole potvrđivao izvješća o obavljenim radovima koja je podnosio dekan u ime Fakulteta. Prema pribavljenim dokazima, ta su izvješća lažno navodila da su određene zgrade snimljene ili su pak navodila zgrade za koje su plaćanja već bila izvršena na temelju ranijih izvješća. Slijedom toga je, na temelju tri tako odobrena izvješća, Ministarstvo kulture i medija platilo je Geodetskom fakultetu preko 2,5 milijuna eura - naveo je EPPO.

VEZANI ČLANCI:

Nadalje, EPPO navodi da je u 2021. od tih 2,5 milijuna eura, iznos od 800.000 knjižen je na teret Fonda solidarnosti Europske unije (FSEU), a potom, zbog neprovođenja odgovarajućeg postupka javne nabave, dana 31. prosinca 2023., taj je iznos preknjižen na teret Državnog proračuna Republike Hrvatske. Trupković se sumnjiči i da je bez odgovarajuće provjere odobrio plaćanje i na temelju četvrtog izvješća koje je podnio Đapo, a u tom slučaju radilo se o 3,2 milijuna eura. Međutim, to plaćanje nije obavljeno, jer su službenici Ministarstva kulture i medija utvrdili da su u tom izvješću navedene zgrade koji su već bile uključene i plaćene u ranije dostavljenim izvješćima. 

EPPO navodi i da je istragom utvrđeno kako su Đapo i Pribičević dio tog novca koristili za svoje osobne potrebe, čime su priskrbili nepripadajuću korist od najmanje 384.000 eura. Trupkovića su, kako se sumnja, za njegovu "pomoć" nagradili tako što su mu dali mito, i to najmanje 39.000 eura te pametni sat Apple Watch, u vrijednosti oko 370 eura.

EPPO navodi i da je zbog preplaćenih radova zbog prenapuhanih cijena proračun RH oštećen za oko milijun eura. Navode i da su zbog loše obavljenog posla i, u nekim slučajevima, nepostojanja trodimenzionalnih snimki, te iste poslove morale ponovno obavljati druge tvrtke, što je dovelo do dodatnih troškova. Zbog toga je trebalo platiti dodatnih 31.681, čime je Fondu solidarnosti Europske unije, iz kojega su se financirali ti dodatni troškovi, oštećen za 17.699 eura, a proračun RH za 13.981 eura. Inače, pretrage u Ministarstvu kulture koje su dovele do ovih uhićenja obavljene su 14. veljače 2024. 

VEZANI ČLANCI:

Što se tiče istrage koja je pokrenuta lani u studenom, EPPO sumnjiči Đapu i Pribičevića da su, osmislili shemu u koju su uvukli građevinske obrte, odvjetničke urede, vještake..., a posao navedenih je bio da sudjeluju u namještenim javnim nabavama, isporučuju Geodetskom fakultetu fakture za neobavljen poslove, a onda novac podižu i daju Đapi i Pribičeviću. Ili da taj novac koriste za građevinske i svakakve druge radove na Pribičevićevoj kući u Selinama te Đapinoj vikendici u Pisarovini. U toj prevarantskoj shemi sudjelovala je i Pribičevićeva partnerica Vesna Šeketa, njegov zet, četvero, petero odvjetnika, nekoliko sudskih vještaka, uključujući zamjenika predsjednika Hrvatske strukovne udruge eksperata i sudskih vještaka, nekolicina građevinara, a otkrilo se i da su fiktivan posao dobivale i tvrtke u kojima su Đapo i Pribičević, bili prikriveni no stvarni vlasnici. Sumnjiči ih se i za lažiranje putnih naloga.

Zoran Vujasin, branitelj Almina Đape, bivšeg dekana Geodetskog fakulteta koji je jutros drugi put uhićen po nalogu EPPO-a, kazao je da je njegov klijent iznio obranu u kojoj je porekao počinjenje kaznenog djela, odnosno da je Davoru Trupkoviću dao mito. Pojasnio je i da su svi poslovi koje je Geodetski fakultet dobio vezano za obnovu i odrađeni. Vujasin je kazao i kako za navode EPPO-a da su Pribičević i Đapo za spomenute poslove angažirali tvrtku u kojoj su navodno tajni vlasnici, nema dokaza

GALERIJA Uhićeni bivši pomoćnik ministrice, bivši dekan i profesor, EPPO: 'Dio novca stigao je iz EU'

Zagreb: Policija dovodi osumnjičene na saslušanje u Ured europskog tužitelja
1/13

Komentara 6

BA
bacenheider
18:14 02.05.2024.

Cekaj da sad dode ujk..Turudic!Prje ce letjeti na sve strane i zato su pojedinci i bili tako protiv njega!

Avatar Urbani
Urbani
02:19 03.05.2024.

Cekam na dokaze , ne vjerujem "dorhu.

JA
Jatiser
13:51 02.05.2024.

Sad će "mali" ispast kriv za sve. A jesmo jadni.... Kriminalna država do guše

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije