Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OTKRILA UMJETNA INTELIGENCIJA

U Velikoj Britaniji pronašli fosile tajanstvenih zuba, sada otkrili kome su pripadali

FILE PHOTO: Workers adjust a Spinosaurus's skeleton replica during a preparation and media preview for the Dinosaur EXPO at the National Museum of Nature and Science in Tokyo
Foto: YUYA SHINO/REUTERS
15.04.2023.
u 07:47

Smatra se da su maniraptorani hodali Zemljom prije između 174 i 164 milijuna godina tijekom razdoblja srednje jure, ali novo istraživanje sugerira da su neki od dinosaura mogli postojati gotovo 30 milijuna godina ranije

Fosili tajanstvenih zuba mogli bi pripadati dinosauru koji nikad prije nije pronađen u Velikoj Britaniji, pokazalo je istraživanje londonskog Prirodoslovnog muzeja provedeno uz pomoć umjetne inteligencije. Znanstvenici vjeruju da su zubi pronađeni u Oxfordshireu, Gloucestershireu i Dorsetu ostaci najranijih rođaka ptica, skupine dinosaura poznatih kao maniraptorani.

Nalazi uključuju najstarije dokaze na svijetu o dinosaurusu terizinosauru, velikom biljojedu s dugim pandžama nalik škarama. Prirodoslovni muzej i sveučilište Birkbeck koristili su strojno učenje kako bi obučili računalne modele da identificiraju kojoj izumrloj životinji fosili najvjerojatnije pripadaju. Istraživači su računalima dali podatke o tisućama zuba različitih vrsta dinosaura i napravili 3D modele fosila kako bi otkrili kojim izumrlim stvorenjima pripadaju.

Smatra se da su maniraptorani hodali Zemljom prije između 174 i 164 milijuna godina tijekom razdoblja srednje jure, ali novo istraživanje sugerira da su neki od dinosaura mogli postojati gotovo 30 milijuna godina ranije. Fosili iz tog razdoblja su rijetki i malo se zna o podrijetlu ovih dinosaura.

"Prethodna istraživanja sugerirala su da su maniraptorani bili prisutni u srednjoj juri, ali stvarni fosilni dokazi bili su nepotpuni i osporavani", rekao je Simon Wills, doktorant na Prirodoslovnom muzeju.

"Zajedno s fosilima pronađenim drugdje, ovo istraživanje sugerira da je ta skupina do tog vremena već postigla globalnu prisutnost. Zubi koje smo analizirali uključuju trenutno jedine fosile troodontida (malog dinosaura nalik ptici) i terizinosaura ikada zabilježene u Ujedinjenom Kraljevstvu i najstariji su dokaz ovih dinosaura bilo gdje u svijetu."

Prirodoslovni muzej vjeruje da bi se tehnologija učenja mogla češće koristiti kako bi se saznalo više o dinosaurima i njihovim fosilima.

VIDEO Zakoračite u NASA-inu 3D ispisanu simulaciju staništa Marsa

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije