Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
razvoj tehničkih znanja i vještina

U Modelarskoj ligi od malih majstora pokušavaju napraviti velike znalce

storyeditor/2024-05-07/modelari_-_pobjednici.jpg
Vedran Balen
09.05.2024.
u 01:00

Hrvatska zajednica tehničke kulture ovim programom potiče svoju mrežu članica na suradnju sa školama i stvaranje novih programa koji će ojačati kapacitete tehničke kulture na regionalnoj razini i osigurati sustavni razvoj tehničke pismenosti djece i mladih

Poticanje učenika na izvannastavno stjecanje i razvoj tehničkih znanja i vještina, motorike, kreativnosti, inovativnosti i timskoga rada razlog je zbog kojeg je u školskoj 2012./2013. godini pokrenuta Modelarska liga, ekipno natjecanje učenika osnovnih škola u području modelarstva i maketarstva. Natjecanje pokazalo uspješnim i održalo se do danas. Liga povezuje zajednice tehničke kulture sa školama, odnosno sustave neformalnog i formalnog obrazovanja, a organizira je Hrvatska zajednica tehničke kulture u suradnji s Hrvatskim savezom pedagoga tehničke kulture, županijskim i gradskim zajednicama tehničke kulture, društvima pedagoga tehničke kulture i osnovnim školama.

Pripreme za samostalan život

Najveće značenje ove manifestacije je u tome što se njome od malih majstora pokušava napraviti velike. Natjecanja na županijskoj razini ove su godine završena 5. svibnja, a 25 najuspješnijih ekipa (50 natjecatelja i 25 mentora) sudjelovat će na državnom natjecanju koje će se od 17. do 19. svibnja održati u Stubičkim Toplicama. 

Zahvaljujući Hrvatskoj zajednici tehničke kulture koja od pokretanja lige kontinuirano osigurava materijalne resurse i administrativnu podršku, u ligu su se uključile i škole koje nisu imale zadovoljavajuće tehničko-materijalne resurse za provedbu praktične nastave tehničke kulture. Domaćin Modelarske lige u Brodsko-posavskoj županiji ove je godine bila OŠ Ivana Gorana Kovačića iz Starog Petrovog Sela. Zadatak za učenike bio je izraditi uporabno-tehničku tvorevinu od šperploče uz pomoć stroja za paljenje koji učenici koriste na izvannastavnoj aktivnosti obrade drva. Djeca su se natjecala u parovima. Sudjelovalo je deset ekipa iz šest škola, a najbolji i najvještiji bili su učenici novogradiške OŠ Mate Lovraka, koji su s dvije ekipe osvojili dva prva mjesta.

VEZANI ČLANCI:

Pobjedničku ekipu činili su Frano Lovrić i Vanesa Muić, a odmah iza njih bile su Petra Masnica i Nika Trobić. I jednima i drugima mentorica je bila Snježana Odobašić. Treće mjesto osvojila je ekipa OŠ dr. Stjepana Ilijaševića iz Oriovca, sastavljena od Stjepana Živatovića i Luke Oreškovića pod vodstvom mentorice Tatjane Hajnal.

– Nije bilo lako izboriti prvo mjesto. Za mene je pobjeda nešto do čega se dolazi velikim radom, trudom i upornošću. Sama želja za tim da pokažeš što možeš i osvojiš ono što želiš također je jako bitna. Isto tako, to je pokazatelj i i meni i drugima da se rad i vjerovanje u sebe i svoje mogućnosti itekako isplati – rekla je učenica Vanesa Muić, članica pobjedničke ekipe "Ljubičice" OŠ Mate Lovraka iz Nove Gradiške. Nakon provedenog županijskog natjecanja samo prvoplasirana ekipa sudjeluje na državnom natjecanju koje provodi HZTK.

– Djeca bi se trebala baviti modelarstvom jer je jako zanimljivo, iz toga možeš naučiti nešto novo što možda prije nisi znao. Neke stvari koje radimo tamo pripremaju nas za daljnji samostalan život – dodala je Vanesa.

Brodska Zajednica tehničke kulture u ovo se natjecanje uključila još 2013. godine, želeći i sama potaknuti učenike na stjecanje i razvoj novih tehničkih znanja i vještina, kreativnosti i inovativnosti te na taj način ujedno možda i utjecati na njihov izbor strukovnih i tehničkih škola i zanimanja. Ove godine natjecatelji unutar svake ekipe zajednički su izrađivali modele naočala tijekom puna tri sata s kratkim stankama na kojima su se mogli konzultirati sa svojim mentorima. Na natjecanju učenici su koristili sigurne strojeve za rad tipa Unimat koji mogu snažnom ubodnom pilom rezati šperploču, plastiku i tanke ploče. Riječ je o specifičnom električnom alatu koji je upravo iz tog razloga odličan, jer je siguran i sve je napravljeno na taj način da se dijete ne može ozlijediti. To je ujedno i jedini uređaj na našem tržištu koji ima certifikat za rad s djecom.

VEZANI ČLANCI:

– Pila je napravljena na jedinstven način koji osigurava da djeca njome mogu rukovati bez straha od ozljeđivanja. Hod pile nije velik, a brzina je kontrolirana, tako da vas ne može porezati kada na nju prislonite prst. Ujedno, napetost kože je izjednačena sa brzinom pile tako da se ništa ne može dogoditi – objasnio je Mladen Damjanović, tajnik Zajednice tehničke kulture Brodsko-posavske županije.

Mogu naučiti nešto novo

Zajednica je nekoliko kompleta nabavila tijekom godina, neke su dobili donacijom od HZTK, a i same škole su uspjele zahvaljujući mentorima nabaviti po dva do tri stoja. Cijena jednog je oko 300 eura. Strojevi su zanimljivi i zbog toga što ih možete koristiti i kao bušilicu, brusilicu, pilu i tokarski stroj.

Modelarska liga potiče rješavanje dijela tehničko-materijalnih ograničenja, kao i suradnju između škola i zajednica tehničke kulture. Upravo ovim programom Hrvatska zajednica tehničke kulture potiče svoju mrežu članica na suradnju sa školama i stvaranje novih programa koji će ojačati kapacitete tehničke kulture na regionalnim razinama i osigurati sustavni razvitak tehničke pismenosti djece i mladih.

 

GALERIJA Službeno otvorena najviša zgrada u Hrvatskoj: 'Izuzev Pelješkog mosta, to je najveće arhitektonsko postignuće'
storyeditor/2024-05-07/modelari_-_pobjednici.jpg
1/17

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije