Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tri pitanja

Šeficu DORH-a pamtit ćemo i po uhićenju HDZ-ova ministra

storyeditor/2023-11-25/PXL_221123_106451960.jpg
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
26.11.2023.
u 19:05

Sigurno će je pratiti "slučaj Žalac", kao što će ostati upamćeno da se i sve ovo u "slučaju Agrokor" počelo događati u njezinu mandatu, iako je ona to naslijedila po zapovjednoj odgovornosti.

1. Kako glavnoj državnoj odvjetnici Zlati Hrvoj Šipek 26. svibnja istječe mandat, sutra bi trebao biti raspisan javni poziv za njezina nasljednika ili nasljednicu. Ona je već u rujnu obznanila da se neće ponovno kandidirati. Da nije tako odlučila, mislite li, nakon svega što se u njezinu mandatu događalo, da bi uopće mogla dobiti još jedan mandat?

Ono što se u DORH-u događalo u njenu mandatu, mislim na predmete i događaje, pokazalo je da Hrvatska još uvijek traži osobu koja se primarno bavi kaznenim pravom, ne umanjujući time važnost građanskog prava. Na hipotetska pitanja teško mi je odgovoriti, iako bi, kao i uvijek do sada, bilo onako kako odluči HDZ. A HDZ se, izgleda, odlučio odmaknuti od ovog vodstva DORH-a. Kad je izbila afera Agrokor tada je bilo važno održavati konferencije za medije s Dinkom Cvitanom, dekretom Vlade dodijeliti sredstva DORH-u za vještačenje i tvrditi građanima da spašavaju gospodarstvo i zemlju te uvode transparentnost u hrvatsko gospodarstvo i politiku. A sad, kad se pravosudni status Hrvatske u slučaju Agrokor zakomplicirao, prodavat će maglu da se zalažu za apsolutnu neovisnost DORH-a, da gotovo i ne poznaju glavnu državnu odvjetnicu i njezine zamjenike, a očito neće zatražiti ni obrazloženje DORH-a za vještačenje koje u pravosudnom procesu sad ispada neiskoristivo.

2. Nakon što je Vanja Marušić podnijela ostavku na mjesto ravnateljice Uskoka, nedavno se doznalo da se na natječaj za to prazno mjesto nije javio – baš nitko. A što ako se to isto dogodi i s pozivom za čelnu poziciju u DORH-u, možete li zamisliti upravo takvo što?

To ne bi bilo preveliko iznenađenje. I bio bi to još jedan dokaz sloma hrvatskih institucija koji se događa pod političkim pokroviteljstvom HDZ-a. Očito je da brojni, časni, pošteni i korektni ljudi koji rade u sustavu ne vjeruju da je sustav moguće mijenjati i popravljati. S druge strane, apsolutno su potplaćeni i podcijenjeni, a država nije pokazala interes da privuče nove ljude i omogući im adekvatne uvjete za rad.

3. Po čemu će Zlata Hrvoj Šipek ostati upamćena?

Sigurno će je pratiti "slučaj Žalac", kao što će ostati upamćeno da se i sve ovo u "slučaju Agrokor" počelo događati u njezinu mandatu, iako je ona to naslijedila po zapovjednoj odgovornosti. A sigurno će u povijesti ostati upamćena i kao šefica DORH-a pod čijim je mandatom uhićen ministar u HDZ-ovoj Vladi, kao što su i otvoreni kazneni progoni protiv pojedinih ministara i direktora državnih firmi. 

POVEZANI ČLANCI:

VIDEO: Vidović Krišto napala glavnu državnu odvjetnicu: Vi ste odvjetnica kriminala

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije