Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREPUN ŠATORA MIGRANATA

VIDEO Ovako izgleda središte Dublina. Kontroverzni britanski zakon pogoršao najveći problem u Irskoj

Asylum seekers camped outside the International Protection Office, in Dublin
Foto: Clodagh Kilcoyne/REUTERS
1/21
21.05.2024.
u 08:46

U glavnom gradu Irske Dublinu uvijek se iznova uklanjaju šatorska naselja migranata bez reguliranog boravka. Stambena kriza i novi britanski zakon o ilegalnim migrantima pogoršavaju situaciju i u Irskoj

U središtu Dublina u oči prvo upadaju prestižne podružnice brojnih svjetskih korporacija. Ali u podnožju modernih staklenih fasada sve se češće mogu vidjeti šatori. Neki od njih pripadaju beskućnicima, jer stambeni prostor je rijedak u cijeloj zemlji i jednostavno nedostižan za mnoge u glavnom gradu koji sve više postaje prijestolnica bogatih. Stambena kriza trenutačno je dominantno pitanje u Irskoj. Kada je preuzeo dužnost u travnju, novi premijer Simon Harris obećao je 250.000 novih domova do kraja desetljeća.

No tu je još jedna skupina građana koja spava u šatorima i to je drugi dominantan problem u ovoj sjeverozapadnoj europskoj otočnoj republici: Irska je suočena sa sve većim brojem migranata, a ne samo zbog stambene krize. Smještajni kapaciteti dosežu svoje granice. Situaciju je pogoršala ruska invazija na Ukrajinu: od početka rata u Irskoj je registrirano više od 100.000 ukrajinskih izbjeglica. Oni u skladu sa sporazumom na razini cijele Europske unije ne moraju podnijeti zahtjev za azil da bi im bio omogućen boravak u zemlji, piše Deutsche Welle.

Irska vlada otvoreno priznaje da ne može primiti sve tražitelje azila dok se njihovi zahtjevi obrađuju. Prema njihovim informacijama, u trenutku upita sredinom svibnja još nije bilo moguće smjestiti 1780 prijavljenih muškaraca.

Asylum seekers camped outside the International Protection Office, in Dublin
1/21

Oko Ureda za međunarodnu zaštitu (IPO) u Dublinu, zaduženog za obradu zahtjeva za azil, stvorio se pravi grad šatora u kojem su uglavnom mladi muškarci spavali, morali prati i kuhati na ulici. Pritom su se oslanjali na postaje za iznajmljivanje bicikala gdje su mogli puniti svoje mobitele uz pomoć USB kabela. Irske su vlasti 1. svibnja evakuirale kamp i rasporedile 285 muških tražitelja azila u dvije ustanove za hitne slučajeve. No od tada su u blizini IPO-a više puta postavljana i evakuirana nova šatorska naselja.

Više ksenofobije, više zahtjeva za azil

Ova situacija stalna je tema u irskoj javnosti. U irskom društvu, koje se kroz povijest više puta pokazalo otvoreno za izbjeglice, sve se češće čuju parole poput "Irska je puna". Krajem 2023. u Dublinu je bilo čak i nemira zbog antimigrantskog raspoloženja. Od tada je u nekim dijelovima zemlje došlo čak i do paljenja zgrada koje su trebale biti pretvorene u smještaj za izbjeglice. Prema trenutačnom istraživanju koje je naručio Irish Times, 63 posto stanovništva sada poziva na strožu migracijsku politiku.

U jednom takvom zločinu s antimigracijskom pozadinom napadnuta su i dva useljenika iz Hrvatske, od kojih je jedan podlegao ozljedama.

Prošle godine u Irskoj je podneseno oko 12.300 zahtjeva za azil. I od tada ti brojevi brzo rastu: Irish Times je izvijestio, pozivajući se na jednog oporbenog političara, da se vlada priprema za više od 20.000 zahtjeva ove godine. Kada se ove brojke stave u odnos s pet milijuna stanovnika Irske, to rezultira azilantskom razinom sličnom onoj u Njemačkoj.

Novi problem – britanski kontroverzni zakon o slanju useljenika u Ruandu

Posljednjih je tjedana irska vlada identificirala još jedan čimbenik koji dovodi do povećanja broja zahtjeva za azilom u Republici Irskoj: kontroverzni zakon u susjednom Ujedinjenom Kraljevstvu, prema kojem se ilegalni migranti deportiraju u Ruandu. Konzervativna vlada premijera Rishija Sunaka ignorira jednu lokalnu sudsku predu koja je upozorila na nelegalnost ovog projekta i već je zaprijetila da će ignorirati moguće presude Europskog suda za ljudska prava (ECHR).

POVEZANI ČLANCI:

No to neće biti moguće jer je jedna presuda već pala: 13. svibnja Visoki sud u Belfastu ukinuo je "zakon Ruande" za Sjevernu Irsku. Prema ovoj sudskoj odluci taj se zakon smatra kršenjem “windsorskog okvira” koji regulira britansko-europske odnose nakon izlaska Velike Britanije iz Europske unije. Profesor prava Colin Murray, koji živi u Belfastu i predaje na Sveučilištu Newcastle, rekao je za DW: "Kao dio sporazuma o Brexitu, zakoni EU koji štite tražitelje azila u Sjevernoj Irskoj ostaju na snazi, kao i sva temeljna prava EU koja se odnose na Sporazum na Veliki petak iz 1998."

Brexit komplicira situaciju

Sporazum na Veliki petak iz 1998. smirio je desetljećima dug krvavi sukob između unionista lojalnih Londonu i proirskih republikanaca u Sjevernoj Irskoj. Između ostalog, predviđa i otvorenu granicu s Republikom Irskom. Sve dok su sjever i jug pripadali Europskoj uniji, to nije bio problem: ljudi i roba kretali su se u jedinstvenom pravno-ekonomskom prostoru. Budući da bi uočljiva granica ugrozila mir u Sjevernoj Irskoj, Velika Britanija morala se nevoljko pomiriti s činjenicom da će u Sjevernoj Irskoj i dalje vrijediti neki propisi EU i to čak i onda kada ona napusti EU.

Međutim, presuda u Belfastu ne znači kraj primjene "zakona Ruande" u cijelom Ujedinjenom Kraljevstvu: "On ostaje na snazi u ostalim dijelovima zemlje i kao takav se primjenjuje", kaže odvjetnik Murray. No postoji jedan problem: "To otežava provedbu useljeničke politike u praksi. Do sada su tražitelji azila bili jednostavno raspoređeni po Ujedinjenom Kraljevstvu. Ako sada dođu u Sjevernu Irsku, dobit će dodatna prava."

U Irsku preko Sjeverne Irske – London se pravi kao da ga se to ne tiče

Mnogi od njih su i prije presude pokušali doći sa sjevera u Republiku Irsku, gdje ne postoji opasnost od deportacije u Ruandu. Prema riječima irske ministrice pravosuđa Helen McEntee, 80 posto svih tražitelja azila trenutačno ulazi u zemlju ovim putem, a od početka godine u zemlju je već ušlo više od 6000 ljudi. S obzirom na trenutačno preopterećenje, irska vlada traži način da vrati migrante u Veliku Britaniju.

Irski premijer Harris podsjetio je Sunaka na sporazum postignut 2020. godine, prema kojem se Velika Britanija obvezala prihvatiti migrante koji su u Republiku Irsku ušli sa sjevera. Sunak je uzvratio da sporazum regulira samo proceduralna pitanja i nije pravno obvezujući. Konzervativni političar, kojemu prijeti smjenjivanje na skorašnjim izborima za nekoliko mjeseci, umjesto toga poziva druge države EU, poput Francuske, da natrag prime migrante koji su stigli u Veliku Britaniju.

Komentara 29

Avatar Behemot
Behemot
09:02 21.05.2024.

EU elita ili je neutješno nesposobna ili neutješno iskvarena pa rade protiv naroda koje zastupaju.

Avatar spica10
spica10
09:26 21.05.2024.

uskoro i kod nas, kandidati su već tu, to su oni koji razbijaju tramvaje....

Avatar kozorog
kozorog
09:35 21.05.2024.

kolko je naših u ovim šatorima? to su vam oni koji ne objavljuju memoare sa šetnji irskom. i rim je pred propast bio pun sirotinje. amerika je prepuna šatora. sve se to akumulira i jednog dana eksplodira. povijest se voli ponavljati, samo se ne prepoznaju uzorci.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije