Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gošće iz Srbije

'Nadamo se da će dvojezičnost biti provedena i u Vukovaru'

vukovar (1)
Foto: Branimir Bradarić/VLM
1/4
17.09.2013.
u 14:43

Gošće iz Srbije izrazile su nadu da će poštivanje ustavnih zakona o pravima nacionalnih manjina i uvođenje dvojezičnosti biti provedeno i u Vukovaru.

Primjena Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i uvođenje dvojezičnosti u Vukovar bila je središnja tema današnjih razgovora predstojnice Ureda Vlade Srbije za suradnju s dijasporom i Srbima u regiji Slavke Drašković i Stanislave Pak Stanković, savjetnice srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića, s čelnicima grada Vukovara, Vukovarsko – srijemske županije i Zajedničkog vijeća općina.

- Vrlo je važno da se strasti koje su se uzburkale u Vukovaru oko pitanja uvođenja dvojezičnosti smire, te omogući da se zakon poštuje kada su u pitanju i prava srpske nacionalne manjine u Gradu Vukovaru. Razbijanje dvojezičnih tabli nije dobra poruka nikome i može našteti svim građanima Vukovara. Strasti treba stišavati. Očekujemo i od medija da se aktivno uključe u traženje rješenja, rekla je Drašković dodajući da je gospodarski prosperitet najbolji način rješavanja sadašnjih problema u gradu.

Za provođenje zakona, samim tim i primjenu dvojezičnosti u Vukovaru, zalaže se i Pak Stanković napominjući da u Vukovar nisu došli kao nikakva inspekcija nego prije svega radi smirivanja situacije.

- Mislimo da je nužno da se primjena zakona poštuje u cjelini, a ne da se zakoni primjenjuju selektivno. Uvođenje dvojezičnosti u Vukovaru ne može naštetiti ničijem integritetu. Vukovarski Srbi su lojalni građani Republike Hrvatske, a stječe se dojam kako se od njih traži da dokazuju tu lojalnost što dovodi do uznemirenosti pripadnika srpske zajednice i stanja da se osjećaju nesigurno. Srbi poštuju patnju i bol hrvatskih građana. I Srbija je svjesna svega lošeg što se dešavalo 90-ih godina, istakla je Pak Stanković. Dodala je i da su prve snimke skidanja ploča u Vukovaru dovele do određenog straha radi svega što se ranije dešavalo.

– Međutim, kada se provjeri vidi se da to nije tako dramatično nego da su to pojedinci koji su izmanipulirani pojedinim političkim opcijama, rekla je Pak Stanković. Okupljenim novinarima obratio se i gradonačelnik Vukovara Sabo napomenuvši da prosvjedi, koje već više od dva tjedna organizira Stožer za obranu hrvatskog Vukovara zbog uvođenja dvojezičnosti, nisu ugrozili mir građana i stabilnost u Vukovaru.

>> Kristina Ćurković čekićem i nogom udarila po 'hrvatskoj politici'

>> Apsurd ćirilice – natpis istaknuli navijači Vojnića gdje vlada HDZ

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije