Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLUČAJ ULJANIK

Konzultantima plaćali 200.000 € mjesečno

Uljanik
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
1/8
24.08.2018.
u 16:25

Do kraja godine za režije, radnike i ‘hladni pogon’ Uljanika trebalo bi osigurati barem 100 milijuna eura. Vlada još nije našla rješenje

Drugi dan štrajka u Uljanik Grupi, odnosno u Uljaniku i 3. maju donio je i službeni zahtjev sindikata za smjenu uprave koja je dovela do teškog stanja u brodogradnji.

Vlada i dalje nije iznašla rješenje koje bi omogućilo isplatu plaća, a do kraja godine za režije, radnike i “hladni pogon” kompanija trebalo bi osigurati likvidnost od barem 100 milijuna eura. Istodobno u javnost cure podaci o enormnim nagradama koje su si nesposobne uprave dodjeljivale. Točan je iznos osnovne neto plaće članova uprave Uljanika 40.000 mjesečno što u bruto iznosu stoji oko 80 tisuća kuna mjesečno.

Ipak, uz dodatke na plaće ti su se iznosi povisili i na više od 100 tisuća kuna mjesečno u bruto iznosu, kako je Večernji list i pisao na temelju neslužbenih informacija. Uz bonuse koje je sebi isplatila uprava koja je kompaniju dovela do rekordnog gubitka, primanja prvog čovjeka Uljanik Grupe Giannija Rossande lani su se popela na oko 600 tisuća kuna.

Radnici Uljanika nastavili štrajk

Uljanik
1/13

Za usporedbu, riječ je o tri puta većim primanjima od onih koje ostvaruju ministri. Zanimljiv su podatak i ugovori s konzultantima kojima se na mjesečnoj razini u jednom razdoblju 2017. isplaćivalo 200 tisuća eura, odnosno 1,5 milijuna kuna.

Isplate bonusa i u 3. maju

– Riječ je o privatnoj kompaniji u kojoj je odgovornost za njezino poslovanje prije svega na upravi. Želimo da se sve ono što će se moći učiniti da bi se pomoglo radnicima i samoj kompaniji bude prije svega u skladu s hrvatskim propisima, ali isto tako da bude u skladu i sa za nas obvezujućim europskim propisima o državnim potporama – poručio je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

>> Pogledajte što je rekao predsjednik Uprave Uljanik Grupe Gianni Rossanda nakon sastanka s Vladom

Objasnio je da su od osamostaljenja do danas za pomoć brodogradilištima isplaćene 31,3 milijarde kuna. Uljaniku je Vlada, podsjetimo, odobrila jamstvo za kredit od 96 milijuna eura početkom godine, a taj je novac već sasvim presušio.

S obzirom na to da je zeleno svjetlo za potporu Vlada dobila iz EU uz uvjet da se izradi program restrukturiranja te pronađe novog strateškog ulagača, jasno je da Vlada nema mogućnosti za odobravanje nove pomoći Uljaniku. I sam ministar gospodarstva Darko Horvat, koji je prije dva dana spominjao opciju osiguravanja novca za plaće kreditom u HBOR-u, prije sjednice Vlade u četvrtak priznao je da je i ta opcija vjerojatno otpala.

>> Pogledajte radnike Uljanika u štrajku

– Jednostavno nema zakonskog okvira na temelju kojeg bi se bez bilo kakvog realnog kolaterala izdala pozajmica ili novi kredit strateškom partneru ili Uljaniku. Tako da ćemo modalitet, ako ga i nađemo, morati tražiti izvan HBOR-a – ustvrdio je Horvat.

I dok se u Vladi pokušava iznaći neki model spasa Uljanika, njegovi su radnici mimohodom gradom nastavili prosvjede. Pozvali su građane Pule da se pridruže “časnoj, ponosnoj, glasnoj i dostojanstvenoj koloni”, a s njima su i sva tri sindikata; Sindikat metalaca Hrvatske, Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije i Jadranski sindikat. Sindikati u ime radnika traže da uprava odstupi, a jučer ujutro uručili su im i pismeni zahtjev za smjenu. Najavili su da će se štrajk nastaviti i danas.

Štrajkaju i radnici sestrinskog im 3. maja u kojem su radnici također zatražili smjenu uprave. Dok su radnici u prostorijama uprave zahtijevali isplatu plaće, odjeknula je vijest o tome da su članovi Nadzornog odbora kompanije sebi odobrili nagradu od po 24 tisuće kuna.

U ovoj priči o bahatosti čelnih ljudi škverova s jedne strane i radnika koji nisu dobili zarađenu plaću politika će ponovno morati odigrati ključnu ulogu. Europska komisija trebala bi tek u rujnu dati mišljenje o programu restrukturiranja, a bez toga uprava ne može pokrenuti proces dokapitalizacije, odnosno uključiti novog strateškog vlasnika što je trenutno jedina sigurna opcija za osiguranje likvidnosti.

Teret državnih jamstava

– Vladino jamstvo u siječnju od 700 milijuna kuna za kredit za sanaciju poslovanja omogućilo je Uljaniku funkcioniranje u proteklih sedam mjeseci – podsjetio je premijer Plenković, ali Vlada je na neki način i ucijenjena pomoći pulskom škveru.

Naime, ako se tvrtka pošalje u stečaj i prestane proizvodnja, država će zasigurno morati platiti svih 660 milijuna eura vrijednih kredita za koje je jamčila, a ako se tvrtka održi na životu do dokapitalizacije, država treba podmiriti oko 350 milijuna eura jamstava, dok ostala jamstva na sebe preuzima novi vlasnik.

Kako će završiti priča u Uljaniku, ostaje otvoreno pitanje, ali svakako je riječ o teškoj odluci za koju analitičari kažu da je teža čak i od one u slučaju Agrokor. Brodogradnja je strateška hrvatska gospodarska grana, ali, kako je rekao ministar financija Zdravko Marić, svemu jednom mora doći kraj pa tako i kontinuiranom financiranju škverova javnim novcem.

Vlada traži rješenje na tragu Brodosplita

Sastanak uprave Uljanika predvođene Giannijem Rossandom i ministara u Vladi nije završio do zaključenja teksta. Ipak, premijer Andrej Plenković najavio je razgovore s članovima uprave Uljanika i izabranog strateškog partnera u kojima će se vidjeti kakve su mogućnosti iznalaženja sredstava za isplate plaća, ali vodeći računa o održivosti predloženoga programa restrukturiranja u dijalogu s Europskom komisijom.

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Od ministra gospodarstva Darka Horvata, koji je sudjelovao na sastanku, moglo se čuti da Vlada traži rješenja na tragu privatizacija Viktora Lenca i Brodosplita. Oba su ta škvera dobila nove većinske vlasnike koji su nastavili brodogradnju u istom obujmu s relativno malim smanjenjem broja radnih mjesta u samim brodogradilištima.

Iako Banski dvori otvoreno pozivaju na odgovornost uprave za teško stanje kompanije, neslužbeno se može čuti da neće izravno pritiskati upravu na odstupanje. Očekuje se da bi na sastanku odluka trebala biti donesena.

>>Pogledajte prosvjed radnika Uljanika

Komentara 165

LU
Lujo123
16:44 24.08.2018.

Konzultantima plaćali 200.000 € mjesečno ------------------------------------- a glavni "konzultanti" su bili miletić i jakovčić!

DU
Deleted user
16:52 24.08.2018.

Brodove gradili kooperanti radnicidioničari po bolovanjima njihov broj korišten da bi se dobivala pomoć od države a direktori si trpali bonuse

JI
Jure i Max
16:30 24.08.2018.

PLACA BUDE KADA TOMPSON BUDE PJEVO U PULI......do tada neka traze placu od Bajage.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije