Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INTERVJU: NEVEN BUDAK
Povratak na članak

Kakvo je zapravo podrijetlo Hrvata? Većina stručnjaka odustala je od teorije o doseljavanju u 7. st.

Nekoliko je poznatih teorija o podrijetlu Hrvata, od slavenske do iranske, no javljaju se i neki novi podaci i nedoumice. O tome što znamo o ranoj hrvatskoj povijesti govori naš ugledni medievist, specijalist za teme urbane i socijalne povijesti srednjeg vijeka i profesor na zagrebačkom Filozofskom fakultetu

Komentari 42

TU
TutoBruto
17:20 15.04.2024.

medievist??? Da nije smiješno bilo bi žalosno. Nekoć su malograđani da bi ispali pametni izvodili rijeci iz njemačkog jezika , Serbus Itd, a danas očito je hit raditi nelogične izvedenice iz engleskoga jezika iako postoje hrvatske rijeci za te pojomove. Sramota tko vam dao diplomu i koga predstavljate. Sto se teme tiče Hrvati nisu ništa naselili već su se stopili sa domicilnim većinskim stanovništvom koje je ovdje živilo. To da znaš ne treba ti fakultet već razum.

VL
Avatar Le-Freak
Le-Freak
17:26 15.04.2024.

Detalji su jako zanimljivi ali nisu odlučujući. Za nas važi baš kao i za sve druge narode da osjećaj zajedništva pravi narod, zajednička povjest, zajednička sudbina... Isto kao što to važi za Nijemce koji su dosta različitog porijekla, to važii i za Francuze, Švicarce itd. I Hrvati imaju različito korijenje. Jer smo 20.000 godina starosjedioci ali slavenski, rimski i germanski došljaci. Nezgodno je što su Turci udpjeli odcijepiti jedan komad hrvatskog teritorija i da smo dugo bili neka vrsta kolonije Austije, Mađarske, Italije, Osmanskog carstva itd. Sve to je ostavilo tragove. Te različitosti su sada naše bogatsvo ali uopće nismo jedina zemlja koja je šarolika iako smo mi posebni po tome da smo na međi gdje se dodiruju ekstremno različite kulture oksidenta i orijenta, katoličanstva, islam i pravoslavstva. Uz našu mediteransku i srednjoeuropsku orijentaciju i kulturu smo zadnji 100 godina dobili dobar primjesak i te balkanske "kulture" koji neki rado prihvaćaju a neki ne.

VL
JA
JapaRuda
17:14 15.04.2024.

Oko tursko- romskog podrijetla srba nema nikakvih nedoumica

VL
MI
misho32
18:57 15.04.2024.

taj Budak nije nikakav ozbiljan povjesničar , njegova je funkcija minorizirati i degradirati hrvatsku povijest i zbuniti nas da ništa sigurno znademo o svojoj povijesti . A mi Hrvati smo .kako to dokazuje genetska analiza , 3/4 ilirskog porijekla ,, odnosno prastanovnici ovih područja na kojem su Hrvati, ratnici iz Bijele Hrvatske stvorili u 7 stoljeće svoju državu iz kojeg su istjerali Avare. I to Hrvatsko kraljevstvo imalo je 13 stoljetni kontinuitet državnosti sve do 20 stoljeća.

VL
Avatar vatrogasac
vatrogasac
18:37 15.04.2024.

lijevi ekstremista,sa promašenom pričom.

VL
Avatar NasaPosla
NasaPosla
18:03 15.04.2024.

Jesu li većina pravoslavaca,s područja Crvene Hrvatske,porijeklom Hrvati?

VL
NO
NoHo
20:44 15.04.2024.

Ja sam 91.1% haplogrupa I2a1b2 (prije su je zvali "Dinarska podgrupa"), a ostalih 8.9% je podgrupa rasirena po istocnoj Europi (23andMe "znanstveni detalji"). Najveca koncentracija I2a1b2 je medju Hrvatima u BiH (71%), Dalmatinskoj Zagori i Lici, a pomalo opada kakoo idemo istocnije (Srbija 33%, Crna Gora 31%) i do Ukrajine padne na 5%. Tocno, narodi su se kroz povijest mijesali, ali migracije nisu mogle maknuti bas svakoga ili ogromnu vecinu. Pogledaje kartu raspostranjenosti razlicitih haplogrupa po Europi i okolici. Nasi preci su tu od Ledenog Doba.

VL
Avatar tleilax
tleilax
19:52 15.04.2024.

Koliko "stručljaka" toliko teorija o podrijetlu, a zapravo nas nije briga i jedino nam je važno da smo svoji na svom!

VL
MA
Marsi
20:54 15.04.2024.

Prije oko 40,000 godina nastao je mutacijom haplotip Eu18, \"baskijski haplotip\" (najstariji europski haplotip, prisutan u Hrvata sa 10%)Prije oko 27,000 godina nastao je haplotip Eu7, \"hrvatski haplotip\"( “ilirski”)( u Hrvata 44.8 %)Prije oko 8000 godina Eu11,”laponski(saamski) haplotip( u Hrvata 14 %) ukljucujuci u taj % i neolitske haplotipove( stara plemena ne odredjenog imena) Eu4(6.9%), Eu9(5.2%), Eu10(1.7%) ,Eu16 (1.7%)Prije oko 4000 godina - haplotip Eu19, \"slavenski haplotip\"( u Hrvata 29.3 %).......

VL
BR
Brankko
19:20 15.04.2024.

TutoBruto smatra nedobrom riječ medievist, i misli da je to neka nelogična riječ iz engleskoga jezika. -- To je LATINSKA riječ, jer su mnoge riječi iz znanosti i kulture takve, također i grčke, s latinskim oblikom.

VL
LO
Lolita3
21:17 15.04.2024.

Ni odakle se mi nismo doseljavali. Mi smo autohtoni narod na ovim prostorima isto kao i Bošnjaci i Srbi. Naši preci su se zvali Iliri.

VL
PR
pravednik2
17:23 15.04.2024.

Sad ćemo početi masovno padati u depresiju. Jer nismo sigurni u naše podrijetlo.

VL
Avatar Stargate
Stargate
18:57 15.04.2024.

Ja ne vidim ništa sporno u 'tezi' da smo došli oko 6-7 stoljeća na ove prostore.

VL
RA
radijatori
14:47 16.04.2024.

U hrvatskoj knjiškoj tradiciji je do polovice 19. stoljeća vrijedilo da su Hrvati Iliri, i da su oduvijek tu, samo da su neki među njima došli kasnije kad je propalo Carstvo na Zapadu, i izmiješali se s prvima. A kako su Hrvati Slaveni, po tome bi i Iliri i ovi kasniji također bili Slaveni. Naizgled neznanstven, ovakav pristup je stvaran i istinit, jer želi reći da su Hrvati ukorijenjeni tu gdje jesu i da su punopravni baštinici svoje zemlje i cijele njene povijesti. Zar su Hrvati stranci u svojoj zemlji? Doživljavaju li npr. Francuzi Gale ili Englezi Brite kao nešto tuđe? Doista, nositelji hrvatskog imena su po svemu sudeći došli u 7. stoljeću (ili 8., ili 9., što se kod ovako postavljenih stvari više i ne čini toliko važnim), ali to bi bili zapravo tek "Protohrvati", jer današnji Hrvati su se očito izgradili kao narod i nacija ovdje, pa tako Hrvata u današnjoj Češkoj, Poljskoj i Ukrajini više nema, samo su ovdje gdje jesu.

VL
Avatar gorilla_glue
gorilla_glue
14:09 16.04.2024.

za potvrdu ispravnosti izjava nevena budaka treba pitati savu strbca.

VL
IM
imamohrvatsku
15:15 16.04.2024.

Bolje bi bilo da utvrdimo kakvi smo a ne odakle smo. Prvo možemo mijenjati a drugo nam je zadano.

VL
Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
18:22 15.04.2024.

Srbi su prema modernim teorijam porijeklom Alani s Dnjepra i Urala izmješani s tada domicilnim stanovništvom. Genetski danas imaju najviše dodirnih točaka s današnjim Turcima, što je i razumljivo nakon poraza u bitci na Marici. Hrvati su se prilikom doseljavanja u ranom srednjem vijeku se izmiješali s Avarima a kasnije s lokalnim ilirima (Vlasima). Fizički su Hrvati bili dosta visoki s većim glavama i udovima od Ilira s kojima su živjeli u relativnom miru i miješali se s njima. Sve se to vidi na ranim grobištima gdje su izmiješani grobovi Hrvata i Ilira, što god ime Ilir značilo. Na područje Balkani Hrvati su došli iz područja današnje Ukrajine a kako i odakle su došli u Ukrajinu nema podatka. Hrvati su rano i izgleda nasilno prihvatili kršćanstvo od strane franačkih osvajača koji su vojskom razorili prve hrvatske kneževine (Ljudevit Posavski) pa su se hrvatski knezovi, što je razumno, uplašili i pokorili i franačkoj državi i katoličkoj crkvi po principu tko ti je vladar njegova je i religija naroda.

VL
DN
D.N.
09:14 16.04.2024.

Pradavno su dosli iz govornog podrucja BOLOTA=mocvara /ruski/ u nekadasnji ogromni hrvatski teritorij mocvara koji je preinacen u rijec blato. A i masa drugih danasnjih starih naziva i rijeci ima velikih slicnosti sa ruskim govornim podrucjem. Oni koji su dolazili iz stepa zaustavljali su se na njima slicnom terenu, kao sta vrijedi pravilo pretezno i za one koji su dolazili iz podrucja tundri i tajge.

VL
ST
sttipe
13:33 16.04.2024.

Jako je bitno s kojeg kvadratnog kilometra crnog mora, smo utekli, u poljske i češke šume, kad je more probilo? I koliko nam je tribalo da svatimo, da triba dalje.. Ono šta ćemo u po stoljeća, postati, da bi se par hdzovaca obogatilo držeći tamno roblje za proviziju, i raseljavajući ostatke ostataka - NIJE BITNO!!!

VL
DU
Deleted user
18:10 15.04.2024.

Ne treba razbijati glavu s time,Slaveni smo,katolici,jedan od starih naroda Evrope,mješavina i Slavena,i Ilira,i nekih trećih ko i svi narodi u Evropi,ionako su ti narodi od kojih smo mi smiksani isto tako smiksani prije više hiljada godina od nekih četvrtih naroda,tipa Rimljani,Vikinzi.

VL
« 1 2 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.