Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Zajedno protiv debljine – holistički pristup dječjem zdravlju za zdravu budućnost

Zajedno protiv debljine
03.05.2024.
u 11:28

Pri pedijatrijskoj Poliklinici Salvea započeo s radom Centar za prevenciju i liječenje debljine djece i mladeži

Svako treće dijete u Hrvatskoj u dobi od 9 godina jest pretilo. Podaci su to Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u sklopu međunarodne studije ''Europska inicijativa praćenja debljine u djece Hrvatska 2021/2022''.

Suočeni s alarmantnim porastom pretilosti među djecom, postajemo svjesni hitnosti ovog problema koji izaziva ozbiljne posljedice po njihovo zdravlje. Prema istraživanjima, Hrvatska nije imuna na ovaj globalni trend. Štoviše, istraživanja ukazuju na to da se problem pretilosti intenzivira već u ranom djetinjstvu, dosežući alarmantne razmjere u adolescenciji.

Iza suhoparnih statistika, međutim, kriju se životne priče, kriju se priče o malim borcima koji se suočavaju s unutarnjim bitkama protiv kilograma viška. Roditeljima je ponekad teško prihvatiti da debljina u djece nije samo estetski problem, već ozbiljna bolest koja tiho nagriza njihovo zdravlje iznutra.

S pretilošću kao javnozdravstvenim problemom bavi se sve intenzivnije i liječnička struka, a jedan od najpoznatijih hrvatskih pedijatara, prof.dr.sc. Milivoj Jovančević i zagrebačka pedijatrijska Poliklinika Salvea na čelu su najnovije inicijative kojom se javnost želi upozoriti na ovu bolest te prionuti njezinom liječenju. Iz tog je razloga pri Poliklinici Salvea nedavno počeo s radom Centar za prevenciju i liječenje debljine djece i mladeži.

- U svakodnevnom životu, pretilost se ne manifestira uvijek kao očit problem. Često je to simpatično, debeljuškasto dijete koje nema nikakvih problema. No, iza te vanjštine leže metabolički procesi koji postupno oštećuju organe, stvarajući temelje za ozbiljne zdravstvene komplikacije poput povišenog krvnog tlaka, promjena u razinama masnoća i šećera u krvi te prijevremenog starenja zglobova i krvnih žila. Ono što često promakne je da ti procesi postaju ireverzibilni problem već nakon tridesete godine života, čime se naglašava hitnost rješavanja problema. Stoga se može ustvrditi da je debljina podmukla bolest – ističe primarijus M. Jovančević.

Posljedice po organizam vidljive su već nakon nekoliko godina: povećava se učestalost šećerne bolesti, izražene su promjene na krvnim žilama, povećanje krvnog tlaka, oštećenje jetre, izražene kožne promjene na potkoljenicama, deformiteti stopala (spuštena stopala, hallux valgus –“čukljevi” na palčevima), potkoljenicama (X-noge) i povećani rizik od malignih bolesti. U adolescenciji debljina uzrokuje različite psihološke smetnje.

Nije sve izgubljeno - pravovremeno prepoznavanje i intervencija mogu značajno promijeniti tijek ovog problema. Edukacija, promjene u prehrambenim navikama i promocija tjelesne aktivnosti ključni su elementi u borbi protiv pretilosti kod djece. Multidisciplinarni tim Poliklinike Salvea posvećen je pružanju podrške djeci i njihovim obiteljima u ovom izazovnom putovanju prema zdravijem životu.

Timu stručnjaka Poliklinike Salvea pridružila se i prof.dr.sc. Darija Vranešić-Bender, jedna od najistaknutijih hrvatskih nutricionistica te ističe kako se ovoj problematici pristupa kompleksno i interdisciplinarno, kroz suradnju svih relevantnih struka.

- Važno je shvatiti da prevencija i liječenje pretilosti zahtijevaju holistički pristup. Prema potrebi, uključuje se psiholog, gastroenterolog, endokrinolog, dermatolog, kardiolog, ortoped i kineziolog, svi su oni članovi našeg tima koji rade zajedno kako bi pružili sveobuhvatnu skrb za svako dijete. Naš program obuhvaća individualno i grupno savjetovanje, educiranje roditelja o pravilnoj prehrani i tjelesnoj aktivnosti te podršku kroz grupe za potporu. Od iznimne je važnosti poduzimati odgovarajuće mjere kako do povećanja tjelesne mase ne bi došlo. Ako se i pojavi, uspješnost liječenja ovisi o što ranijem uočavanju problema i uvođenju određenih mjera. Kašnjenje intervencije uzrokuje efekt snježne grude – šteta postaje sve veća, a problem sve teže rješiv – objašnjava prof.dr.sc. Vranešić-Bender.

Postupak prevencije i liječenja pretilosti u djece temelji se na nekoliko čimbenika, a velik zadatak u ovom procesu imaju i nutricionisti.

- Za edukaciju i uvođenje primjerenog modela prehrane zadužen je nutricionist koji ima zadaću osigurati djetetu sve što mu je potrebno za optimalni rast i razvoj, no istodobno smanjiti unos kalorija u odnosu na dnevne potrebe uz izbjegavanje gladovanja. Važan element je i motivacija te kontinuirano praćenje djeteta, ali i cijele obitelji. Konačno, definira se i razina tjelesne aktivnosti koja pomaže u postizanju konačnog cilja – vrlo postupnog ali trajnog rješavanja viška tjelesne mase – ističe prof. Dr.. sc. Vranešić-Bender.

Kako bi olakšali prepoznavanje pretilosti i povećanog rizika, liječnici u Poliklinici Salvea preporučuju jednostavnu metodu određivanja omjera visine i opsega struka. Ovaj omjer ukazuje na prekomjerno nakupljanje masnoće u trbuhu koje je potencijalno škodljivije od potkožnih naslaga i jedini je pouzdani predskazatelj rizika srčano-žilnih bolesti i povećane smrtnosti. Masno tkivo u trbušnoj šupljini je najopasnije, ono izlučuje više od 60 štetnih kemijskih spojeva.

Dječja pretilost bit će tema javne tribine nazvane “Debljina djece i mladeži – što možemo (i moramo) učiniti?'' na kojoj će svoja stručna opažanja i prijedloge za rješavanje ove problematike izložiti prof.dr.sc. Jovančević i prof.dr.sc. Vranešić-Bender. Tribina će se održati u Zagrebu 15.5. u 18 sati u Poliklinici Salvea, Zagrebačka cesta 126. Građani se mogu prijaviti za sudjelovanje na brojeve telefona 01/3300-505 i 099/162-6579 ili na email Poliklinike Salvea info@poliklinika-salvea.com.

Na tribini će liječnici Poliklinike Salvea predstaviti holistički koncept i program koji su zajednički razvili, a na kojem se temelji rad centra. Kod uključivanja djeteta u program obavlja se opći pedijatrijski pregled, rade se mjerenja te se određuje indeks tjelesne mase i omjer opsega struka i visine. Na temelju izmjerenih vrijednosti kategorizira se dimenzija problema (radi li se o povećanoj tjelesnoj masi, debljini ili ekstremnoj (morbidnoj) debljini). Prema indikaciji se obavljaju dodatne pretrage (endokrinolog, kardiolog, psiholog, laboratorijske pretrage). Određuju se dnevne kalorijske potrebe i planira se kalorijski deficit uz kojeg se u narednih 6 mjeseci očekuje smanjenje tjelesne mase za do 10 %. U individualno i grupno savjetovanje, osim pedijatra i nutricionista, po potrebi se uključuju psiholog i kineziolog.

U program su čitavo vrijeme uključeni i roditelji – oni će uključivanjem u grupu podrške ovladati znanjima kako planirati prehranu, tjelesnu aktivnost i kako pratiti tjelesne promjene na djetetu. Važna komponenta rada je grupa za potporu unutar koje aktivno sudjeluju djeca i njihovi roditelji. Zajednička motivacija i potpora grupe daju dodatan vjetar u leđa djeci kojoj je potrebna pomoć kako bi živjeli sretno i zdravo djetinjstvo, a potom i ostatak života.

U borbi protiv pretilosti kod djece svaki korak je važan, poručuju iz Poliklinike Salvea. Svaka mala promjena u načinu života može imati veliki utjecaj na dječje zdravlje i budućnost. Zajedno možemo stvoriti okruženje u kojem će djeca rasti zdravo, sretno i puni samopouzdanja.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije