Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 89
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TURISTIČKA PATROLA

Slunj: Ljepote Rastoka mame goste iz Omana, Hong Konga, s Malte...

Slunj
Foto: Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL
1/8
03.05.2024.
u 10:11

Čudo prirode stvoreno za rafting, kupanje na Korani i snimanje billboarda

Male Plitvice, kako se ovom kraju tepa desetljećima, za turiste su mamac itekakav. Radoznalo na Rastokama istražuju ljepote prirode gosti iz Omana, Hong Konga, Malte, Katara, Jordana, ima i Brazilaca... Gledaju u mobitele i fotoaparate, čudeći se samima sebi kako su snimili fotografije koje mogu i na – billboard. A samo su – stisnuli gumb. Priroda je sve ostalo napravila sama...

Pitka voda iz Slunjčice

– Slunj i Rastoke su neraskidivi, jedno bez drugoga ne mogu, a mnogi misle da se radi o dva mjesta, no one su zapravo slunjski kvart. Kako vi u Zagrebu imate Pantovčak, tako su Rastoke slunjski kvart koji je oduvijek bio mjesto bogataša. Jer, mlinari su imali novca – govore kraj slapova Hrvoje i Buk.

‘Čuvamo tradiciju, nismo jako moderni, nemamo ovdje velike dućane, ni Ikeu, a gosti to vole, vidjeti kakoživimo kao nekoć’, govori Milka Vučeta
Foto: Kristina Štedul Fabac/Pixsell

Susjeda Milka Vučeta dočekuje goste, pa pokazuje na domaće patke.

– Kupaju se moje race po cijeli dan, više su u rijeci Slunjčici nego na suhom. I nikad nisu mokre, čim izađu, samo se otresu, a perje im je mekano poput jastuka. Miroljubive su i rado se motaju oko turista. Eto tamo je Andrea, iza Maša, Patricia, a patak Roko je, da tako kažem, pravi bećar – govori gospođa Vučeta pa dodaje:

– Čuvamo tradiciju, nismo jako moderni, nemamo ovdje velike dućane, ni Ikeu, a gosti to vole, vidjeti kako živimo kao nekoć. Eto, obitelj moga muža Franje u ovoj je kući, u samom centru Rastoka, nekad imala žagu, odnosno pilu, imali su u kući u kojoj danas spavaju turisti pilanu na vodu, jedinu u kraju.

29.04.2024., Karlovac - Turisticka patrola i Vecernjakove zvjezdice Slunj i Rastoke. Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Mjesto je poznato po raftingu te vožnji kanua i kajaka, a i David Živčić brine se o gostima.

– Na vodi sam od djetinjstva, čak sam i reprezentativac Hrvatske u raftingu, bili smo i na Svjetskom prvenstvu, a discipline su na rijeci, kao i na snijegu – spust, sprint, slalom i Rx. Znate, nama je lijep dan kada je – kiša! Jer, tada je vodostaj veći pa se možemo spuštati – govori Živčić iz Kajak kanu kluba "Rastočki mlinari" i dodaje:

– U Korani se kupamo, a iz Slunjčice imamo pitku vodu!

Slunj ima plaža poput kakvog mjesta na otoku u Dalmaciji, a domaći nabrajaju:

– Plaže na Korani su Prvo kupalište, Škrila, Oltar, Kotlac, Kamen... i još mnogo manjih, a sezona kupanja počinje uskoro, prvih dana lipnja. Čak turisti s Plitvičkih jezera kod nas dolaze na kupanje jer znamo da se u Nacionalnom parku to ne smije, no i da se smije, Korana je kod nas mnogo toplija.

Direktorica TZ Slunja Jasmina Mrkonja, koja je nedavno u Uzbekistanu preuzela nagradu Svjetske turističke organizacije Ujedinjenih naroda, gdje se grad našao u mreži 54 najbolja turistička sela svijeta, govori:

29.04.2024., Karlovac - Turisticka patrola i Vecernjakove zvjezdice Slunj i Rastoke. Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

– Naš je grad i grad mostova, od Mosta sv. Ivana Nepomuka, Prvog mosta, Tonkovićevog mosta, Moćanovog i Novog mosta. Moćanov je most nama domaćima mjesto na kojem se mnogi fotografiraju na dan vjenčanja, imam i ja fotografiju na kojoj sam u vjenčanici sa svojim Dubravkom nakon vjenčanja. A turisti najviše fotografiraju Štefančeve mlinice i Prvi slap. Rijeka Slunjčica ovdje se rastače i ulijeva u Koranu, a turiste očarava vidjeti kako čovjek i priroda ovdje žive u skladnom suživotu, i to na starim mlinicama na ovim slapištima. Eto, obitelj Jareb i dalje melje u mlinu neprekidno više od stotinu godina, a kao suvenir mnogi nose i kukuruz, pšenicu, proju, ali i šljivovicu, kruškovaču koju radi susjed Magdić – govori pa se sjeti i pjesme koju ovdje uče svi pučkoškolci:

Slijepi pjesnik vodi turiste

– I pleše se i pjeva, a ide "Sjeo golub na granu pa viče... Slunju grade, Rastoke te dič'(e)!". Odnedavno organiziramo i ture koje predvodi naš slijepi pjesnik Branko Pejnović, inače dobar prijatelj Vesne Parun, a turistima kroz poeziju opisuje kraj. Idealno je što ovdje zaista možete, ako se malo pomaknete iz centra, recimo prema Lađevcu, čuti ptice kako lete. I nas koji oduvijek živimo ovdje to svaki puta zatekne. U Slunju možete svim osjetilima doživjeti prirodu, i vidjeti je, čuti, dodirnuti, i osjetiti njezin okus. Tim povezivanjem sigurno je da ćete se za čas riješiti gradskog stresa...

Urednost, izgled mjesta, čistoća, okoliš 10

Gostoljubivost i susretljivost 10

Kvaliteta i raznolikost smještaja 9

Sadržaji za djecu 9

Biciklističke staze; rekreativni sadržaji 10

Održivost 9

Kulturni sadržaji 9

Izletišta 9

Autohtonost 10

Opći dojam 9

Ukupno 94

Slunj 94

Fužine 93

Donja Stubica 91

Bilje 91

Novska 90

Čazma 89

Sveti Ivan Zelina 86

Ivanec 86

Lipik 86

Mursko Središće 85

Otok 85

Brodski Stupnik 84

Čačinci 84

Vrhovine 82

Tinjan 

Molve 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije