Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
budite oprezni

Nosite li odjeću od ovih materijala? Mogu biti opasni za zdravlje...

Shutterstock
05.05.2024.
u 08:00

Od neugodnih mirisa do kože, osipa, mučnine ili nečeg još goreg...pripazite na ove materijale

Topli džemperi ili lagane haljine, naše omiljene atletske tajice ili donje rublje - toliko je stvari oko nas napravljeno od sintetičkih materijala. Iako izgledaju dobro i udobno, mogu biti opasni za vašu kožu i vaše opće zdravlje, od neugodnih mirisa do kože, osipa, mučnine ili nečeg još goreg. Kemikalije u sintetičkim tkaninama nisu najbolje za našu kožu. Evo što nošenje tkanina poput poliestera, rajona ili spandexa može učiniti našem zdravlju, piše Bright Side.

Poliester: Poliester je jedan od najpopularnijih i najčešće korištenih materijala. Iako se može proizvoditi kao mješavina prirodnih komponenti poput pamuka kako bi se spriječilo gužvanje ili oštećenje tkanine, poliester ipak može ostaviti loše posljedice po naše zdravlje. Poliester otežava našoj koži da diše, a rast tjelesne temperature izazvan nošenjem takve tkanine oslobađa kemikalije iz materijala koje naša koža upija. To može izazvati niz problema i iritacija poput osipa, crvenila, ekcema ili dermatitisa. Zbog toga je bolje izbjegavati poliester u odjeći, ali i u posteljini.

VEZANI ČLANCI:

Najlon: Čarape, donje rublje, najlonke i druga odjeća koju svakodnevno nosimo izrađena je od najlona. Najlon je izdržljiv i jeftin za proizvodnju, zbog čega je i vrlo popularan. Ipak, najlon nije najbolji izbor za nošenje preko gole kože. Odjeća izrađena od najlona ne upija znoj, što može izazvati neugodne mirise i kožne infekcije. Tijekom proizvodnje tkanina se izbjeljuje ili boji raznim kemikalijama, što može izazvati čitav niz iritacija za kožu.

Viskoza: Viskoza je materijal izrađen od celuloze kemijski prerađene drvene mase. Proizvodnja ovog materijala vrlo je opasna, a njegovo nošenje također može biti nezdravo. Viskoza može otpuštati toksične supstance koje izazivaju mučninu, glavobolje, povraćanje, bol u prsima i mišićima, ali i nesanicu. Usto, proizvodnja viskoze iznimno je štetna za okoliš.

Spandeks/likra/elastan: Ove vrste materijala iznimno su rastezljive i velika količina uske odjeće izrađena je upravo od njih, uključujući tajice, sportske grudnjake, majice, rublje za oblikovanje tijela, bikinije itd. Kao i drugi sintetski materijali, oni se izrađuju od štetnih kemijskih supstanci poput poliuretana koji se smatra karcinogenim. Dugotrajni kontakt s takvim materijalima može izazvati iritacije kože poput dermatitisa.

GALERIJA: Oprez, koža pamti sve: kako se štititi od melanoma! 

1/7

Akril: Akrilne tkanine izrađene su od akrilonitrila, karcinogena i mutagena. Izlaganje toj supstanci može izazvati različite zdravstvene probleme, među kojima su glavobolje, mučnine, vrtoglavice, poteškoće s disanjem, slabost u udovima i mnogi drugi. Nošenje akrilnih tkanina izaziva rizik od upijanja akrilonitrila u kožu. Također, proizvodnja akrila iznimno je štetna za okoliš.

Što je sigurno za nositi? Pamuk jer je prozračanupija znoj, štiti od ljetnih vrućina i zimskih hladnoća, a također je i hipoalergenski i izdržljiv. Pamuk je jedan od najboljih materijala koje možete odabrati za maksimalnu udobnost za vašu kožu. Merino vuna jer je potpuno prirodni materijal koji regulira temperaturu i vlagu ne gubi svoj oblik s vremenom. Merino vuna je meka, lagana, a nudi i prirodnu UV zaštitu!

VEZANI ČLANCI:

Kašmir jer je vrlo vrijedan materijal. U proizvodnji svilenkasto glatkog kašmira ne koriste se teške kemikalije, a on ostavlja fantastičan i udoban osjet na koži. Konoplja koja se koristi u izradi odjeće tisućama godina. Poznat je po svojoj snazi i izdržljivosti, a najbolji je prirodni materijal kada govorimo o održavanju oblika i nerastezljivosti. Što se više nosi, to postaje mekaniji.

Svila, jer ne samo da ima luksuznu teksturu, već sa sobom donosi i čitav niz koristi za zdravlje! Može usporiti starenje, pomoći s ekcemima ili astmom, ima antigljivični učinak, pomaže u izbjegavanju alergijskih reakcija i poboljšava san! Bambus jer su tekstili izrađeni od bambusa jednako su glatki i mekani kao i druge prirodne tkanine, a usto su i hipoalergenski, iznimno prozračni i reguliraju temperaturu. Mogu upijati vlagu bolje od pamuka, a štite od UV zraka kao i merino vuna. Također su i biološki razgradivi. Na koncu, lan jer je iznimno udoban i izdržljiv materijal. Lako ga se održava i prigodan je za svako godišnje doba. Kao i neki drugi prirodni materijali, lan ima hipoalergenska svojstva i dopušta koži da diše.

Stručnjakinja otkrila ispravan način nošenja dolčevita: Ovako ćete izgledati besprijekorno!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije