Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TJEDNA INVENTURA

Zlatko Tomičić – sinonim za hrabrost

19.06.2008.
u 20:44

SUB, 14. 6.
Tko je “zabrinuta Hrvatska”
Hrvatska ne treba biti zabrinuta zbog irskog “ne” sporazumu iz Lisabona, jer to neće utjecati na brzinu njezina ulaska u EU – tješe nas Jandroković i ostali. Tko je “Hrvatska” iz tog ohrabrenja naciji, tko je u njoj mogao biti zabrinut zbog jogunastih Iraca? Oko pola milijuna umirovljenika koji zbog malih mirovina žive na rubu siromaštva? Oko 300.000 nezaposlenih? Oko 100.000 radnika koji primaju minimalac? Podosta radnika koji rade a ne primaju – ništa? Ludi u ludnicama? Kriminalci u zatvorima? Dojenčad u kolijevkama? Zbrajaj, zbrajaj, i zaključit ćeš – zabrinut nije bio gotovo nitko, jer su brige ljudi usmjerene prema drugim nevoljama. Mogao je, na primjer, biti zabrinut Sanader, koji očekuje da će već mjesec dana nakon što uđemo u EU na središnjem zagrebačkom trgu biti skinut s konja lik bana Jelačića a postavljen njegov, zatim političari koji čekaju zastupnička, dužnosnička, savjetnička ili činovnička mjesta u Bruxellesu koja donose desetak tisuća eura mjesečne plaće, te šverceri, lopovi i ubojice kojima će granice biti širom otvorene!

NED, 15. 6.
Kratki naputak za odgoj djece
Naputak iz Europskog vijeća – nitko, pa ni roditelji, dijete ne smije ni pljusnuti. Čim prohoda, djetetu treba pustiti da po kući sve razbija. Da ne kaki na tuti ili u WC-u nego po podu kuhinje ili dnevnog boravka. Čim progovori, ne treba ga učiti da mu prve riječi budu “mama” i “tata” nego “đubre” i “idiot”, tako da mu prve naučene rečenice budu: “Mama, ti si đubre” i “Tata, ti si idiot”. Zatim, prije nego što bude sposobno svađati se s bratom ili sestrom, treba ga naučiti da ih pljuje, te da, čim vidi susjeda, na njega baci prvi predmet koji mu je pri ruci. Umjesto da ga se priprema za prvu pričest i prvu hostiju ili za firmu, treba ga pripremati za prvo svečano kušanje droge. Ako je riječ o muškom djetetu, čim uđe u trinaestu godinu, otac ga treba voditi u javnu kuću, a ako je riječ o djevojčici, treba joj već u jedanaestoj godini kupiti nekoliko pakovanja prezervativa i prethodno je na mrkvi poučiti kako će ih navlačiti svojim partnerima, a za nezgodan slučaj začeća već imati ubojicu ginekologa. Zatim djecu treba učiti da je škola nužno zlo, a zbog loših ocjena ne treba ih kažnjavati nego ih, dapače, sokoliti uvjerenjem kako nemarom za knjigu tom zlu pružaju prirodan otpor!

PON, 16. 6.
Budi muško – pokaži da si žena!
“Željezna lady” Margaret Thatcher bila je “željezna”, ali na svoj način ženstvena. Od slavnih europskih kraljica baštinila je odlučnost i vještinu upravljanja zemljom u kojem je bilo samopouzdanja kao i u najznatnijih muških vladara, ali je pri tome ostala obična žena koja je išla u obične nabave na tržnicu i iskazivala običnu skrb za obitelj i djecu. Pada mi tako na pamet ta iznimna žena dok čitam veliki inntervju s državnom tajnicom u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija Biancom Matković, koja bi Hrvatsku trebala čvrsto primiti za ruku i uvesti je u EU. Naime, mediji su je posljednjih mjeseci pretvorili u politički mit i letvicu svojih očekivanja od nje postavili na visinu čuda na kojem bi joj trebala pozavidjeti i njezina imenjakinja Blanka Vlašić. Čitam, dakle, intervju i duša mi se ledi od tih blijedih fraza u kojima ljepuškasta Bianca od početka do kraja razgovora blijedo ponavlja jednako tako blijede fraze svojih u EU uškopljenih šefova. Žali bože spola! Ljubo Ćesić Rojs zacijelo bi joj rekao ono što je “željezna lady” Margaret Thatcher i ostvarila: budi muško pa pokaži da si žensko!

UTO, 17. 6.
Mamić ne mora psihijatru - čuvajte se!
Evo kratkih komentara i naputaka uz neke vijesti. Mamić ipak ne mora na psihijatrijsko liječenje. Dakle, čuvajte se! Oporba prešutjela napad na Miljuša – zadatak novinara istraživača: otkriti tko i s kim od oporbenjaka igra bejzbol. Književni skup posvećen Zvonimiru Mrkonjiću – koliko ono ima godina da nije među živima!? Nakon dodjele Vjesnikovih nagrada za kulturu – naklada lista udvostručena! Sanader naredio istragu o slučaju Gašparac – neka se zna tko je prvi policajac Hrvatske! Dalmacija je carstvo prostitucije – ča je pusta Londra kontra Splitu gradu! Samo 9 posto naših tvrtki ima obavještajni odjel – zar kraj tolikih rekuperiranih udbaša!? T-HT donirao 1,250.000 kuna - nešto više od jedne Mudrinićeve plaće. Samo šest posto malih Hrvata jako voli školu - budućnost Hrvatskog sabora je zajmčena. SAD: cijena benzina važnija je od obitelji - Amerika kao civilizacijski uzor. Litva: u zatvor zbog srpa i čekića - u Hrvatskoj srp još naveliko žanje a čekić udara!

SRI, 18. 6.
Zlatko Tomičić – sinonim za hrabrost
Umro je pjesnik Zlatko Tomičić. Podosta kritičara, antologičara i povjesničara književnosti reklo je o njemu svoje, smjestilo ga u neki sobičak književne historije, ali svi oni koje će s bilo kojeg razloga zanimati hrvatstvo u pola stoljeća jugoslavenskog komunizma susrest će se s njegovim čudom koje se zvalo – Hrvatski književni list. Hrabrost s kojom je Tomičić, uz suradnju Brune Bušića, 1968. počeo izdavati to prvo slobodno glasilo u komunističkoj Hrvatskoj bila je nazamisliva. Prvi put nekom značajnom intelektualcu u Hrvatskoj sloboda je bila važnija od njezinih posljedica, krik života važniji od prijetnje smrću, čitatelj i narod važniji od države i Partije, čovjek važniji od sustava, Hrvatska važnija od Jugoslavije, nacionalne hrvatske teme važnije od “socijalističkih ideala” utjelovljenih u zločincu i diktatoru Titu. Sve što će se poslije pojaviti bit će “masovni pokret”, val koji je pokrenuo Tito i koji su zajahali Savka, Tripalo, Budiša, Gotovac i ostali. Tomičić je bio sam, bez institucija i mitingaške potpore, osamljeni udvarač zabranjenoj domovini koji se kraj tolikih opasnosti usudio zapjevati: “Hrvatska, djevojko moja”. 

ČET, 19. 6.
Još jednom bombardirati Knin!
Unatoč tome što su od podnošenja optužnice prošle tolike godine i što suđenje traje već mjesecima, Haaško tužiteljstvo optužuje Hrvatsku da krije dokumente iz Oluje te je od Suda zatražilo neka Hrvatskoj naredi da preda dokumente o djelovanju topništva i specijalne policije u toj oslobodilačkoj akciji. Jadranka je Kosor na to uzvratila kako hrvatske vlasti ništa ne skrivaju, Vlada je ispunila svih 788 zahtjeva iz Haaga, osim djelomice jednoga, a riječ je baš o dokumentima o topništvu i specijalnoj policiji kojima se, kako kaže ministrica, ne može ući u trag.
Komično je što glavni haaški tužitelj Brammertz, unatoč bezgraničnoj uslužnosti s kojom je Hrvatska surađivala s Haaškim sudom, tvrdi kako su “hrvatski dužnosnici uklonili ili sakrili te dokumente”. Koja zabluda ili koja prijetvornost! Prestrašeni i poslušni, hrvatski dužnosnici ne samo da ne bi sakrili bilo što pred Haagom nego bi bili u stanju po scenariju iz optužnice ponovno bombardiraiti Knin samo da bi zadovoljili zahtjeve haaških tužitelja!

PET, 20. 6.
Akademici i “akademik magle”
Od pouzdanih dužnosnika i medija javnost je informirana kako je policijski inspektor Josip Gašparac aferu oko prijave Thompsona napravio ne bi li se spasio od otkaza zbog nepodopština koje godinama čini na poslu i izvan njega, slučaj još traje. Naravno, samo zato što je posrijedi Thompson i što je u zaštitu Gašparca stao “ugledni intelektualac” Slavko Goldstein. Taj “ugledni intelektualac”, koji ima samo srednju školu, moćniji je, naravno, od četrdeset intelektualaca kojima po ugledu zasluženom djelom ne bi mogao ni cipele obrisati a koji su prije dva tjedna u pismu Vladi prosvjedovali što je Vlada, zbog istupa jednog “ideološki ostrašćenog zastupnika”, iz procedure povukla prijedlog da se za člana Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju imenuje poznati povjesničar Milan Kruhek. Osim nekih niskonakladnih listova i portala, to pismo desetaka akademika, biskupa i drugih značajnika, nitko nije objavio niti se na njega Vlada udostojila odgovoriti. Ali kad “akademik magle” Goldstein, koji u Hrvatskoj uspješno prodaje dim o svom utjecaju i ugledu u svijetu,  negdje objavi svoju boljševičku potporu jednom policijskom delinkventu – trese se cijela Hrvatska. O jadna zemljo!

Želite prijaviti greške?