Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prestala proizvodnja desetak svima dobro poznatih lijekova

Zbogom amoxilu, ceporexu i dimidrilu

Autor
Sonja Hoffman
24.03.2009.
u 20:38

Pliva je s tržišta u veljači povukla, ali i prekinula, proizvodnju 10-ak popularnih i jeftinih lijekova iz svog asortimana. Među “ukinutim” lijekovima nalaze se i amoxil, ceporex, dimidril, te sulfasol i nistatin kapi.

Uvode nove generike
Razlog prestanku proizvodnje spomenutih lijekova je, kažu u Plivi, nemogućnost opskrbe hrvatskog tržišta. Ističu da za njih na tržištu postoji odgovarajuća zamjena drugih proizvođača. Također, tvrde, svoj portfelj istovremeno upotpunjavaju generičkim lijekovima nove generacije, dok su na tržište vratili jako traženi Voltaren rapid.

– Zamjenski lijekovi poput amoksicilina ili cefaleksina imaju istu djelatnu tvar, no dodaci poput tvari za zgušnjavanje, zaslađivača, aroma koje daju okus lijeku često su različite – kaže Maja Jakševac Mikša, farmaceut i tajnica Hrvatskoga farmakološkog društva. Zbog toga, tvrdi Mikša, nije rijetkost da se neki pacijenti žale na tegobe izazvane inačicama lijeka koji su uglavnom navikli trošiti.

– Razloge ukidanja ovih popularnih lijekova znaju samo u Plivi, no mi u Društvu pretpostavljamo da se novi vlasnik Plive, Teva, ponaša tržišno, pa ukida lijekove koje ne nalazi isplativima – kaže Mikša.

Osnovna lista – generici
Ni u Hrvatskoj ljekarničkoj komori, kažu, ne znaju razloge prestanka proizvodjnje ovih lijekova.

– Zbog visoke potrošnje lijekova u Europi, a tako i kod nas, dolazi do pada cijene i tendencije države da se na osnovnoj listi lijekova nalaze jeftinije inačice generika – objašnjava Mate Portolan, predsjednik Komore. Moguće je, kaže Portolan, da je nedavno sniženje cijena lijekova za 12 posto koje je tražio HZZO utjecalo na Plivinu odluku.

– Ipak, država u takvim odlukama treba biti oprezna, jer nije rijetkost da se kao posljedica sniženja cijene lijekova osim uštede dogodi i smanjenje ulaganja u istraživanja novih, ali i poskupljenje lijekova – upozorava Portolan.

Otkriva da su ljekarnici u posljednje vrijeme primijetili znatan porast, u prosjeku 10 posto, cijene lijekova koji nisu na listi HZZO-a, ali i onih koji se dobivaju bez recepta.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?