Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KAD DOMA NIJE NAJBOLJE

Zašto više nitko ne snima u Los Angelesu?

03.03.2009.
u 16:39

Dom filmske industrije u Americi je Hollywood, losangelesko naselje, ali na tome "domaćem terenu" snima se sve manje filmova. Na nedavnoj ljestvici gradova u kojima je najbolje snimati filmove, zbog poreznih olakšica i uvjeta snimanja (policijska pomoć za blokiranje ulica i sl.) Chicago je prednjačio, a L.A. nije bio ni u prvih pet. (Vidi članak Najbolji grad za snimanje filmova je Chicago)

Neovisnih filmova koji se snimaju u Los Angelesu još ponešto i ima, ali ako se gledaju konkretnije produkcije, one s budžetom većim od 80 milijuna dolara, situacija je ozbiljna. 1996. je u Los Angelesu sniman 71 film, prošle godine 21, a ove godine – tri.

U pokušaju da to poprave, gradski vijećnici Los Angelesa prošli tjedan su izglasali 500 milijuna kredita za producente koji se odluče svoje filmove snimati u Los Angelesu, a ta mjera nazvana je "porezni kredit Ružna Betty", jer je namijenjena sprečavanju slučaja poput onog prošlogodišnjeg, kad je popularna TV-serija "Ružna Betty" koja se dotad snimala u Los Angelesu prešla u New York (gdje se njezina radnja i događa) što je grad stajalo 80.000 dolara u izgubljenim prihodima.

Također je gradsko vijeće predložilo da se uvede položaj "film czar" ("cara za filmove") koji bi služio kao izravna veza gradskih vlasti i filmskih studija.

No, male su šanse da će te mjere uroditi plodom jer je snimanje u Los Angelesu još uvijek užasno skupo u usporedbi s drugim gradovima. Jedan poznavatelj prilika u filmskoj industriji kaže:
- Ušteda od milijun dolara na filmu koji stoji 50 milijuna uvijek je dobrodošla, ali nije nešto zbog čega ćeš promijeniti svoju odluku."

A odluke sve češće glase – hajdemo snimati u Chicagu, New Yorku (koji sve rjeđe zamjenjuje nekad obavezni jeftiniji Toronto), Albuquerqeu, u Louisiani... Producenti "Terminatora 4" čak su se odlučili za jeftiniji Novi Meksiko iako im je legendarni T-800, Arnold Schwarzenegger glavom i bradom, sadašnji guverner Kalifornije, obećao da će se pojaviti u njihovu filmu ako ga snimaju u Kaliforniji. Stari Terminator je stari Terminator, ali porezne olakšice i jeftiniji smještaj ipak su odlučujući.

Želite prijaviti greške?