Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 167
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KOMENTAR

Zar i vatikanisti pišu netočnosti!?

18.06.2008.
u 16:10

Prema mišljenju Živka Kustića, ne samo da svi talijanski i drugi vatikanisti i novinari koji izvješćuju iz Vatikana pišu netočnosti nego to piše i namjesništvo Grada Vatikana. Tek sada, nakon nedavnih polemika u VL-u o Kustićevu pisanju, vidio sam članak u kojem je (3. siječnja) napisao: “Zagrebačke novine, koje žele biti vrlo ozbiljne, donesoše čak na istaknutoj posljednjoj stranici vijest da se Isus nije rodio u Betlehemu!

Kako im se to dogodilo? Je li to netko vješto namjestio ili nevješto prepisao? Bilo kako bilo – vijest je sasvim netočna”. Zagrebačke novine su VL, a izvijestio sam ja.

Neću citirati naslove i tekstove svih talijanskih listova koji su napisali to isto, odnosno da su “jaslice na Trgu svetog Petra u Rimu postavljene u kući Josipa u Nazaretu, a ne u Betlehemu” (primjer iz La Stampe), nego ću citirati službeno priopćenje namjesništva Grada Vatikana o jaslicama postavljenima na Trgu svetog Petra za Božić 2007.

U tom priopćenju kaže se kako su ove godine “jaslice smještene u Josipovoj kući”, a na osnovi Evanđelja po Mateju (1:24-25), u kojem se kaže da je Josip, prema zapovijedi Božjeg anđela, uzeo Mariju u svoj dom, gdje je ona rodila sina, kojem je on dao ime Isus.

Dalje se opisuje kako je mjesto Kristova rođenja (Nativita’) smješteno u “natkrivenom dvorištu (patio coperto) unutar stana (abitazione)”. Unutar te jednostavne kuće u kojoj je Josip stanovao na jednom balkonu smješteni su anđeli koji su bili prisutni na rođenju Isusovu. Oni ne naznačuju samo Marijinu Blagovijest i razgovor s Josipom nego štite i novorođeno dijete.

Na desnoj strani mjesta Kristova rođenja nalazi se stolarija s tipičnim alatom, a na lijevoj strani je gostionica, višeznačno mjesto gdje se odvijao društveni život. To je, ukratko, opis iz službenog priopćenja Vatikana. Međutim, Kustić piše kako je “umjetnik radio po svom ukusu, papa o tome ništa nije znao, sva je Crkva to primila kao umjetničku inačicu”.

Papa ne samo da je znao nego je i otvorio jaslice, zadržao se dulje pokraj njih, svirala je glazba itd. (bio sam prisutan), a priopćenje koje spominjem objelodanjeno je 13. prosinca 2007. Josipova kuća uopće nije bila ruševna, dapače. Da je Kustić kojim slučajem i na televiziji vidio kakve su bile jaslice, zasigurno ne bi napisao kako je riječ o ruševnoj zgradi, niti bi se, nadam se, upitao “otkud novinaru očito – vješta i naoko jednostavna laž?”.

Kustić nadalje piše kako je nama novinarima važno ugroziti vjeru u Isusa Krista i kako nam je to “povijesna, da ne kažem natpovijesna, zadaća”.  Svi talijanski listovi napisali su kako ovogodišnje jaslice smještaju Isusovo rođenje u Nazaret, Vatikan službeno obznanjuje kako je Isus rođen u Josipovu domu, papa otvara takvo predstavljanje mjesta Kristova rođenja, a Kustić svima poručuje kako lažu.

Želite prijaviti greške?