Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 55
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KOLAPS BURZE Crobex u novom padu od 3,77 posto

Zakon o tržištu kapitala neodrživ je

24.02.2009.
u 19:35

Tržište kapitala suočava se s pravom dramom, dionice su dosegle desetinu svoje vrijednosti unatrag godinu dana, propadaju brokerske kuće koje više ne mogu zaraditi ni za plaće na dnevnim prometima od 15-ak milijuna kuna.

Najcrnji scenarij
Današnji je dan donio novi duboki pad od više nego četiri posto tijekom dana (zaključno minus od 3,77 posto), a Crobex se spustio ispod 1400 bodova. Još se donedavno mislilo da ni u najcrnjem scenariju vrijednost indeksa ne bi smjela pasti ispod 1500 bodova. No, događa se još crnji od najcrnjeg scenarija – u rasulo je bačena cijela industrija koja se u tri ili četiri godine znatno razvila. Financijska kriza i domaće okolnosti sve su to poništile. Loše vijesti iz svijeta, pad europskih i američkih indeksa, ali i velika nelikvidnost u zemlji ponovno su u nekoliko dana uzastopce otopili ionako skromnu vrijednost dionica.

Samo na jednoj dionici vrijednost ACI-ja danas je pala 35 posto, Industrogradnje 15, Jamnice 10 posto, “Končara” više od 12 posto, Luke Rijeka 11,45 posto. Građevinari i dalje tonu, IGH više od sedam posto, Ingra oko pet, dionice banaka više od četiri posto. Gotovo da nema izuzetaka, osim dionice HT-a koja ima najblaži pad i nema velikih oscilacija.

Dodatni troškovi
Dodatno se na ovakvu situaciju naslonio i novi zakon o tržištu kapitala od početka godine, a koji od sudionika na tržištu kapitala traži dodatne izdatke. Ako svi pokušavaju racionalizirati poslovanje, onda bi Vlada trebala hitno suspendirati zakon koji je primjeren europskim burzama, i to u boljim vremenima, a ne maloj burzi u rasulu. On je posve bespredmetan, jer i bez njega će oko 20 brokerskih kuća teško preživjeti. Također, i institucije naslonjene na burzu, a to su sama burza, SDA i Hanfa, trebaju smanjiti svoje troškove. Jer, namiruju se iz provizija koje plaćaju kupci i prodavatelji dionica.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?