Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INA i MOL

'Zajedno čak i bolji'

03.11.2008.
u 16:50

Dvije vrhunske naftne i plinske kompanije udružuju snage kako bikupcima, dioničarima i zaposlenicima osigurali stabilnost i brojne prednost.

Upitali smo starijeg izvršnog potpredsjednika MOL Grupe Lászla Gesztija, koji je ranije obnašao dužnost MOL-ovog financijskog direktora u Ini, koji su strateški ciljevi kompanije?

‘Suradnja’ i ‘otvorenost' su ključne riječi u današnjim turbulentnim vremenima. Mol je krajem osamdesetih shvatio da će otvaranjem prema svijetu moći ostvariti veću vrijednost za sve dionike. Kompanija je danas međunarodna, neovisna i integrirana naftna i plinska grupacija: jedan od glavnih igrača u tom sektoru u središnjoj i istočnoj Europi i najučinkovitiji prerađivač i distributer u Europi.

Koliki je doseg MOL-ovog poslovanja?
Prihodi MOL grupe u 2007. godini iznosili su 14,1 milijardi dolara, što čini 2,7 milijardi dolara dobiti prije odbitka kamata, poreza na dobit i troškova (EBITDA). Kompanija posluje u preko 40 zemalja, ima preko 15,000 zaposlenika, vlasnik je triju iznimno složenih rafinerija u Mađarskoj, Slovačkoj i Italiji, ima preko 1,000 benzinskih postaja i ima izuzetno učinkovitu proizvodnju.

Kako je MOL postao više od samo “mađarske naftne kompanije”?
Ključna riječ je partnerstvo. Vjerujemo u suradnju, učinkovitost i zajedničko stvaranje vrijednosti. MOL grupa se sastoji od MOL-a Mađarska (s maloprodajom i u Rumunjskoj, Srbiji, Sloveniji i Austriji), slovačke naftne kompanije Slovnaft (koja posluje u Slovačkoj, Češkoj i Poljskoj), vodeće mađarske kemijske kompanije TVK, austrijske maloprodajne i veleprodajne tvrtke Roth, hrvatske maloprodajne kompanije Tifon i talijanskog prerađivača IES, s ukupno 1,000 benzinskih postaja u regiji.



Omanska naftna kompanija Oman Oil Company podržava Grupu u njezinim strateškim nastojanjima na Srednjem Istoku, a MOL pridružio se najvrjednijoj srednjeeuropskoj energetskoj kompaniji ČEZ-u u zajedničkim projektima u regiji. MOL grupa i u Hrvatsku donosi ovakvu partnersku filozofiju kroz udruživanje s Inom.

Kako su MOL i INA surađivali do sada i kako će suradnja izgledati u budućnosti?
Kada su MOL i INA započeli svoji suradnju, njihov glavni cilj bio je formiranje snažnog regionalnog naftnog saveza. Ove dvije kompanije su osnažile svoje partnerstvo od 2003. naovamo potpisavši ugovor o međusobnom priznavanju kartica čime su međusobno počele priznavati kartice u vlastitim mrežama u cijeloj Mađarskoj i Hrvatskoj. MOL je također imao važnu ulogu u implementaciji ERP sustava te u modernizaciji Ininih rafinerija u Sisku i Rijeci za koju vjerujemo da će predstavljati čvrste temelje buduće održivosti i efikasnosti downstream aktivnosti u hrvatskoj.

Ove dvije kompanije započele su i izniman projekt suradnje u okolici mađarsko-hrvatske granice gdje zajedno istražuju plin a već su uspješno pronašli jedno nalazište. Rezultati projekta dijelit će se pola-pola neovisno o tome na kojoj je strani granice pronađen plin. Nadalje, MOL i Ina su zajedno preuzeli bosansko-hercegovačku maloprodajnu kompaniju Energopetrol i unaprjeđuju njegovu učinkovitost.
 
Uspjeh Molove javne ponudu u listopadu 2008, još je jedna važna točka u MOL-INA partnerstvu. Zajedno, imamo jedinstvenu poziciju u regionalnom tržištu derivata te smo strateški pozicionirani za širenje cijelom središnjom Europom i baltičko-jadranskim koridorom.

http://www.molgroup.hu/en/mol_group/our_partner-ina/press_review/press_statements/interview/

(pr)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?