Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Zajec: Vratio bih se u Dinamo, ali mislim da je vrijeme za Bobana

Velimir Zajec, Zdravko Mamić
VL
21.09.2009. u 08:49

“Vidio sam do gole kože pokisle navijače, osjetio strašnu bol nakon svih patnji kroz koje prolaze svih ovih godina. U svemu sam jako poljuljan, istina je i da sumnjam u svoju misiju”, ispalio je Zdravko Mamić na rubu plača i histerije u svom sada već tradicionalnom jednomjesečnom obraćanju “urbi et orbi”.

Tijekom svih ovih godina shvatio sam da to nije “Eppur si muove”, već još jedan običan “Aplauz žalosnom varalici”. Pokušao je svojoj komediji dodati prefiks “tragi” ispalivši: “Supruga i djeca su u četiri ujutro zapomagali: Tata, tata, nemoj umrijeti!”.

Duško Ljuština morao bi razmisliti da na daskama “Kerempuha” pronađe neki elitni termin za Zdravka Mamića, uvjeren sam da bi ta predstava bila rasprodana mjesecima unaprijed.

A baš u trenucima kada je Mamić “pomislio” da mu je došla skrajnja vura, prije zore tog petka i ja sam tražio tabletu za spavanje. Naime, još jednom sam si, po tisućiti put, postavio pitanje - ima li pomoći Dinamu? U rokovniku tražio sam nekoliko SOS brojeva, no uglavnom su moji sugovornici na spomen nesretnih maksimirskih desetljeća izgovarali “Ne bi se štel mešat”, ili bi se jednostavno s druge strane čulo “tu-tu, tu-tu...”.

Treba znati kupiti igrača
Otto Barić, nekadašnji Dinamov trener, pokušao je pomoći svom klubu i ljubavi, kako sam voli reći, ali je pritom, kao nikad prije, hodao po jajima:

– Ne bute me navukli da nekaj velim protiv Mamića. Ne bum! Možemo o nogometu – upozoravao je Otto.

Dobro, kad niste protiv Zdravka, što biste mu mogli sugerirati da Dinamo bude bolji?

– Dinamo danas nema igrača lidera, nema vođu. To je jedan od osnovnih problema. Nema Luku Modrića, nema Čajkovskog, Lamzu, Bobana, Prosinečkog. Jednostavno, nema igrača koji može voditi momčad – kaže Barić.

Da, ali takvi su igrači rijetkost. Oni se rađaju.

– Istina, ali treba ih tražiti i odgajati. Vidite, ja sam imao Mlinarića u juniorima. Nije bio tako dobar, bio je spor. Ali smo puno radili i na kraju je uspio, bio je veliki igrač. Imao sam i Herzoga, koji je tek nakon brojnih razgovora i ispravljanja na treninzima napravio karijeru – prisjeća se Otto.

Vidite li možda sada nekoga u momčadi?

– Nažalost, ne. Možda bi to mogao biti Badelj, ali bi se s njim moralo jako puno raditi.

Od toga sve kreće, ali Dinamo nema niti golgetera, nema igrače malo više europske vrijednosti.

– Umjesto da se kupilo pet igrača po milijun eura, moglo se pet milijuna dati za pravog centarfora. Takav se može naći, ali treba znati kupiti igrača. A da se slabo kupovalo potvrđuje to što Dinamo danas ima samo dobre igrače, ali rijetko koji od njih može postati odličan ili izvrstan. Ima nekoliko talentiranih dječaka, ali nemaju prilika za razvoj. Možda sam već dosadan svima, ali u HNL-u bio je Anas Sharbini, taj će napraviti karijeru – završio je svoju opservaciju i poslao poruku modrima Otto Barić.

Posljednji koji je Dinamo operativno vodio prije Zdravka Mamića bio je Velimir Zajec. Legendarni kapetan iz 1982. nedjelje provodi u Draganiću, u Maksimir svrati tek na europske utakmice.

– Uvijek postoje razlozi za uspjehe i neuspjehe. Evo, primjerice Zdravko Mamić, koji ima kvaliteta, koji je financijski stabilizirao klub, mogao je imati bolju momčad. No, očito da na stručnom planu (čitaj: sportski direktor, nap. a.) nisu povučeni pravi potezi. Na dva europska primjera, Salzburgu i Anderlechtu, vidjelo se da momčad ne može mnogo – konkretan je Zajec.

Dakle, mislite da Mamić može ostati, samo da mora imati bolje suradnike?

– Zašto ne. Ima on kvaliteta, ali se mora okružiti ljudima koji imaju znanja, koji su stručni.

Razmišljate li ikad o povratku u klub?

– Pa, dinamovac sam, naravno da bi u klubu moglo biti više bivših igrača, ljudi koji znaju što je nogomet i vole Dinamo. Mislim da je sazrelo vrijeme za Zvonimira Bobana i njegovu generaciju – zaključio je Zajec.

Kazne u pogrešnom trenutku
Prodavši trio fantastikus (Modrić - Dudu - Ćorluka) Mamić je imao ogroman kapital. No, uvijek je bolje prodavao nego kupovao, jer je vjerovao nestručnim ljudima. Sada ih je sve kaznio u pogrešnom trenutku, shvativši da je još jednom promašio. Misija mu je upitna, no kako tata ne misli umrijeti, bilo bi mi drago da, nakon svega što je učinio za sebe, posluša savjete Barića i Zajeca. I taj napaćeni plavi puk jednom razveseli.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?