Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SHOEFITI STIGAO DO SOPOTA

Žustra rasprava Sopoćana zbog tenisica na grani

tenisice na stablu
20.03.2019.
u 09:32

Što znače tenisice na stablu u Kovačićevoj ulici, pitaju se stanovnici Sopota.

Stanovnike Sopota iznenadilo je i izazvalo popriličnu polemiku ovih dana stablo ukrašeno tenisicama u Kovačićevoj ulici. Što bi tenisice na ogoljelim granama mogle značiti? Ne znaju što da misle te su se po društvenim mrežama ispod slika novoukrašenog drveta raspisali što bi desetak pari starih tenisica koje ukrašavaju granje moglo značiti.

Tako neki smatraju da je riječ o dileru koji na ovakav način “obavještava” da je dobio novu robu, dok drugi misle da je neobično ukrašeno drvo rezultat dječje igre. Naravno, ima i onih koji paničare i prizivaju komunalnog redara – što, naime, ako tenisice padnu i ozlijede nekog prolaznika ili oštete nečiji automobil – te traže da službenici maknu tenisice.

Također, neki stanovnici Sopota žale se kako sad osim smeća po pločnicima imaju i smeće u zraku te sarkastično predlažu onima koji su bacili tenisice u zrak da ih skinu s drveta i nose oko vrata ako im je već do originalnosti umjetničkog izražavanja.

– Kakva je to umjetnost, smeće bacati po granju drveta – pišu po društvenim mrežama protivnici nove umjetnosti.

No prizor gdje tenisice vise sa drveta, semafora ili električnog voda sigurno ste vidjeli u nekom američkom filmu ili svjetskoj metropoli. Riječ je o shoefitiju – shoe (cipela) plus grafiti, a tvorac tog pojma je Ed Koehler koji je u visećim tenisicama vidio sličnost s grafitima koji, osim umjetničkog izraza, mogu značiti i povezanost s uličnim bandama koje na taj način obilježavaju svoj teritorij.

O visećim tenisicama snimljen je i dokumentarac “The Mistery of Flying Kicks” autora Mathewa Batea koji je pružio još nekoliko objašnjenja što tenisice koje vise s vodova, semafora ili drveća znače. Tako kaže da neki velike životne događaje obilježavaju upravo bacanjem tenisica u zrak – poput uspjeha na privatnom ili poslovnom planu te slavljenja kraja školske godine.

Počeli radovi za Zagreb na Savi

Komentara 5

VO
vorda400
11:35 20.03.2019.

Da to je najbitnija urota u N Zagrebu a nitko ne pita kak je rotor poskupio za 100 milijuna kuna

Avatar indigo25
indigo25
12:03 20.03.2019.

Klinci kad završe školsku godinu bacaju tenisice koje su prerasli.

AU
autoritet
23:16 20.03.2019.

Znači, bacanje smeća po stablima je umjetnost? Ma opet, ima i puno budalastijih stvari koje se smatraju umjetnošću.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije