Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIKA GORICA Mještani Velike i Male Bune i Šiljakovine ogorčeni prostornim planom

Župan nas izbjegava, a sela nam postaju tereni za golf

30.03.2009.
u 23:29

Mještani Velike i Male Bune i Šiljakovine složni su u jednom - ne daju svoju djedovinu kao žrtvu terenima za golf! Upravo kroz njihova tri sela Županijskim prostornim planom predviđena je izgradnja sportsko-rekreacijskog centra, odnosno golf-igrališta za elitne posjetitelje.

Tajna javna rasprava
Riječ je o 300-tinjak vlasnika koji ne žele čekati strojeve ni izvlaštenja na svojim zemljištima pa poručuju - brišite terene za golf s tog područja.

– Još prije pet godina održana je javna rasprava o tom problemu, no mi za nju nismo znali. Tadašnji predsjednici mjesnih odbora dogovorili su se s tri firme, Matrom, Buna Prometom i Kravarskim gospodarstvom, i lagali da svi mještani pristaju. Prostornim planom tereni za golf njihova zemljišta zaobilaze, a na naša ulaze do kućnog praga – ljutit je Vladimir Birek.

Danas mještani lupaju na sva vrata. Molili su župana Stjepana Kožića, kucali gradonačelniku Piculi, razgovarali s Vesnom Škare Ožbolt, ali svi oni, kako kažu, odgovaraju isto – nismo odgovorni. Sreća je 
u nesreći što Gorica još nema izrađen detalji urbanistički plan za to područje, 
pa investitori još nisu pokucali na njihova vrata.

– Uopće to ne želimo dočekati. Spremni smo na bunu, pa tko živ, a tko mrtav iz nje izađe. Ne možemo dogovoriti sastanak sa županom jer nas ignorira – poručuju uglas vlasnici zemlje. Iz ureda župana Kožića poručuju pak da nisu primili nikakve molbe mještana, već samo onu Franje pl. Kosa, inače župana Plemenite opčine turopljske, na koju su odgovorili da riješenje potraže u Gorici.

– Sve što ide protiv volje vlasnika ne može biti dobro. Primila sam mještane i objasnila im što da naprave da se to izbriše iz prostornog plana. Iz ureda su izašli zadovoljni. Uostalom, tko kaže da će se tamo raditi tereni za golf – poručuje Vesna Škare Ožbolt, predsjednica goričkog vijeća.

Boje se novog Zakona
Mještani ne odustaju jer strah im ulijeva novi Zakon o golf igralištima kojim se mogu izvlastiti privatna poljoprivredna zemljišta i šume. A samo stotinjak metara dalje od prostornim planom predviđenog igrališta nalazi se 1200 hektara nedirnute državne zemlje. Zašto se ondje ne gradi?

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije