Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAVOD ANDRIJE ŠTAMPARA:

'Zrak u Zagrebu danas dobar, u istočnoj Hrvatskoj i na moru i dalje loš'

Zagreb
Foto: Borna Filic/PIXSELL
1/8
30.03.2020.
u 13:03

Povećane koncentracije čestica PM10 i PM2,5 u zraku rezultat su dolaska pustinjskog pijeska iz pustinje Karakum u središnjoj Aziji.

Danas možemo očekivati zrak dobre kvalitete, poručuju stručnjaci iz Zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“.  Ta se procjena temelji na posljednjem indeksu kvalitete zraka za lebdeće čestice PM10 i PM 2,5, koji se određuje na temelju 24-satnih kliznih prosjeka, a rezultat je pokazao da su satne koncentracije od sinoć niske.

- Tijekom dana se očekuje da će zrak biti dobre kvalitete. Nadalje, mjerenja kvalitete zraka provedena u istočnom dijelu Hrvatske, Istri i Dalmaciji ukazuju na činjenicu da je zrak i dalje loše kvalitete. Međutim, satne koncentracije su od jutra niske pa se i za to područje očekuje umjerena, prihvatljiva i konačno dobra kvaliteta zraka - poručuju iz Zavoda A. Štampar. 

Imajući u vidu epidemiološku situaciju, stručnjaci preporučuju, osobito osjetljivim skupinama – djeci, trudnicama, osobama starije životne dobi, oboljelim od kroničnih bolesti dišnog i srčano-krvožilnog sustava, pušačima te osobama oslabljenog imuniteta da još malo pričekaju sa fizičkim aktivnostima na otvorenome. Podsjetimo, povećane koncentracije čestica PM10 i PM2,5 u zraku rezultat su dolaska pustinjskog pijeska iz pustinje Karakum u središnjoj Aziji.

Komentara 1

Avatar Warded
Warded
13:45 30.03.2020.

Sad kad nema chemitrailsa, "proradio" Karakum... ka...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije