Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠETNJA ZAGREBOM

Znate li kako se Trg kralja Tomislava zvao prije 1927. godine?

Zagreb: Na Tomislavcu okupanim suncem traži se klupa više
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/3
21.11.2021.
u 12:22

Kipar Robert Frangeš Mihanović izradio je spomenik kralju 1938. godine, ali je zbog dugotrajnih polemika i Drugog svjetskog rata postavljen tek 1947. godine.

Sa žezlom u ruci i krunom na glavi ponosno sjedi na svom konju. I pozdravlja putnike koji izlaze iz vlakova i tramvaja na putu prema svojoj sljedećoj destinaciji. Kralj Tomislav bio je hrabri vladar koji je obranio  kontinentalnu Hrvatsku od osvajačkih napada Mađara i prvi put ujedinio sve hrvatske pokrajine u jednu zemlju. Osim toga, bio je i mudri vladar koji je kneževinu pretvoro u Kraljevinu Hrvatsku i 925. godine okrunjen uz blagoslov Svete stolice. Njegova smrt tri godine poslije nikada nije razjašnjena, a u povijesti hrvatske države ostaje najslavniji velikan. 

 

Jedan je to od razloga zašto je predivan trg uz Glavni kolodvor i na jugozapadnom dijelu Lenucijeve potkove nazvan baš po njemu. No tek 1927. godine, jer je prije sadašnjeg imena trg  nosio ime cara Franje Josipa, u čast njegovom posjetu Zagrebu u listopadu 1895. Taj je naziv nosio sve do 1927. kada je preimenovan u Trg kralja Tomislava.Kipar Robert Frangeš Mihanović izradio je konjanički spomenik 1938. godine, ali je zbog dugotrajnih polemika i Drugog svjetskog rata spomenik postavljen tek 1947. godine. 

Uz trg je, naravno, zagrebački Glavni kolodvor, najveći željeznički terminal u Hrvatskoj, izgrađen i otvoren za promet 1891./1892. godine, a nosio je službeni naziv Kolodvor kraljevske državne ugarske željeznice. Projektirao ga je mađarski stručnjak za izgradnju željezničkih kolodvora Ferenc Pfaff. Na Trgu kralja Tomislava nalazi se i Umjetnički paviljon, sagrađen povodom Milenijske izložbe u Budimpešti 1896. godine. Na paviljonu su primijenjena najnovije tehnologije gradnje s metalnim kosturom, što je omogućilo da se paviljon u Budimpešti rastavi i vlakom dopremi u Zagreb da bi se ponovo montirao na sadašnjem mjestu. U njemu se  organiziraju izložbe najvećih domaćih i stranih umjetnika.

15.10.2021., Zagreb - Trg kralja Tomislava. Na Tomislavcu se trazi klupa vise. Lijepo i suncano vrijeme privuklo je mnoge gradjane da sjednu, odmore i uzivaju sjedeci na klupi. I dok jedni jednostavno upijaju zrake sunca citajuci knjigu, drugi izmjenjuju njeznosti a neki jednostavno uzivaju u pogledu. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

U blizini je i hotel Esplanade, koji je sagrađen je u vrlo kratkom roku 1925. godine. Prvobitna namjena hotela bila je pružiti vrhunski smještaj putnicima Orient Expressa, luksuzne vlakovne linije kojoj je Zagreb bio jedna od stanica na putu od Pariza do Istanbula. U njemu je, kao što smo već pisali, održan i prvi izbor za miss 1926. godine, a pobjednica je iduće godine u Berlinu okrunjena za miss Europe.  Od zgrada se također ističu kuća slikara Vlahe Bukovca (1895.-96.), te kuća dvokatnica Eugena Viktora i Ide Feller, po kojima je dobila ime kuća Feller.

Iza kralja Tomislava proteže se veliki park koji je ljeti i u proljeće jedno od omiljenih odmarališta Zagrepčana, a zaštićen je 1970. godine kao spomenik parkovne arhitekture. Sve do prošle godine u vrijeme Adventa park bi se pretvorio u veliko klizalište za građane. Ondje klizališta, kao što je poznato, ove godine neće biti, ali će zato biti postavljene siluete klizača. 

Ključne riječi

Komentara 3

AN
Antihlebinac
16:47 21.11.2021.

@ZDRU Čitajte s razumijevanjem, ne pise da je hotel Esplanade NA trgu nego U BLIZINI...

ZD
ZDRU
14:26 21.11.2021.

Hotel Esplanade nije na Trgu kralja Tomislava!

Avatar antikomunist7
antikomunist7
20:22 21.11.2021.

Tko zagreb pozna taj ga jednostavno pozna. Od centra pa do sredine.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije