Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Božićna tradicija

Znate li kada se u Hrvatskoj pojavio običaj kićenja bora?

Florin kupon s 40% popusta na božićna drvca i božićne ukrase!
Foto: VL
11.12.2019.
u 12:24

U četvrtak 12. prosinca u Večernjem listu potražite Florin kupon s čak 40% popusta na božićna drvca i božićne ukrase!

U Hrvatskoj se običaj kićenja bora pojavio sredinom 19. stoljeća, kao posljedica njemačkog utjecaja, no bez obzira na to što do tada kićenje drvca nije bilo rašireno u hrvatskim krajevima, domovi su se i ranije ukrašavali zelenilom, cvijećem i plodovima na Badnjak.

U početku su se ukrašavala bjelogorična stabla, i to najčešće voćkama, a kasnije su se zimzelena stabla ukrašavala ukrasima od papira i raznim slasticama poput pozlaćenih oraha i lješnjaka. Često su se na drvce stavljale i svijeće koje su još od Rimskog Carstva simbol nade i božanstva.

Oni imućnijeg statusa imali su posebne figurice kojima su kitili svoja drvca, a s godinama raskošna drvca bogato ukrašena kuglicama i lampicama postala su temeljan dio božićnog drvca u svim kućanstvima. Ispod drvca redovito su se stavljale jaslice, najčešće izrađene od drva, koje oslikavaju Isusovo rođenje u štalici. Najstarije se hrvatske jaslice nalaze na otočiću Košljunu kraj otoka Krka, a potječu iz 17. stoljeća, dok se godišnje u Hrvatskoj proizvede otprilike 500.000 božićnih drvca.

Kićenje jelke je nezaobilazna božićna tradicija, a kako bi vam olakšali kupnju i izbor drvca i ukrasa darujemo vam čak 40% popusta u Vrtnom centru Flora - Slavonska avenija 26/1, 10000, Zagreb. Sa kuponom izaberite između odličnog izbora božićnih drvca i božićnih ukrasa.

U četvrtak 12. prosinca u Večernjem listu ne propustite Florin kupon od 40% popusta. Samo za čitatelje Večernjaka!

Kupon možete iskoristiti do 31. 12 2019. ili do isteka zaliha.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije