Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ekonomski institut

Znanstvenici: Nije nam važna oprema, pamet je u glavama

Ekonomski institut Zagreb
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
1/2
04.04.2014.
u 08:56

Ekonomski institut slavi 75. rođendan, a svoj posao učenicima su predstavili Mustafa Nušinović, umirovljeni znanstvenik, i znanstveni novak Bruno Škrinjarić

Ljepilo i škare. Kasnije i pisaći stroj te mali “verglec” za računanje. Standardna je to oprema znanstvenika prije četrdeset godina. Objašnjava tako Mustafa Nušinović, nedavno umirovljeni znanstvenik s Ekonomskog instituta u Zagrebu, koji je jučer otvorenim vratima obilježio 75 godina postojanja.

– U gotovo pola stoljeća svog djelovanja na institutu naučio sam da nije uopće važno kakva se oprema koristi. Pametne rečenice ne dolaze iz strojeva, već iz glava – govori Nušinović koji je vrlo rado, iako je u mirovini, mlađim generacijama došao pokazati što se sve u Ekonomskom institutu radi.

Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL

A jučer su ga posjetile brojne grupe srednjoškolaca i studenata za koje su znanstvenici pripremili predavanja o korupciji, nezaposlenosti, financijama, ali i mnogim drugim temama. Također, zainteresirani su mogli razgledati sva priznanja i književna izdanja instituta još od 1939. godine.

Međutim, najveći interes posjetitelja Dana otvorenih vrata izazvalo je predavanje znanstvenog novaka Brune Škrinjarića, koji je objasnio put od fakulteta do rada na Ekonomskom institutu.

– Neću lagati, teško je postati znanstveni novak – kroz smijeh je rekao Škrinjarić koji je, uz prosjek ocjena 4,9 na Ekonomskom fakultetu te preporuke svojih profesora, započeo svoj rad na institutu, a i izradu doktorskog rada. Što će nakon izrade doktorata, još nije siguran, ali nada se da će ostati u akademskim vodama.

– Ali ne u području mikroekonomije – šali se znanstveni novak koji je jedinu četvorku na fakultetu imao upravo iz tog predmeta. Budućim kolegama savjetovao je i da što prije nauče raditi u računalnim programima, ali, složio se s kolegom Nušinovićem, ništa bez sivih stanica.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije