Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sukobi u Županiji

Zmajlović: Pakt HSS-a i HDZ-a Beljakova je odluka, naša koalicija s njima više ne postoji

11.08.2021.
u 12:55

Nakon što je HSS u Skupštini Zagrebačke županije dogovorio suradnju s HDZ-om, u SDP-u jača nezadovoljstvo članova.

Nakon što je HSS u Skupštini Zagrebačke županije dogovorio suradnju s HDZ-om, u sklopu koje je Martina Glasnović, šefica HSS-a Zagrebačke županije postala predsjednica tog predstavničkog tijela, u SDP-u jača nezadovoljstvo članova.

S tom je strankom, naime, HSS dogovorio koaliciju za lokalne izbore, a do svibnja su isti partneri i vodili Samobor. I sad su, nakon lokalnih izbora, uspjeli sastaviti većinu u gradskom vijeću, nakon što je gradonačelničku funkciju preuzela Fokus-ova Petra Škrobot. Zbog toga se među SDP-ovcima sve više spominje da će, kako ga zovu, "pakt" između HSS-a i HDZ-a nositi sa sobom i posljedice na njihovu suradnju u samoborskom vijeću. HSS-ova suradnja s HDZ-om je, kažu, "nož u leđa, ali i najgora politička prostitucija zbog svega za što se HSS godinama zalagao". Navode da su neki od istaknutih samoborskih članova koji su u HSS-u bili na visokim političkim funkcijama, zbog ovoga već izašli iz stranke.

- Jako dobro poznajem sve političke aktere u Samoboru i njihovo političko djelovanje te je bilo nezamislivo da bi se HSS prodao HDZ-u i ušao u koaliciju HDZ-a i Stjepana Kožića s kojim su se razišli na vrlo grub način i uz sudske procese – rekla je Sanja Horvat Iveković, predsjednica SDP-a Samobor i donedavna zamjenica Kreše Beljaka, koji je do lokalnih izbora vodio taj grad. Svima je jasno, rekla je, da su, unatoč tome što Beljak govori da on nije imao nikakve veze s dogovorom, to upravo njegovi potezi.

- HSS jedino i postoji u Samoboru, a svi mi koji ovdje živimo i poznajemo lokalne prilike znamo da Martina Glasnović ne bi nikada takvu odluku donijela da joj to nije rekao Krešo Beljak – zaključila je Horvat Iveković.

Predsjednik županijske organizacije SDP-a Mihael Zmajlović naglasio da je, pak, da je po pitanju koalicije u samoborskom gradskom vijeću SDP poštivao koalicijski sporazum i formirala se oporbena većina s predsjednicom koja nije iz redova SDP-a ili HSS-a. HSS je, govori, nedugo nakon toga napravio suprotno i prodao se, smatra Zmajlović, svojem najvećem neprijatelju.

- Skupština Zagrebačke županije nije se uspjela konstituirati u dva pokušaja. Sve je bilo spremno da oporba sastavi većinu. Istina je da je tu bilo više stranaka, od Fokusa, Domovinskog pokreta, pa do SDP-a i HSS-a, ali svima nam je zajednički cilj bio maknuti s vlasti kriminalan i koruptivan HDZ. Na Skupštinu smo došli s potpisima i da je HSS to podržao imali bi većinu od 25 zastupnika, ali se HSS umjesto toga prodao HDZ-u i ta njihova koalicija sada ima čak i manje zastupnika. Kratko i jasno: HDZ bez HSS-a ne bi nikada sastavio većinu - rekao je Zmajlović te dodao da je teza da je HSS spasio Županiju od izbora obična laž.

- Može Krešo Beljak pričati sada što god hoće, ali činjenica je da je da je on osobno blagoslovio ovakvu odluku i bacio HSS u krilo HDZ-u. Ovo što su napravili Krešo Beljak i Martina Glasnović neka njima bude na sud i sramotu. Pljunuli su prije svega Samoborcima u lice jer su pokazali da im je više od Samobora i naše suradnje stalo do fotelje u županiji i trgovine s HDZ-om. Znali su dobro što rade, imali su puno bolji izbor, ali ga nisu htjeli i zbog toga će snositi konzekvence – zaključio je Zmajlović i naglasio kako koalicija s HSS-om više ne postoji.

Komentara 2

GR
Gremlin
13:59 13.08.2021.

Slabo se komentira, valjda nikoga hss ne zanima vise.

RA
R.adioT.elevizijaL.jestve
23:23 12.08.2021.

Bas je notmalno da Stjepan Radic koalira sa Srbima iz SDP , ma stvarno logika na kvadrat , doduse i HDZ je s Pupovcem

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije