Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
inicijativa 'go gold'

Zlatna vrpca simbolizira snagu djeteta u borbi protiv raka

Getty Images
02.10.2018.
u 10:34

Dio je globalne akcije i zagrebačka udruga 'Krijesnica' koja pomaže oboljelim mališanima i njihovim roditeljima

“Go gold”, odnosno “Budi u zlatnom”, globalna je inicijativa podizanja svijesti o malignim bolestima kod djece. Podaci, naime, pokazuju da u Hrvatskoj svaki drugi dan jedno dijete oboli od maligne bolesti, a njima i njihovim obiteljima podršku i pomoć pruža 15-ak udruga iz cijele Hrvatske među kojima su “Krijesnica” iz Zagreba i “Moje dijete” iz Osijeka.

– Svake godine u životima 180-ak djece i njihovih obitelji u Hrvatskoj postoje razdoblja u kojima im je posebno potrebna podrška. Toplina, prihvaćanje, lijepa riječ, osmijeh na licu, obrisane suze često su jedino što im uz stručnu pomoć koju im pružaju naši liječnici i medicinsko osoblje u tim trenucima treba. I zato, što nas je više upoznato s problemima malignih bolesti kod djece, što više nas ne okreće glavu kad čuje za rak u dječjoj dobi, koliko god ta riječ zvučala zastrašujuće, to će našim malim hrabrim borcima i njihovim obiteljima biti lakše – govori Mirela Stanić Popović, izvršna direktorica “Krijesnice”, te objašnjava da je međunarodni simbol globalne inicijative zlatna vrpca koja predstavlja hrabrost i snagu svakog djeteta koje pati od maligne bolesti, a poticanjem na njezino nošenje želi se i javnost senzibilizirati za to pitanje.

I s tim ciljem “Krijesnica” djeluje već 18 godina, a njezina je vizija stvoriti društvo u kojem obitelj djeteta oboljelog od maligne bolesti ima jednak pristup i za vrijeme i nakon liječenja svim relevantnim sustavima. U udruzi je zaposlen tim od pet ljudi od kojih su dvije osobe s iskustvom liječenja od malignih bolesti, jedna mlada osoba liječena od maligne bolesti u djetinjstvu i jedan roditelj djeteta liječenog od maligne bolesti.

“Krijesnica” osim programa podrške organizira i rehabilitacije, odnosno osnaživanja djece, volonterski program i program zagovaranja, suradnje, informiranja i izdavaštva.

Također, podršku djeci i obiteljima oboljelima od malignih bolesti kontinuirano omogućava i financira Grad Zagreb, odnosno Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom koji surađuje s udrugama, a dodijelio im je i dva gradska stana za smještaj roditelja i djece koji dolaze na liječenje u Zagreb.

>> Pogledajte koje su to supernamirnice koje trebate imati u svom domu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije