Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Godišnjica smrti Miroslava Krleže

Život mu označio broj sedam, a Belu je volio 62 godine

29.12.2014., Zagreb - Na Krlezinom Gvozdu zapocela je manifestacija Niko me nece - sjecanje na Krlezu gdje ce istaknuti umjetnici razlicitih poetika i narastaja, premrezit grad dramaturski osmisljenim programima glumackog, plesnog, redateljskog i knjizevn
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/3
30.12.2014.
u 13:00

Osim obilaska Memorijalnog prostora, prikazan je Senečićev film Glembajevi, a vodili su se i razgovori

Sedmog srpnja u sedam ujutro, u Dugoj ulici 7 rođen je Miroslav Krleža.

– Čak i kad brojeve iz njegove godine rođenja, 1893., zbrojite i podijelite s tri, dobit ćete broj sedam – objašnjavala je jučer Vesna Vrabec, voditeljica Memorijalnog prostora Miroslava i Bele Krleže, posjetiteljima stana na Krležinu Gvozdu 23. Upravo u njegovu čast, odnosno na 33. godišnjicu njegove smrti, Krležin stan jučer se moglo obilaziti cijeli dan.

– Točno se 4246 knjiga nalazi ovdje. U radnoj sobi Belin je klavir na kojem je Krleža posebno volio slušati ruske romanse – objašnjavala je Vesna Vrabec onima koji su sat vremena odlučili izdvojiti kako bi se pobliže upoznali sa životom jednog od najvećih hrvatskih pisaca. Njegova supruga Bela, čudili su se posjetitelji, voljela je kartati, a nakon 62 godine braka, kad se razboljela, književnik joj je svaki dan u bolnicu slao jednu ružu i pismo.

– To je ljubav – tiho su komentirale Ana Mišić i Andrea Kozina, kojima je posjet stanu bio samo prva postaja obilježavanja sjećanja na Krležu. Cijelog dana, na sjećanju nazvanom "Niko me neće", održana su mnoga događanja, poput premijere filma Glembajevi u muzeju Mimara te razgovorima u Kazališnoj kavani te hotelu Esplanade, a druženja s književnikom prisjetio se i Predrag Matvejević, autor Razgovora s Krležom.

– Uskoro će Krležin stan na Gvozdu postati Centar Miroslava Krleže, a tada će događanja biti još češća – rekao je budući ravnatelj Centra Goran Matović.

Komentara 2

KO
Komacero
16:21 01.01.2015.

prodo je Kljakovica partiji titu i jugoslaviji za slavu i prezir.kako su mu pravi hrvatski intelektualcio okretali leda pa iako placo cugu cjelom bircu

Avatar rajetin
rajetin
00:02 31.12.2014.

A Beloga?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije